Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Τα μνημόνια τελειώνουν ΖΗΤΟ τα μνημόνια διαρκείας

2018-03-22 09:42

Συστάσεις για τα μνημόνια διαρκείας

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το «αντίδοτο» στη γήρανση του πληθυσμού. 

Ειδικά για την Ελλάδα, σε έκθεσή της σημειώνει ότι το 2070 θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «εκτόξευση του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων στο 63%», που σημαίνει ότι για κάθε 10 άτομα που θα βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία μεταξύ 15 και 64 ετών, θα υπάρχουν σχεδόν 7 ηλικιωμένοι, άνω των 65. 

Ολα αυτά, σύμφωνα με την ΕΚΤ, προϊδεάζουν για «μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις», που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με επέκταση του εργάσιμου βίου, πέρα από τα όρια που ισχύουν σήμερα και κατά περίπτωση φτάνουν τα 67 χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες συμπληρωματικές «λύσεις», όπως η αύξηση των εισφορών και η μείωση των παροχών. 

Σε κάθε περίπτωση, η σύνταξη και η ασφάλιση αντιμετωπίζονται με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια, και σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της ΕΚΤ. Θυμίζουμε ανάλογες εκθέσεις και μελέτες της ΕΚΤ που «συνιστούν» επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, για να σπάσει η «δυσκαμψία» και να «απελευθερωθεί η ανάκαμψη». 

Και μπορεί τα μνημόνια να τελειώνουν τυπικά τον ερχόμενο Αύγουστο, τα μνημόνια διαρκείας όμως, που συνδιαμορφώνουν η ΕΚΤ και οι άλλοι «θεσμοί» της ΕΕ, δεν πηγαίνουν πουθενά...

Ομολογίες

 «Οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους δανειστές...»! 

Το αίτημα για την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών από τις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΑΚΑΓΕ δεν είναι καινούργιο, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές διεκδικήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. 

Το έθεσαν μάλιστα πρόσφατα στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνάντηση μετά το παναττικό τους συλλαλητήριο. 

Για το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Ιδού η απάντησή της:

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο Ασφαλιστικό, αυτήν τη στιγμή, προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους δανειστές...»! 

Τι ομολογεί η υπουργός; 

Οτι ακόμα και επιμέρους ζητήματα θα συνεχίσουν να λύνονται σε συνεννόηση με τους «εταίρους», έστω κι αν τα μνημόνια ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Αύγουστο, παρά τις εντυπώσεις που καλλιεργεί η κυβέρνηση για το αντίθετο. 

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει και έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που επεκτείνονται πολύ πέρα από την τυπική λήξη των μνημονίων. 

Γι' αυτό και οι διαβεβαιώσεις της για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν, αφού πέρα απ' όλα τα άλλα, στόχο έχουν να καλλιεργήσουν στάση αναμονής στους εργαζόμενους, κόντρα στην ανάγκη για μαχητική διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και καλύτερων συνθηκών εργασίας, για τα οποία παλεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.