Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Τέλος στο «έκτακτο» χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ ! Ζήτω ο «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ)

2014-08-02 12:53
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Ακόμα πιο «φουσκωμένα» τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία

Σε εφαρμογή ο νέος φόρος που μονιμοποιεί το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και ταυτόχρονα το επεκτείνει σε κάθε σπιθαμή γης

 

Φορτώνουν το λαό με δυσβάσταχτα χαράτσια και εξοντωτικά πρόστιμα για να εξασφαλίζονται τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» του κεφαλαίου
Από χτες ήταν προγραμματισμένο από το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συστήματος Taxis των εκκαθαριστικών του νέου χαρατσιού πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία, του περιβόητου «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Ο «ενιαίος φόρος» αντικατέστησε το τάχα «έκτακτο» χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επιπλέον το επέκτεινε σε χωράφια, οικόπεδα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

 

Στόχος του υπουργείου είναι η ηλεκτρονική ανάρτηση όλων των εκκαθαριστικών να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, ενώ η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 5 δόσεις, με την προθεσμία αποπληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στα τέλη Αυγούστου. Στην εφάπαξ εξόφληση του χαρατσιού έως το τέλος Αυγούστου χορηγείται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού ποσού.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή του ΕΝΦΙΑ θα οδηγούσε σε βεβαίωση εσόδων της τάξης των 3,23 δισ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο εκτιμούσε ότι θα εισπράξει τελικά τα 2,65 δισ. ευρώ (ποσοστό εισπραξιμότητας 83%). Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό τα χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά να είναι ακόμα πιο «φουσκωμένα», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βεβαιωμένα έσοδα θα ξεπερνούν σημαντικά τα 3,23 δισ. ευρώ, με κάποια δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ακόμα και για 3,7 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον, στα παζάρια με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αμφισβητούσαν ως πολύ υψηλό το ποσοστό εισπραξιμότητας του χαρατσιού που υπολογίζει η κυβέρνηση, γι' αυτό ζητούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερα τα συνολικά βεβαιωμένα έσοδα του «ενιαίου φόρου», κατά ορισμένες πληροφορίες κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Με το «δυσμενέστερο σενάριο» συμπληρώνουν τις ελλείψεις στο Ε9

Σε κάθε περίπτωση, ένας λόγος που «φουσκώνει» τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που αναφέραμε και στο χτεσινό ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι οι όποιες ελλείψεις στις δηλώσεις Ε9 σε χαρακτηριστικά των ακινήτων τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου θα συμπληρώνονται αυτόματα από το Taxis με το δυσμενέστερο σενάριο για το φορολογούμενο (π.χ., αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει τον όροφο ενός διαμερίσματος, το σύστημα αυτόματα θα υπολογίζει το φόρο με βάση το - βαρύτερο - συντελεστή, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο).

Σε «διευκρινιστική» ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται ότι για όσους φορολογούμενους δεν έχουν συμπληρώσει κατά τα προβλεπόμενα τα στοιχεία στη δήλωση Ε9, «με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση»,παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30/11/2014.

Ωστόσο, η «δυνατότητα» αυτή δεν αναιρεί το ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τις δόσεις από το «φουσκωμένο» χαράτσι και μετά να... ελπίζουν σε κάποιο μελλοντικό συμψηφισμό του, αφετέρου δεν διευκρινίζεται το αν η όποια νέα εκκαθάριση με βάση τη διορθωτική δήλωση του φορολογούμενου θα αφορά το χαράτσι του 2014 ή του 2015.

Κατά τ' άλλα, κι ενώ την Πέμπτη έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, σε εφαρμογή μπαίνουν έτσι κι αλλιώς από φέτος για το σύνολο των φορολογουμένων ταεξοντωτικά πρόστιμα που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών στο Δημόσιο. Με βάση αυτά, για κάθε οφειλή που χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη, επιβάλλεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης (ακόμα και για μία μέρα καθυστέρησης, υπολογίζεται ολόκληρος μήνας), ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης, πέραν των τόκων, επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 10%.

Επιδείνωση των στεγαστικών συνθηκών των λαϊκών νοικοκυριών

Στο μεταξύ, σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφεται η επιταχυνόμενη επιδείνωση στις στεγαστικές συνθήκες των λαϊκών νοικοκυριών στην περίοδο 2008 - 2012. Ως βασικότερα στοιχεία αυτής της επιδείνωσης καταγράφονται η αυξημένη μετακίνηση νοικοκυριών σε μικρότερες κατοικίες για οικονομικούς λόγους, καθώς και η αύξηση των νοικοκυριών που μένουν σε σπίτια με υψηλό συντελεστή παλαιότητας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που μένουν σε «μη κανονικές συνθήκες», δηλαδή σε καλύβες, παράγκες, ή καταστήματα. Σύμφωνα με την επεξεργασία που κάνει η μελέτη στα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός αυτών των νοικοκυριών ξεπέρασε τις 27.000 το 2012, από περίπου 16.000 νοικοκυριά που ήταν το 2008 (αύξηση κατά 71%).

 

Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ