Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΒΟΥΛΗ – οκτώ κόμματα δυο πολιτικές

2015-12-08 12:29
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016
 
«Αγωνίες» για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σε ρεσιτάλ κοροϊδίας απέναντι στο λαό, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, της απασχόλησης, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος», επιδόθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε πως «πίσω από τους αριθμούς του προϋπολογισμού μπορεί να δει κανείς συμπυκνωμένα μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αλλά να δει και την προοπτική για το σταδιακό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών»!

Ταυτόχρονα, δείχνοντας τις ικανότητές του στη χειραγώγηση των εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων, επιχείρησε να πείσει ότι προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων είναι η ανάπτυξη και η εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που την εμφάνισε ως «επίτευγμα», αλλά και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Εξακολουθώντας να αντιστρέφει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά και τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται, όπως σε βάρος του Ασφαλιστικού, είπε: «Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις και θα τις υπερασπιστούμε και μόνοι μας», αφού, όπως σημείωσε απευθυνόμενος στα άλλα αστικά κόμματα: «Ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές. Ζητήσαμε η εθνική κόκκινη γραμμή να είναι όχι νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις, να βρούμε αυτά τα 600 εκατομμύρια με άλλο τρόπο. Και αρνηθήκατε».

Μάλιστα, επαναφέροντας το γνωστό επικοινωνιακό τρικ της «σκληρής διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε πως «θα αναλάβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, ταυτόχρονα όμως δίνοντας μάχη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια» και «θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Οσον αφορά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έκανε λόγο για «προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας» από «κάποια κέντρα στο εξωτερικό» και διαβεβαίωσε, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους ιμπεριαλιστές, ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις «διεθνείς υποχρεώσεις» για το Προσφυγικό, ζητώντας από τα άλλα κόμματα συναίνεση.

Γ. Πλακιωτάκης: Στόχοι της ΝΔ οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα», στο πλαίσιο των διαγκωνισμών τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, ενώ υπεραμύνθηκε του μείγματος διαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «με τις επώδυνες θυσίες του λαού, η χώρα είχε κάνει τα πρώτα βήματα ανάπτυξης» με την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι η «ΝΔ έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της». Θεωρώντας λίγο - πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστη δύναμη σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανέφερε ότι η ΝΔ ως υπεύθυνη δύναμη ψήφισε το τρίτο μνημόνιο όταν ο «Αλ. Τσίπρας αγνοούσε τη λέξη "συναίνεση". Την έμαθε όμως τώρα, μόλις πριν από μία εβδομάδα. Τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα του τρίτου μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε» και η ΝΔ βέβαια ψήφισε.

Μίλησε για «ανάγκη μεταρρύθμισης στο Δημόσιο» και γενικότερα στο κράτος, το οποίο - όπως είπε - πρέπει να είναι «αρωγός της επιχειρηματικότητας». Ζήτησε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να στηριχθούν οι βιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι εφοπλιστές.

Ν. Μιχαλολιάκος: Ανησυχεί αν θα προωθηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δείχνοντας ότι στρατηγικός στόχος της οργάνωσής του είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «υφεσιακό» και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα υλοποιηθούν οι στόχοι του. Δεν παρέλειψε να δείξει το αντικομμουνιστικό του μένος, αναφερόμενος σε διάφορα φληναφήματα περί μπολσεβικισμού της κυβέρνησης κ.ο.κ. και να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο πατώντας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, παρουσίασε ως μία από τις κύριες αιτίες της «αιμορραγίας» των ασφαλιστικών ταμείων «τα μαύρα μεροκάματα των αλλοδαπών».

Σημείωσε ότι «τα συμφέροντα των Ελλήνων δεν είναι με τους Αμερικανούς και τους Εγγλέζους, αλλά με τα συμφέροντα της Ρωσίας», μιλώντας προφανώς για λογαριασμό του τμήματος του κεφαλαίου που «βλέπει» ως στρατηγικό σύμμαχο τη Ρωσία.

Φ. Γεννηματά: «Ανίκανη» η κυβέρνηση να προωθήσει το μνημόνιο

Αυστηρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ότι επιδεικνύει «ανικανότητα» για «την επανεκκίνηση της οικονομίας, τις επενδύσεις», στο να «δώσει σήμα για ξένες επενδύσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», προσθέτοντας πως αυτά είναι στην ατζέντα για εθνική συνεννόηση με την κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε, «αυτό είναι άπιαστο όνειρο», καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, «ό,τι επενδύσει, παράγει και είναι καινοτόμο, είναι εχθρός» για την κυβέρνηση κ.λπ.

Συνεχίζοντας να παρουσιάζει τις «προτάσεις του ΠΑΣΟΚ», βγαλμένες όλες από τα συρτάρια του κεφαλαίου, συμπλήρωσε: «Στη βάση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, να κινητοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου στον τουρισμό, στη ναυτιλία» κ.λπ., εννοώντας προφανώς τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις εξασφαλίζοντας κίνητρα, πόρους από το ΕΣΠΑ και τις αναγκαίες υποδομές».

Στ. Θεοδωράκης

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, απέδωσε τα όσα αντιμετωπίζει ο λαός «στις συντεχνίες και σε αυτούς που είναι κοντά στα κόμματα» και «στη γραφειοκρατία». Για να δοθεί «επιτέλους λύση», παρότρυνε την κυβέρνηση να «προχωρήσει σε εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση» δημοσίων επιχειρήσεων που παρουσιάζουν ζημιές, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βιομηχανία Ζάχαρης. Πρότεινε, ακόμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται με «βάση το πρότυπο της Δανίας», όπου «αποδίδουν στους δημοσίους υπαλλήλους μέρος των πόρων που θα προέλθουν από την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους». Δηλαδή, αν δεν προέλθουν ...πόροι, οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι!

Ανέφερε ότι το καλοκαίρι, το Ποτάμι ψήφισε το μνημόνιο «χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος, γιατί αυτό ήταν το χρήσιμο για τη χώρα» και συνέχισε ότι «τώρα το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας».

Π. Καμμένος: Ο «άγγελος της κάθαρσης»

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, αναφέρθηκε εκτενώς στα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχυριζόμενος ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να «ελαφρύνει» αυτά τα βάρη στο λαό!

Επιδόθηκε στις γνωστές αντιπαραθέσεις κυρίως με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, για τα υποβρύχια, πίνοντας «νερό στο όνομα» της κάθαρσης και της πάταξης της διαφθοράς και διαπλοκής, που εμφάνισε ως τις βασικές αιτίες των ...προβλημάτων στην οικονομία.

Μίλησε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει για μεμψιμοιρία όσους δε χαίρονται που η κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...

Β. Λεβέντης: Ξανά περί οικουμενικής

Τη θέση της Ενωσης Κεντρώων για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα μπορέσει να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα αντιδραστικά μέτρα που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο, επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

 
Προσπάθεια συγκάλυψης της στρατηγικής τους σύμπλευσης

Οι αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του αστικού μπλοκ για το ποιος είναι ικανότερος να φέρει σε πέρας την καπιταλιστική ανάπτυξη, και οι έντονες κοκορομαχίες που υποβάθμιζαν πλήρως τη συζήτηση για να συγκαλυφθεί ακριβώς αυτή η στρατηγική τους σύμπλευση, κυριάρχησαν επί 5 μέρες στην Ολομέλεια τη Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Χαρακτηριστικά ήταν τα απανωτά στιγμιότυπα της ανταλλαγής άσφαιρων πυρών ανάμεσα σε σημερινούς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη (π.χ. τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου με τον Γ. Βρούτση, υπουργό Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης, κ.λπ.) για το ποιος πέταξε κανένα ψίχουλο παραπάνω στο λαό ή ποιος τα «έβαλε» με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ποιος είναι πιο ηθικός κ.ο.κ.

Απάντηση σε αυτό το σκηνικό έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕΘανάσης Παφίλης, λέγοντας: «Οσοι δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα ή όσοι δεν έχουν στρατηγικές και άλλου είδους διαφωνίες, επιλέγουν τον ονομαζόμενο "κιτρινισμό". Τον έχουμε ζήσει όλα τα χρόνια εδώ μέσα. Εμείς πάντως δεν είμαστε απ' αυτούς που κάνουμε τέτοια πολιτική. Ποτέ, για να το πω απόλυτα. Θα ήθελα να πω κάτι και σε όλους τους υπόλοιπους, είτε από εδώ, είτε από εκεί που διαμαρτύρονται. Υπάρχει η παροιμία "όποιος κατουρά στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι". Ολοι σας τα χρησιμοποιείτε κατά καιρούς. Επομένως, ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και για την αντιπαράθεση που γίνεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και δεν πρόκειται ποτέ να πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο της ξεφτίλας. Και το λέω έτσι ακριβώς».

Ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου η επιλογή των εργαζομένων

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, δείχνοντας το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης ότι τάχα ο προϋπολογισμός της είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τους προηγούμενους, κάτι που προσπάθησε να «αποδείξει» με διάφορα ευφυολογήματα και ...«κουίζ» ο υπουργός Οικονομίας Ευκλ. Τσακαλώτος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού «φαίνεται καθαρά σε ποια όχθη είστε. Είστε με την αστική τάξη και τα μονοπώλια και έχετε απέναντι την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί ακόμα και στην ορολογία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη κριτική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων ανέφερε ότι «είναι πολύ βολική για τη κυβέρνηση. Λέει "υφεσιακά ή αναπτυξιακά μέτρα". Αυτό είναι το δίλημμα, αν τα μέτρα του προϋπολογισμού είναι υφεσιακά ή αναπτυξιακά; Αν, δηλαδή, θα τα πάρετε μέσα από τη φορολογία ή μέσα από τη μείωση των δαπανών; Αυτήν την επιλογή πρέπει να κάνει η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα;». Τονίζοντας ότι μία είναι η επιλογή για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, συγκέντρωση δυνάμεων για «ρήξη και απειθαρχία με αυτήν την πολιτική, που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου» και αυτούς που την εφαρμόζουν, «για να μπορέσει από τη μία μεριά να οδηγήσει σε μέτρα ανακούφισης της κατάστασης που βιώνει, αλλά πάνω απ' όλα να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές τόσο σε επίπεδο εξουσίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας».