Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

2023-02-13 10:33

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14 Φλεβάρη 

| Συνέχεια με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από τη συνέντευξη Τύπου των συνταξιουχικών οργανώσεων

 
 

Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν οι συνταξιούχοι το επόμενο διάστημα, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τις αυξήσεις - ψίχουλα, που για εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς ήταν απλά ...λογιστικές, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια εξανεμίζουν το εισόδημά τους, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, δεν αναμένουν «σωτήρες», αλλά οργανώνονται και διεκδικούν.

Οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις που καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξουχικές Οργανώσεις προγραμματίζονται για την 

Τρίτη 14 Φλεβάρη, σε Αθήνα (10.30 π.μ. στα Προπύλαια) 

Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου).

Στην Πάτρα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στον ΕΦΚΑ. Την ίδια μέρα και στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στα Λιοντάρια. Στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο την Πέμπτη 2 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μεταφέροντας αρχικά την αμέριστη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος των Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, και ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών.

Ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι «κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους γιατί μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες και στις κοινωνικές αποδοχές μας, στην Υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχτούμε ως "βελτίωση" της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από 100 δισ. ευρώ και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά.

Σχολιάζοντας τις υποσχέσεις που μοιράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών, επεσήμανε ότι η 13η σύνταξη για την οποία «δεσμεύεται» είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμα επίδομα και όχι η 13η σύνταξη που καταβαλλόταν πριν τις περικοπές, ενώ ακόμα και τα αναδρομικά, που είναι χρήματα των συνταξιούχων, λέει ότι θα δώσει μέρος τους και σε ...δόσεις, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

«Είναι φανερό ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων δεν χωρούν στις πολιτικές των κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ και έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες «αυξήσεις»: «Με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, για τέσσερις αυξήσεις που θα λάμβανε το σύνολο των συνταξιούχων και θα βελτίωναν τη ζωή τους, ήταν ένα μεγάλο ψέμα, όπως είχε προειδοποιήσει η ΣΕΑ». Κι αυτό γιατί «το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο τιμάριθμο, που είναι στο 9,9%. Μία μεγάλη μερίδα δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ, εξαιτίας της "προσωπικής διαφοράς" που εφαρμόζεται με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης, η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε αυτή στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5% με 6%».

Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή όλων των συνταξιούχων στα συλλαλητήρια του επόμενου διαστήματος. «Κάτω από την ασίγαστη πάλη μας και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, βάλαμε φρένο σε μέτρα και κατακτήσαμε ορισμένα από τα αιτήματά μας. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε στον δρόμο του αγώνα και θα είμαστε την προεκλογική περίοδο, μην πιστεύοντας σε επίδοξους σωτήρες».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού, κύριες και επικουρικές, με την ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς». 13η και 14η σύνταξη για όλους. Καταβολή των αναδρομικών σε όλους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να αποδοθούν τα παρακρατημένα χρήματα από τις συνδρομές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.