Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ την Τρίτη 14 Ιούνη στις 7 μ.μ

2016-06-13 08:05

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

την Τρίτη 14 Ιούνη στις 7 μ.μ.,

στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες,

Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή, όπου οι δημόσιες μονάδες υγείας είναι ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες. 

Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε και να αναγκαζόμαστε να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουμε για υπηρεσίες υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε από κοινού εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, επιτροπές ανέργων, σύλλογοι γυναικών, και εξωραϊστικοί και αθλητικοί σύλλογοι να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή άθλια κατάσταση:

στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

●      Στη περιοχή μας δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας, με προσανατολισμό την πρόληψη και προστασία της υγείας, όπως π.χ. στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς 

●      Οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) υπολειτουργούν γιατί λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, προσωπικό και υλικά. Εργαστήρια και τμήματα είναι κλειστά.

στη Νοσοκομειακή Περίθαλψη

●          Στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, το ΜΕΤΑΞΑ και το ΤΖΑΝΕΙΟ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Στους εργαζόμενους χρωστάνε  δεκάδες ρεπό. Έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας, ετοιμάζουν τη κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, καθυστερούν οι πληρωμές εφημεριών και υπερωριών.

●      Έκλεισαν κλινικές και τμήματα (Παιδοχειρουργική στο ΤΖΑΝΕΙΟ, Χημειοθεραπευτικά – Ακτινοθεραπευτικά τμήματα και Χειρουργικές κλινικές στο ΜΕΤΑΞΑ) 

●  Μειώνουν συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση,  και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις που θα «πουλάνε» υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

  • Χιλιάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ασφαλισμένοι πληρώνουν μεγάλα ποσά για συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια.

στις ιδιωτικές κλινικές

●  Συνεχίζεται η απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς εξουθενώνει τους εργαζόμενους, ενώ η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι στο αποκορύφωμα της. Οι εργοδότες χρωστάνε από 4 μήνες ως 1 ½ χρόνο δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Σε καλούμε να σκεφτείς:

  • Γιατί μας λένε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για την Υγεία, ενώ συνεχίζουν να επιδοτούν με εκατ. ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους και παραγγέλνουν εξοπλισμούς 500 εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ;
  • Γιατί χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα, την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι υγείας έχουν τεράστια κέρδη; 

Την απάντηση την ξέρεις:                              

Θυσιάζουν την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών για  να εξασφαλίσουν  τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

 

Η κατάσταση στην Υγεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε., που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού ως «κόστος, γιατί εμποδίζουν την  κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση, προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό, να τον παραπλανήσει, ότι τάχα «αλλάζουμε σελίδα», για το «πέρασμα σε νέα εποχή». 

Με τα νέα μέτρα, που ψήφισε, ξεθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, αύξησης των εισφορών, αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων, μείωσης των μισθών, με τον δημοσιονομικό κόφτη, με τα μνημόνια διαρκείας, οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση.    

Την ίδια στιγμή, μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, χαρίζει πακτωλό  κερδών στη μεγαλοεργοδοσία, νέες φοροαπαλλαγές, δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις έως και 45%, επιδότηση του «μισθολογικού κόστους εργασίας», επιδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου και ο κατάλογος των προνομίων δεν έχει τελειωμό!                           

Με την  «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι θυσίες. 

Θα ματώσουμε ακόμα περισσότερο, γιατί τα κέρδη βγαίνουν από τη φθηνή εργατική δύναμη. 

Είναι προϋπόθεση της αύξησής τους. 

Τη στήριξη της κερδοφορίας και της «ανάπτυξης», υπηρετούν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων του ΠΕΔΥ, των ΚΥ, των προνοιακών ιδρυμάτων. 

Για αυτό ετοιμάζουν την «αξιολόγηση», νέες περικοπές στους μισθούς, δεν έχουν διαθέσει ούτε ένα ευρώ για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, να στελεχωθούν τα πολυιατρεία, που έχουν μείνει τα μισά από αυτά που ήταν ενταγμένα στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ και άλλα θα κλείσουν στη πορεία.

Δεν αρκεί να αγανακτούμε 

– Να οργανωθούμε στα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές για να παλέψουμε για το δίκιο μας

Δεν θα έχουν τελειωμό τα αντιλαϊκά μέτρα, αν δεν συγκρουστούμε με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου οποιασδήποτε απόχρωσης, αν δεν συμβάλουμε και μείς στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για ριζικές ρήξεις και ανατροπές στην κοινωνία και στην οικονομία. 

Σε αυτόν το δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

Διεκδικούμε:

  • Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές που έκλεισαν.
  • Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και ανασφάλιστους.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας.
  • Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων