Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Xιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης διαδηλώνοντας ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας

2013-05-21 15:50

 

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά των αντιλαϊκών περικοπών

 

Από την διαδήλωση στην Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

 

Χιλιάδες βγήκαν και πάλι την Κυριακή στους δρόμους της Μαδρίτης διαδηλώνοντας ενάντια στις σαρωτικές περικοπές και στο πρόγραμμα λιτότητας, που συνεχίζει να εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και να απειλεί ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Κεντρικό ζήτημα στις διαδηλώσεις ήταν η διάλυση της δημόσιας Υγείας που συντελείται και χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία αλλά και άλλα συνδικάτα διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Η Υγεία δεν πουλιέται, την υπερασπιζόμαστε», και απαίτησαν να μην προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθούν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δημοτική αρχή της Μαδρίτης. Η πορεία ξεκίνησε το πρωί από την πλατεία Νεπτούνο και είχε προορισμό την κεντρική πλατεία της Πουέρτα ντελ Σολ. Εκτός από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης αναδείχτηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η πολιτική της υποβάθμισης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων Υγείας, που υπολογίζεται ότι έχουν στοιχίσει 1.500 θέσεις εργασίας, το πέρασμα των υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης αρκετών νοσοκομείων σε ιδιώτες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ακόμη 20 πόλεις της Ισπανίας.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας και αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος να ξεκινήσει η συζήτηση για την έγκρισή του στο Κοινοβούλιο της χώρας. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως ο μαθητής θα μπορεί σε ηλικία 15 ετών να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει μια επαγγελματική ή επιστημονική εκπαίδευση. Επίσης, προβλέπει να υπάρχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στο σχολικό πρόγραμμα και την εισαγωγή εξετάσεων σε κάθε εκπαιδευτικό επίπεδο. Πάντως, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το προωθούμενο νομοσχέδιο και καταγγέλλουν τις μεγάλες περικοπές στην Παιδεία και μαζί με γονείς και μαθητές προγραμματίζουν νέες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα.