Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Συνταξιούχοι υπουργείο εργασίας φέρτε πίσω τα κλεμμένα

2016-09-07 10:24
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Διαδήλωσαν ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τις νέες μειώσεις στις επικουρικές

(FOTO)

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕδιαμήνυσαν χτες την απόφαση των χιλιάδων μελών τους να παλέψουν ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις. «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα», φώναξαν οι συνταξιούχοι και δήλωσαν σε όλους τους τόνους πως δεν νομιμοποιούν καμιά από τις περικοπές που έχουν υποστεί.

Οι πιο πρόσφατες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις επιβλήθηκαν σε δύο «κύματα» (Αύγουστος και Σεπτέμβρης) και επέφεραν μειώσεις σε περίπου 240.000 συνταξιούχους. Ωστόσο, δεν είναι οι πρώτες ούτε οι τελευταίες, αφού όπως έλεγαν χτες πολλοί συνταξιούχοι, «μας έχουν πιει το μεδούλι».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, πολλοί ήταν αυτοί που κρατούσαν στο χέρι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ταμείου τους και απαριθμούσαν τις απανωτές περικοπές. Οπως ο κύριος Κώστας, που είδε τις προηγούμενες μέρες τη σύνταξη που του χορηγεί το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑ) να μειώνεται κατά 100 ευρώ, δηλαδή πάνω από 40%, όσον αφορά το καταβαλλόμενο ποσό. Οσο για την ονομαστική μείωση, σε σχέση με το αρχικό ποσό της επικουρικής σύνταξης, η μείωση είναι πάνω από 70%.

Συγκεκριμένα, μετά από χρόνια δουλειάς στη διανομή του Τύπου, η επικουρική σύνταξη του εν λόγω συνταξιούχου υπολογίστηκε στα 605 ευρώ. Από αυτά, μέσα από τις μειώσεις των τελευταίων ετών, έμεινε σχεδόν το 1/3! Ετσι, τον περασμένο Αύγουστο, από το Ταμείο του καταβλήθηκε το ποσό των 244 ευρώ. Η «αναπροσαρμοσμένη» σύνταξη που του υπολογίστηκε στις αρχές Σεπτέμβρη, ανέρχεται σε μόλις 171,64 ευρώ και από αυτό το ποσό, μετά από κρατήσεις και εισφορές, πήρε στο χέρι 144,32 ευρώ.

Μάλιστα, από τις ψαλιδισμένες επικουρικές τους επόμενους μήνες (Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη) θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις, καθώς οι περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιούνη 2016.

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση

«Εφαρμόζουμε το νόμο»...

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μετέφερε στον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο και στον αναπληρωτή υπουργό, Τ. Πετρόπουλο, το αίτημα των συνταξιούχων να δοθούν πίσω όλα όσα έχουν περικοπεί από τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

«Δε χρωστάμε σε κανέναν. Είναι πληρωμένες με το αίμα μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Κουμπούρης, ενημερώνοντας μετά τη συνάντηση τους συγκεντρωμένους. Οπως είπε, η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν ότι «εφάρμοσαν το νόμο», δηλαδή τον αντιασφαλιστικό νόμο που φέρει την υπογραφή τους και το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που έχουν φροντίσει να φτιάξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», αντέταξαν οι συνταξιούχοι.

«Αλλη ελπίδα δεν υπάρχει εκτός από τον αγώνα για να διεκδικήσουμε το μόχθο μας», είπε ο Δ. Κουμπούρης και υπενθύμισε ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους την

  Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

προκειμένου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε συνέχιση του αγώνα κάλεσαν επίσης ο Τ. Γεωργιάδης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, και ο Π. Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, παίρνοντας το λόγο στην κινητοποίηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπερασπίζεται προκλητικά τις περικοπές στις συντάξεις

Ομολογεί ότι οι μειώσεις στις επικουρικές έφτασαν και το 40%, αλλά επικαλείται γι' αυτό την «αναντιστοιχία» εισφορών - παροχών

 

Εκδηλη η αγανάκτηση των συνταξιούχων στην προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Εκδηλη η αγανάκτηση των συνταξιούχων στην προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
«Αυτές τις συντάξεις αντέχει να δίνει τώρα η οικονομία...»! Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να δικαιολογήσει τη νέα σφαγή στις επικουρικές συντάξεις και παρέπεμψε στην ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον, μέσα από την οποία - όπως είπε - θα έχουμε αυξήσεις... Μιλώντας χτες σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο Γ. Κατρούγκαλος ομολόγησε ότι υπήρξαν επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν μέχρι 40%, γεγονός που πλέον το διαπίστωσαν ήδη στην τσέπη τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι περικοπές δεν θα είναι μεγάλες και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν το 10-12%.

 

Την ίδια στιγμή, όμως, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, ο υπουργός επιτέθηκε στα ασφαλιστικά δικαιώματα των συνταξιούχων, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι οι περικοπές στις επικουρικές έγιναν σε αυτούς που οι συντάξεις τους δεν δικαιολογούνταν από τις εισφορές τους. Πρόκειται, βέβαια, για άλλη μια συκοφαντία της κυβέρνησης, που ψάχνει τρόπους για να ξεφύγει από τη δίκαιη αγανάκτηση των συνταξιούχων, όταν είναι γνωστό ότι οι μεγάλες περικοπές επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους που είχαν την «ατυχία» να έχουν εργαστεί πολλά χρόνια με σχετικά υψηλούς μισθούς και αντίστοιχα υψηλές εισφορές.

Αλλωστε, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι συντάξεις που αποδίδονται σήμερα είναι χαμηλές, κατά συνέπεια υπολείπονται των εισφορών που έχει δώσει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που βίαια η σημερινή κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - τις περιέκοψαν.

Μάλιστα, όπως εξήγγειλε, επειδή ακριβώς οι περικοπές σε πολλούς συνταξιούχους είναι πολύ μεγάλες και από τον Οκτώβρη θα επιβληθεί και η παρακράτηση των αναδρομικών από το μήνα Ιούνη, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να επιμηκύνει την παρακράτηση σε περισσότερες δόσεις, ώστε το ποσό που θα παρακρατείται για τα αναδρομικά σε κάθε επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά το 10%.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναμένεται να κατατεθεί διάταξη με την οποία μειώνεται η έκπτωση του 15% για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης όταν ο ασφαλισμένος πληρώνει εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς. Το νέο μειωμένο ποσοστό έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής των πλασματικών ετών θα καθοριστεί στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Επιπλέον, καταργούνται και οι μειωμένες εισφορές (σε σχέση με τα νέα αυξημένα ποσοστά) για τον κλάδο Υγείας που είχαν δοθεί με τον πρόσφατο νόμο για τα επόμενα χρόνια σε αγρότες (ΟΓΑ) και νέους επιστήμονες (ΕΤΑΑ). Ετσι κι αυτοί από την 1.1.2017 θα πληρώνουν 6,95% για τον κλάδο Υγείας.

Αγανάκτηση από τους συνταξιούχους

Σε συνέχιση του αγώνα, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την Παρασκευή και τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, την περασμένη Τρίτη, και τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, όπου, όπως καταγγέλλουν, άκουσαν για άλλη μια φορά τα «επιχειρήματα» για τη «σωτηρία» της χώρας, την «προστασία» των χαμηλών συντάξεων και τις μειωμένες αντοχές των Ταμείων, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, απαιτώντας την επιστροφή όσων έχουν αφαιρέσει οι αλλεπάλληλες περικοπές από τους συνταξιούχους.