Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Απο που θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ πυρόπληκτων ?

2019-07-24 09:35

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Δίνει χρήματα από το λογαριασμό πυρόπληκτων... 

για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ !

 

Ενώ αφήνει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα για τους πυρόπληκτους στην «προαίρεση» των κάθε λογής χορηγών

Για να πληρωθεί... ο ΕΝΦΙΑ για τα καμένα σπίτια σκοπεύει να διαθέσει το 1/3 των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στον 

«Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων» !!!

η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει για «κορόνα» της τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους του κεφαλαίου, ακόμα και τα υποτιθέμενα μέτρα «κοινωνικής ευαισθησίας» που εξαγγέλλουν οι κυβερνήσεις αποτελούν επί της ουσίας «δώρο άδωρο» και βέβαια είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, χτες, λίγες ώρες μετά το μνημόσυνο για τους 101 νεκρούς που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη φωτιά στο Μάτι πέρυσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αναπτύσσοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την περιοχή, είπε ότι «ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον "Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων"» (στο λογαριασμό κατατέθηκαν συνολικά 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μείον κάποιες εκταμιεύσεις που έγιναν προεκλογικά) και επανέλαβε πως «οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ.

Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. 

Για το σκοπό αυτόν θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ» από τα 31 εκατ.

Αρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει επί της ουσίας να εισπράττει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 5 χρόνια, και μάλιστα για ιδιοκτησίες αποκαΐδια. 

Απλά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή, δεν θα το κάνει άμεσα, κατευθείαν από την τσέπη των πυρόπληκτων, αλλά από το κονδύλι που μαζεύτηκε, ευρώ το ευρώ, για την υποστήριξή τους. 

Μειώνει έτσι δραστικά, κατά 1/3, το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων κονδύλι που μένει για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και το οποίο, όπως είπε ο εκπρόσωπος, θα είναι 20 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο θα διατεθεί για τους 58 εγκαυματίες, που όπως είπε ο Στ. Πέτσας, «θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή», τα αυτονόητα δηλαδή.

Ταυτόχρονα, η εικόνα που δίνεται από πλευράς κυβέρνησης για την περιοχή, ένα χρόνο μετά την καταστροφή, είναι η εξής: 

Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόλις τα 61. 

Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. 

Εκκρεμούν επίσης η απομάκρυνση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά (το «μεγαλύτερο προσάναμμα στον κόσμο», όπως σχολιάζουν πικρά οι κάτοικοι) και τα έργα της Περιφέρειας, πλην των αντιδιαβρωτικών τα οποία έχουν προχωρήσει. 

Εκκρεμούν, τέλος, πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξέδωσε χτες Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με βασικά σημεία: 

Τη δυνατότητα παρέμβασης στην κεντρική διοίκηση σε συνθήκες φυσικών καταστροφών, τη συγκρότηση ειδικού φορέα για την κατάρτιση «σχεδίου δράσης» για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέτας με τη συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Λογιστηρίου, της ΤτΕ, του ΤΕΕ, των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. 

Την ανάθεση στο ΤΕΕ να χαράξει ένα νέο, «πρότυπο» χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή τον επόμενο χρόνο.

Ενδεικτικό πάντως για το τι έχει να περιμένει ο λαός της περιοχής από τις εξαγγελίες είναι ότι στην απαράδεκτη λογική της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες, στην ΠΝΠ παρατίθενται μεν μια σειρά «αναγκαίες ενέργειες», τονίζεται ωστόσο ότι «όλες οι απαιτούμενες από την προηγούμενη παράγραφο δράσεις, ιδίως μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ανάθεση με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναρτάται στον δικτυακό τόπο των υπουργείων». 

Ενα χρόνο μετά δηλαδή, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα για τους πυρόπληκτους, πολύ λιγότερα από τα αιτήματα των ίδιων των επιτροπών τους, επαφίονται στην «καλή προαίρεση» των κάθε λογής χορηγών...