Η πρώτη δόση της «λυπητερής» 

να μην πάει πιο πίσω χρονικά από τον μήνα Οκτώβρη, 

καθώς η αποπληρωμή του συνόλου του χαρατσιού 

θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 

ή το πολύ μέχρι το Φλεβάρη του 2016 .

 

«Περίοπτη» θέση εντός της νέας φοροκαταιγίδα με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τους αμέσως επόμενους μήνες, θα έχει το χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ, για το 2015, με τα αρμόδιους παράγοντες να εκτιμούν ότι από την επιτυχή έκβαση της είσπραξης του θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα συμμαζευτεί το πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί φέτος

Ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα επωμιστούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για φέτος, ωστόσο αναμένεται η πρώτη δόση της «λυπητερής» να μην πάει πιο πίσω χρονικά από τον μήνα Οκτώβρη, καθώς η αποπληρωμή του συνόλου του χαρατσιού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 ή το πολύ μέχρι το Φλεβάρη του 2016, ώστε να μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Επιπλέον και ενταγμένη στην προσπάθειά της να κλείσει την απόκλιση που ήδη καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τις αναφορές περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών...

Στο μεταξύ αποσιωπώντας τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η συγκυβέρνηση, έχοντας ως κριτήριο τα «όρια αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις «διεθνείς υποχρεώσεις» του εγχώριου κεφαλαίου, ήδη από το αίτημα που κατέθεσε για τη νέα δανειακή σύμβαση, έχει δεσμευτεί ρητά όχι μόνο για τη διατήρηση του αντιλαϊκού χαρατσιού για το 2015 και το 2016, αλλά και τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες τροποποιήσεις σε παράγοντες που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του φόρου (π.χ. στο ύψος των αντικειμενικών αξιών).

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της συγκυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει ενόψει του τρίτου μνημονίου, αποσκοπούν και μια σειρά διαρροές περί κυβερνητικών προτάσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τροποποιήσεις στον υπολογισμό του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε «να αρθούν αδικίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν .

Στις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το θέμα, γίνεται λόγος για εξεταζόμενες αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του χαρατσιού, με μείωση συντελεστών σε κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια ή παρεμβάσεις στο «συμπληρωματικό φόρο», ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.

Όπως και να έχει και ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν κάποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις» τέτοιου είδους, αυτό που είναι βέβαιο και μάλιστα δεν αλλάζει, είναι η μονιμοποίηση του χαρατσώματος από πρώτο τετραγωνικό μέτρο στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, στο χωράφι του φτωχού αγρότη, στα πλαίσια της πάγιας επιδίωξης του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια του.