Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Αθήνα χιλιάδες διαδηλωτές

2018-05-16 11:54
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στη νέα κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Δυναμικό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στο νέο «τσεκούρι» και την προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει

 

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Με τα συνθήματα «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακούστε το καλά, ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά» και «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» να κυριαρχούν στην κινητοποίησή τους, χιλιάδες συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, διατρανώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις νέες περικοπές, αλλά και ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων χρόνων.

 

Με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, οι συνταξιούχοι αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια, παρά τον καυτό ήλιο, πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τον Γιώργο Πέρρο και τον Γιώργο Μπουλούγαρη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ενώ αποφασίστηκε να κλειστεί νέο ραντεβού με τον υπουργό την ερχόμενη βδομάδα, πριν από τη νέα κινητοποίηση των συνταξιούχων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα

 

Από τη χτεσινή νέα μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή νέα μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τη «θανατηφόρα προπαγάνδα» των στελεχών της, όπως την χαρακτήρισε.

 

«Ισχυρίζονται πως δεν έκαναν περικοπές στις συντάξεις μας. Ποιος όμως έκοψε τις επικουρικές; Ποιος κατάργησε το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων; Ποιος εξαφάνισε τις συντάξεις χηρείας; Ποιος εμπορευματοποίησε παραπέρα την Υγεία; Ποιος ετοιμάζεται να κόψει και πάλι τη λεγόμενη "προσωπική διαφορά" και τα επιδόματα;», επισήμανε, προειδοποιώντας ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία νέα μείωση.

Σχολιάζοντας παραπέρα τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών για το ζήτημα, ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε: «Ο ένας τα λέει έτσι, ο άλλος τα λέει αλλιώς, αλλά όλοι τους υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική... Για εμάς "καθαρή έξοδος" σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και επιστροφή όλων των συντάξεων τις οποίες οι συνταξιούχοι πλήρωσαν με το αίμα τους. Η άλλη "έξοδος" είναι για τους τραπεζίτες..!».

Ταυτόχρονα, έκανε καθαρό ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα συνεχίσουν «τον μαραθώνιο των κινητοποιήσεών τους», απαιτώντας την κατάργηση όλων των νόμων με τους οποίους οι κυβερνήσεις έριξαν στον Καιάδα τους απόμαχους της δουλειάς. Τέλος, κάλεσε τους συνταξιούχους να συμπαραταχθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, να συμβάλουν και αυτοί με τις δυνάμεις τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στην ίδια μοίρα, ενώ τόνισε πως η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου, θα οδηγήσει σε απώλειες 2 - 3 συντάξεων. Με την προειδοποίηση «θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους», ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, έκανε καθαρό ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, ενώ η Ευδοκία Παπαγεωργίου, από το Σύλλογο «Αξία», που παλεύει για τις συντάξεις χηρείας, τόνισε στο χαιρετισμό της: «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε τις συντάξεις των ανθρώπων μας που χάσαμε...».

Τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων στην Αθήνα είναι την Παρασκευή 25/5, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ προγραμματίζεται και νέα κινητοποίηση στις 19 Ιούνη στη Βουλή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις συνταξιούχων σε άλλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις: Σήμερα Τετάρτη στη Λαμία, στις 10.30 π.μ., στην εφορία. Στη Χαλκίδα, αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγοράς. Στον Πύργο, αύριο, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ. Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5, στις 11 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

 
Κοροϊδία χωρίς τέλος από την κυβέρνηση

Συνεχίζουν απτόητα τα κυβερνητικά στελέχη το προκλητικό γαϊτανάκι των δηλώσεων με το οποίο επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» των νέων περικοπών στις συντάξεις που ετοιμάζεται να εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των περικοπών δηλαδή που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», με τη μείωση μέχρι και την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Επιστρατεύουν ξανά το παραμύθι των «αντίμετρων»

Στο θέμα επανήλθε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας για τις συντάξεις επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, δηλώνοντας πως «όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας (...) ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερβαίνουμε διαρκώς τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και μέτρα ελάφρυνσης της λιτότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος επανήλθε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος,εμπλουτίζοντας το προπαγανδιστικό μπαράζ: Δίπλα στους γνωστούς προκλητικούς ισχυρισμούς, ότι δήθεν οι μειώσεις δεν θα είναι και τόσο μεγάλες ή πως θα θίξουν μόνο ένα 25% με 30% των συνταξιούχων, τώρα προστίθεται το «παραμύθι» πως η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, στη λογική των «αντίμετρων». «Στο πλαίσιο της συγκρότησης του προϋπολογισμού για το 2019, θα δούμε με τα περιθώρια που έχουμε τι μπορούμε να δώσουμε και στους συνταξιούχους...», ισχυρίστηκε.

Το παραμύθι των «αντίμετρων» δεν είναι βέβαια καινούργιο: Είχε χρησιμοποιηθεί και όταν πετσόκοψαν το ΕΚΑΣ, με τα λεγόμενα «αντίμετρα» βέβαια να μην ξεπερνούν τα 40 - 50 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν τα ίδια χρόνια από τους συνταξιούχους με τη μείωση του ΕΚΑΣ έκοψαν 500 και 600 εκατομμύρια το χρόνο! Η απώλεια φέτος έφτασε τα 800 εκατομμύρια και από το 2019 το ΕΚΑΣ καταργείται οριστικά και ακόμα και αυτά τα προσωρινά «αντίμετρα» περνούν στη λήθη...

Προκλητική προσπάθεια «κουκουλώματος» της νέας σφαγής στις συντάξεις

Παρά τους προκλητικούς ισχυρισμούς που επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα πλήξουν «μια συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν την προσωπική διαφορά», τα επίσημα στοιχεία από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το επίμαχο νομοσχέδιο είναι εξόχως αποκαλυπτικά για το μέγεθος της σφαγής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρόσθετα στα αντιασφαλιστικά μέτρα που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζοντας την επίθεση των προκατόχων της.

Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ προβλέπει:

-- Μείωση λόγω κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 2,262 δισ. ευρώ το 2019, 2,358 δισ. το 2020 και 2,505 δισ. το 2021.

-- Αντίστοιχη μείωση και στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά») ως εξής: 232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020 και 218 εκατ. ευρώ το 2021.

Αρα, οι συνολικές απώλειες είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. Ετσι, μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα, στην τριετία 2019 - 2021, οι περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ το μόνιμο τσεκούρι θα ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ το χρόνο!

Επιπλέον, με το νόμο 4472/2017, επιβλήθηκε και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων προς τον ΕΦΚΑ θα προκύπτουν όχι από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους των ασφαλισμένων αυτών των ομάδων, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν. Από την έμμεση αυτή αύξηση των εισφορών προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 εκατ. ευρώ το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021. Αρα, η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών είναι 431 εκατ. ευρώ την τετραετία 2018 - 2021. Επιπλέον, λόγω της νέας βάσης στις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν και για τον κλάδο Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Ετσι, συνολικά η νέα επιβάρυνση στο σκέλος των εισφορών φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ. Μια επιβάρυνση που, βέβαια, θα ακολουθεί τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και τα επόμενα χρόνια...

 
Τα αιτήματα των συνταξιούχων

-- Να μη γίνει κανένας επανυπολογισμός και καμία μείωση με την «προσωπική διαφορά» στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

-- Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.

-- Διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

-- Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης.

-- Να μην περάσουν τα καταστροφικά νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης». Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

Πηγή : https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/5/2018&id=17203&pageNo=9