Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΒΟΥΛΗ - Για πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα φάρμακα

2020-12-30 11:23

Στον τόπο του εγκλήματος...

 

Αν η χτεσινή αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ δεν αφορούσε τα φάρμακα και την υγεία τους, θα ήταν σκηνή βγαλμένη από επιθεώρηση.

Θέλει πράγματι πολύ θράσος να παριστάνει η κυβέρνηση τον Αη Βασίλη των χαμηλοσυνταξιούχων, παρατείνοντας στο «και πέντε» τη ρύθμιση για τη μη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων τους, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με δικό του νόμο κόπηκε το ΕΚΑΣ, να προσποιείται ότι νοιάζεται για την υγεία και την τσέπη τους, κατηγορώντας τη ΝΔ για «αναλγησία»!

Κι όλα αυτά την ώρα που η εξέλιξη της πανδημίας αποκαλύπτει σε όλο τους το μεγαλείο τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής τους στην Υγεία και στο Φάρμακο.

Ας θυμηθούμε όμως πώς έχει η «αμαρτωλή» ιστορία κατάργησης του ΕΚΑΣ: Το επίδομα αυτό, με το οποίο συμπλήρωναν τις πενιχρές αποδοχές τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άρχισε να «ξηλώνεται» με το τρίτο μνημόνιο (2015), που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Ο νόμος που προέβλεπε την οριστική κατάργησή του σε βάθος τετραετίας είναι ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 το ΕΚΑΣ ήταν 230 ευρώ και το 2019, που χορηγήθηκε για τελευταία φορά, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις ήταν μόλις 12 ευρώ! Για να χρυσώσει το χάπι η ΝΔ, που στο μεταξύ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση, το Γενάρη του 2020 έφερε τροπολογία με την οποία παρατεινόταν η μη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μετά την οριστική διακοπή του επιδόματος.

Η ισχύς του μέτρου έληγε στις 31/12/2020, και έτσι προέκυψε η αναμπουμπούλα των τελευταίων ωρών. Είχαν προηγηθεί η έγκαιρη παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων από τις 9/12, που ζητούσε την παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης, αλλά και επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, που απαιτούσε την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Εννοείται πως για όλα αυτά δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα και τα απέρριπταν ασυζητητί η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, που τώρα πουλάνε ...τσάι και συμπάθεια στους 600.000 συνταξιούχους των 500 ευρώ και κάτω!

Αλλά και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο τέτοια δεν είναι για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς αφορά μόνο την περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει το φτηνότερο γενόσημο φάρμακο. Για κάθε άλλο πρωτότυπο ή ακριβότερο γενόσημο, ο χαμηλοσυνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Είναι κι αυτό μια απόδειξη της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που έχουν για προτεραιότητα από τη μια τη διασφάλιση των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών και από την άλλη τους «ισολογισμένους» κρατικούς προϋπολογισμούς, για να θωρακίζεται η «δημοσιονομική σταθερότητα», με κόφτες διαρκείας στις συντάξεις και περιορίζοντας στο ελάχιστο τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές παροχές», που αποδεικνύονται «το τυράκι στη φάκα», όπως από τότε προειδοποιούσε το ΚΚΕ.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία μόνο χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2018 πλήρωσαν απευθείας από την τσέπη τους 625 εκατ. ευρώ και 636 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ δικά τους λεφτά είναι και αυτά που καταβάλλονται στις φαρμακοβιομηχανίες ως «δημόσια» φαρμακευτική δαπάνη.

Αν υπολογίσει κανείς και τη λεγόμενη «ιδιωτική δαπάνη» για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ποσό που πλήρωσαν άμεσα οι ασφαλισμένοι για το Φάρμακο - εμπόρευμα, ανάμεσά τους και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ξεπερνά για το 2019 τα 1,6 δισ. ευρώ, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων!

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αποδείξει το μέγεθος της κοροϊδίας που στήνεται στις πλάτες τους. Αλλά και την ανάγκη να απεγκλωβιστούν από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της αστικής πολιτικής, να διεκδικήσουν οργανωμένα την αποκατάσταση όλων των απωλειών, αυξήσεις στις συντάξεις, δωρεάν φάρμακα - Υγεία - Πρόνοια για όλους, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η εποχή μας για καλύτερους όρους δουλειάς και αξιοπρεπή γηρατειά.

 

«Σηκώνουμε μανίκια»...

Με το σύνθημα αυτό εμβολιάζονται ένας προς έναν τα κυβερνητικά στελέχη, διαφημίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «ανεβάσει ρυθμούς» το επόμενο διάστημα, ως αφετηρία της «επιστροφής στην κανονικότητα». Μήπως όμως σταμάτησε ο αντιλαϊκός κατήφορος της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες; Μήπως έχει κανείς προσδοκίες από αυτήν την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι υπουργοί να γκαζώσουν στο ...έργο τους; Το «ταμείο» του 2020 είναι ένας καλός δείκτης και δίνει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα. Με «κατεβασμένα» τα μανίκια, λοιπόν, η κυβέρνηση πέρασε 113 αντιλαϊκά νομοσχέδια. Από αυτά, όσα έχουν να κάνουν με την Υγεία, ενισχύουν την εμπορευματοποίησή της, δηλαδή την «πηγή» της αθλιότητας που ζουν υγειονομικοί και ασθενείς και μέσα στην πανδημία. Με «κατεβασμένα» τα μανίκια έγιναν νόμοι κάμποσες ακόμα αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που είχε αφήσει στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τώρα προαναγγέλλονται τα επόμενα βήματα για το 2021, που θα ρίξουν κι άλλο το «εργατικό κόστος» για να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή η καπιταλιστική κερδοφορία. Οπότε, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται η μονότονη αυτή κυβερνητική ατάκα, που πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση. Γιατί όταν αυτοί «σηκώνουν μανίκια», το σύνθημα για τους εργαζόμενους είναι να «ανασκουμπώνονται», προτάσσοντας αγωνιστικά τις διεκδικήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

 

Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η απάτη των «αντιμέτρων»

 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, και στο συγκεκριμένο θέμα, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κόβουν και ράβουν σε βάρος των συνταξιούχων.

Το θέμα της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα φάρμακα αφορά 606.000 χαμηλοσυνταξιούχους με μεικτή σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το μήνα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έκοψε το ΕΚΑΣ σε αυτούς τους ανθρώπους με το νόμο 4387/2016, διαφημίζοντας προκλητικά ορισμένα ψίχουλα προσωρινού χαρακτήρα, τα περιβόητα «αντίμετρα» που επιβεβαιώνεται ότι είναι «φτερό στον άνεμο».

Η κυβέρνηση ΝΔ, αντί να επαναφέρει το ΕΚΑΣ, συνέχισε την κοροϊδία των «αντιμέτρων», προωθώντας διάταξη για την απαλλαγή των συγκεκριμένων χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο για ένα χρόνο, με το νόμο 4655/2020, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι».

Ενώ η ισχύς αυτής της διάταξης έληγε αύριο και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις είχαν όπως αναφέραμε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να βγει άμεσα Υπουργική Απόφαση συνέχισης της συγκεκριμένης πρόβλεψης, η κυβέρνηση δεν είχε κάνει τίποτα, «μετρώντας αντιδράσεις» μέχρι το παρά πέντε. Προχτές, Δευτέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επανήλθαν με νέα επιστολή, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους. Η κυβέρνηση, μέσω της διαδικτυακής ανάρτησης του πρωθυπουργού, ουσιαστικά μετέθεσε κατά ένα χρόνο το ενδεχόμενο διακοπής ακόμα και αυτής της ελάχιστης «παροχής» για τους χαμηλοσυνταξιούχους (για κάτι όπως το φάρμακο, που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλο το λαό).

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, επανειλημμένα, με τροπολογίες και άλλες παρεμβάσεις στη Βουλή, ζήτησε την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ωστόσο οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τις προτάσεις του.