Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διέψευδαν την ύπαρξη πυρηνικών στον Άραξο

2017-10-01 13:42

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ

Οι «διαψεύσεις» της κυβέρνησης εντείνουν την ανησυχία

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, για τα σχέδια σε σχέση με τον Αραξο, προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει ότι στη βάση γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών.

Θυμίζουμε ότι το θέμα ανέδειξε ήδη από τις 15/9 από το βήμα της ΔΕΘ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας,ρωτώντας δημόσια και ανοικτά: «Γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Στη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, επανέλαβε το ερώτημα: «Τι θα γίνει με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού, εκτός της συντήρησης, των υποδομών του Αραξου, προκειμένου να καταστούν ξανά κατάλληλες για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών εκεί; Αλήθεια, πώς προχωράνε; Τι ακριβώς σας λένε οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι που κλιμάκια τους συχνά - πυκνά περιδιαβαίνουν για έλεγχο εκεί; Εκτός αν δεν τους ρωτάτε καν ή αν θεωρούν ότι δεν είναι και υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουν».

Μετά από εκκωφαντική σιωπή πολλών ημερών, ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, ο οποίος είπε: «Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε - θα έλεγε κανένας - αμερικάνικο ειδικό συμφέρον (...) Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε και αύριο υπάρχει ένα επιτελείο Αμερικανών τεχνικών στον Αραξο, το οποίο ασχολείται με το F16 που βγήκε εκτός διαδρόμου και έχει υποστεί καταστροφή και γι' αυτόν το λόγο είναι εκεί και μετά θα πάνε να δούνε και ένα F16 το οποίο έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του, στη Σούδα» και: «Θέλω να είναι γνωστό ότι από εκείνη την παλιά βάση, μιλάμε για το 1967 - 1974, έχει παραμείνει μία ανενεργή κεραία, δηλαδή έχει μείνει το κουφάρι της, η οποία δεν μετακινείται λόγω κόστους»...

Οι ισχυρισμοί του διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώνεται από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Π.χ. στις 27/4/95, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε ότι οι ΗΠΑ εγκατέστησαν το 1992 στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες, κατά τη διάρκεια άσκησης «εικονικής» μεταφοράς βομβών, που όμως δεν ήταν καθόλου εικονική.

Παραπέρα, το Φλεβάρη 2005, έγινε γνωστό, πρώτα από έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου «Natural Resources Defence Control», και κατόπιν από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ότι πυρηνικά στον Αραξο (11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61) υπήρχαν τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του 2001, οπότε και απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Αναπαραγόταν, μάλιστα, τότε και «ρητή διαβεβαίωση» του υπουργείου Αμυνας ότι «Τον Μάιο του 2001 απομακρύνθηκαν και οι τελευταίες πυρηνικές κεφαλές από τη βάση στον Αραξο», στοιχεία που διαψεύδουν όσα ισχυρίζεται ο νυν αν. υπουργός περί τέτοιας «αξιοποίησης» της βάσης μόνον επί χούντας.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει τη «σκυτάλη» από τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια, η μία μετά την άλλη, διέψευδαν την ύπαρξη πυρηνικών στον Αραξο, παρότι εκ των υστέρων ανακοίνωναν ότι τα «ανύπαρκτα» πυρηνικά απομακρύνθηκαν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να «στρίψει διά του αρραβώνος», προσπαθώντας να υποβαθμίσει την καταγγελία σε «επίσκεψη ενός αμερικανικού κλιμακίου», χωρίς να απαντάει στις συγκεκριμένες καταγγελίες περί εργασιών στη βάση που παραπέμπουν σε ετοιμασίες για φιλοξενία πυρηνικών.

Οσο για τα περί «έλλειψης ειδικού ενδιαφέροντος των Αμερικανών για τη βάση του Αραξου», όπως διατείνεται ο υπουργός, διαψεύδονται από το γεγονός ότι η βάση μετέχει σε τέτοιες εκπαιδεύσεις, με επίκεντρο τη διαχείριση πυρηνικών. Ενδεικτικά, η βάση πήρε μέρος, Μάρτη του 2014, στη ΝΑΤΟική «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NERVE II», όπως ανακοινωνόταν τότε από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ.

Γίνεται φανερό και από τα παραπάνω ότι οι κυβερνητικές «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά μπορούν να εφησυχάζουν το λαό. Η επαγρύπνηση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκ νέου πυρηνικά στον Αραξο πρέπει να δυναμώσει. Το ίδιο και η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, στη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που κάνει όλο και μεγαλύτερους τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς.