Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Συντάξεις κλίμα προσμονής περικοπές νόμος Κατρούγκαλου

2018-07-20 11:11

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Τουλάχιστον κατά 3,2 δισ. ευρώ θα περικοπούν οι συντάξεις το 2019

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Το νέο πετσόκομμα των συντάξεων προεξοφλεί η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς του Δημοσίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, καταρρίπτοντας τα κυβερνητικά «παιχνίδια» και το κλίμα προσμονής. 

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι το ανώτατο ποσό που θα δαπανήσει το Δημόσιο για τις συντάξεις του 2019 θα είναι 25,48 δισ. ευρώ, από 28,7 δισ. ευρώ φέτος. Προκύπτει δηλαδή μια κολοσσιαία μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ ή κατά 11%.

Ένα μεγάλο μέρος των νέων περικοπών θα προκύψει από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα φέρει μεγάλες μειώσεις στους παλιούς συνταξιούχους, χώρια τις περικοπές που θα γίνουν στους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτώβρη, δίνοντας τις κεντρικές κατευθύνσεις και τα ανώτατα όρια δαπανών για τους φορείς του Δημοσίου. Επί της ουσίας το Γενικό Λογιστήριο καλεί όλους τους φορείς να τηρήσουν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα άλλα ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι οι φορείς να έχουν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες τους, με βάση αυτές τις κατευθύνσεις.

Η πραγματικότητα...

Απ' ό,τι φαίνεται, με αποκορύφωμα τις 21 Αυγούστου θα ζήσουμε ένα σίριαλ από «εμπόριο ελπίδας», ψεύτικες προσδοκίες και υποσχέσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφήγημα την ...ανάκαμψη για το λαό και τη «διόρθωση» αδικιών - άκουσον άκουσον - χωρίς να πειραχθεί ούτε μια τρίχα από το μνημονιακό αντιλαϊκό - αντεργατικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων χρόνων. Κι αυτά ταυτόχρονα με τις δεσμεύσεις της για τα «μεταμνημονιακά μνημόνια» διαρκείας και την προσήλωση στους αντιλαϊκούς στόχους.

Παρ' όλη όμως την κυβερνητική προσπάθεια, υπάρχει η ίδια η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, που πλευρές της αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την τελευταία βδομάδα με συνεχιζόμενα θέματα και ρεπορτάζ.

Μια χαρακτηριστική διάψευση των κυβερνητικών παραμυθιών περί «δίκαιης ανάπτυξης» έρχεται π.χ. από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ σε σχέση με τους μισθούς. Στην πρόσφατη έκθεση για τον περασμένο Φλεβάρη, αποτυπώνεται η καθήλωσή τους σε εξευτελιστικά επίπεδα, με τάσεις παραπέρα μείωσης και ταυτόχρονη επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Αλλη διάψευση του μεταμνημονιακού παραμυθιού έρχεται από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που πλέον κυριαρχούν στις επιχειρήσεις, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί επαναφοράς των «συλλογικών διαπραγματεύσεων», γεγονός που αποκαλύφθηκε και με την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Αλλωστε, δεν πέρασε πολύς καιρός από όταν η κυβέρνηση απέρριψε τη σχετική πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν εκατοντάδες συνδικάτα από όλη τη χώρα, για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την οποία το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή. Αυτό το αίσχος δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά πλέον είναι ο κανόνας για τους περισσότερους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να αξιοποιεί όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχει η κυβέρνηση, το οποίο παρέλαβε και εμπλούτισε από τους προκατόχους της. Ολα αυτά θα είναι εδώ και μετά το παραμύθι του «τέλους των μνημονίων», αφού θα είναι εδώ όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, μάλιστα η κυβέρνηση εξαγγέλλει ρύθμιση του κατώτατου μισθού με βάση τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους της ΝΔ.

Εξίσου διαφωτιστική του τι σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη» για το λαό είναι η κατάσταση στις δομές Υγείας - Πρόνοιας, που σταθερά ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τις τελευταίες βδομάδες. Ο «Γολγοθάς» ασθενών και υγειονομικού προσωπικού, για να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις παροχές, διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ. Η εμπορευματοποίηση, το διαρκές σφίξιμο για τη μείωση του κόστους φέρνουν τραγικές ελλείψεις, υποστελέχωση, κλινικές και τμήματα νοσοκομείων «στον αέρα», γενίκευση της ευελιξίας και της εντατικοποίησης της δουλειάς του προσωπικού. Περίπου 15.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ τους επόμενους μήνες θα απολυθούν χιλιάδες συμβασιούχοι. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία.

 Αυτά δεν θα αλλάξουν με το παραμύθι του «τέλους των μνημονίων», γιατί η στρατηγική της εμπορευματοποίησης θα συνεχιστεί, ενώ οι δημοσιονομικοί «κόφτες» θα περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες στο ελάχιστο.

Αυτή η πραγματικότητα, λοιπόν, θα είναι εδώ, θα κυριαρχεί και θα συνεχιστεί μετά τις 21 Αυγούστου. 

Απλά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα αφήνονται να παραμυθιάζονται με ορισμένα ψίχουλα που θα έρθουν από την υπερκάλυψη των ματωμένων (με δικό τους αίμα) πρωτογενών πλεονασμάτων και από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που βγαίνουν από το ξεζούμισμά τους. 

Γι' αυτό πρέπει να μπει τέλος στην αναμονή. 

Να οργανωθεί η πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ.

 

 ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Προσηλωμένη στην εφαρμογή του νέου «τσεκουριού» στις συντάξεις

Προϋπολογίζει 3,2 δισ. ευρώ απώλειες για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, την ίδια ώρα που συνεχίζει το παραμύθι περί «πιθανής μη εφαρμογής»...

 

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη αμολάνε δεξιά και αριστερά ασύστολα ψεύδη περί πιθανής μη εφαρμογής των νέων μειώσεων στις συντάξεις που έχουν ήδη ψηφίσει, σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί στοχοπροσηλωμένα την πλήρη εφαρμογή του νέου «τσεκουριού» στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, όπως ακριβώς αυτό περιλαμβάνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022 που ψήφισε πριν από περίπου ένα μήνα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αφορά τη σύνταξη των προϋπολογισμών τους, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019. Οπως επιβεβαιώνεται και από τους σχετικούς πίνακες, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού με δεδομένες τις περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019, όπως και τα υπόλοιπα αντιασφαλιστικά μέτρα, που ανεβάζουν τον επόμενο χρόνο τις συνολικές απώλειες για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους σε περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ!

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου: «Με την παρούσα εγκύκλιο δίνονται οι κατευθύνσεις και καθορίζονται τα όρια δαπανών και οι στόχοι, για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης οικονομικού έτους 2019. Η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται σύμφωνα με τους στόχους δημοσιονομικού αποτελέσματος και τα συνολικά όρια δαπανών, όπως εμφανίζονται στους πίνακες I ως VII του Παραρτήματος Α, σύμφωνα με τα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022 (ν.4549/2018). Ως εκ τούτου, οι δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης πρέπει να κατανεμηθούν εντός των ανώτατων ορίων δαπανών, όπως αυτά προσδιορίζονται στον πίνακα I του Παραρτήματος Α, ενώ οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να φροντίσουν για την επίτευξη κατ' ελάχιστον του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιγράφεται στους πίνακες II, III, IV, V, VI και VII του Παραρτήματος Α».

Ειδικότερα, στο σχετικό πίνακα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2019, η δαπάνη συνολικά για τις συντάξεις καθορίζεται στα 25,480 δισ. ευρώ από 28,702 δισ. φέτος, δηλαδή η μείωση ανέρχεται στο ποσό των 3,222 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το ύψος της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις μειώνεται από 25,315 δισ. ευρώ φέτος, στα 22,252 δισ. του χρόνου και η δαπάνη για τις επικουρικές από τα 3,387 δισ. ευρώ φέτος στα 3,228 δισ. το 2019.

Επιβεβαιώνονται και με αυτόν τον τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως είχαν αποκαλυφθεί πλήρως και όταν απέρριψε πριν από λίγες μέρες με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μη μείωση των συντάξεων.

ΠΑΜΕ: Να μπει μπλόκο στους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών και συντάξεων!

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η «κανονικότητα» και η «ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση και καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ανάκτηση των απωλειών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Πριν από ένα μήνα, η τωρινή υπουργός Εργασίας, στηρίζοντας το νόμο - λαιμητόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, ανέφερε στη Βουλή πως "για το μέλλον θα δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα και θα πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι"!

Το μέλλον ήρθε και έφερε νέο πετσόκομμα στις συντάξεις, με μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία μείωση κατά 12%.

Η κυβέρνηση που με υποσχέσεις διαλαλεί το "τέλος των μνημονίων" και αναφέρεται με ενθουσιασμό στη "μεταμνημονιακή Ελλάδα", δείχνει στην πράξη τι εννοεί με τις λέξεις "ανάπτυξη" και "κανονικότητα". Νέες μειώσεις, νέος σφαγιασμός, καμία κατάργηση αντιασφαλιστικού - αντεργατικού νόμου, καμία αναπλήρωση των απωλειών!

Το ΠΑΜΕ είχε ενημερώσει από νωρίς πως ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο λιγότερο "ψαλιδοχέρης" δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη σύμπνοια, τον κοινό βηματισμό, τη διατήρηση του παλιού αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που αναβαθμίζεται συνεχώς με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα.

Τώρα είναι ανάγκη να μπει από το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνολικό μπλόκο στους σύγχρονους "ψαλιδοχέρηδες" μισθών - συντάξεων και δικαιωμάτων. Να μπει τέλος στη λογική των ψίχουλων και τις συντάξεις πείνας. Να δυναμώσει ο αγώνας για την αναπλήρωση των απωλειών».

«Σήμα» αντεργατικής κλιμάκωσης από ΔΝΤ

Στο μεταξύ, σήμα ενίσχυσης της αντεργατικής επίθεσης δίνει το ΔΝΤ μέσω της νέας έκθεσης που δημοσιοποίησε χτες για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η έκθεση εστιάζει στη διατήρηση αλλά και την επέκταση των αντεργατικών μέτρων, σε σύμπλευση με τις πρόσφατες αποφάσεις και τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, όπως επίσης και με τις εκθέσεις που έχει δημοσιοποιήσει το προηγούμενο διάστημα η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, οι «προτάσεις» του ΔΝΤ εστιάζουν στη διατήρηση των «μεταρρυθμίσεων» στα Εργασιακά, μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρουν, και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, προτάσσουν την εφαρμογή πρόσθετων παρεμβάσεων για τις ομαδικές απολύσεις, σε ευθυγράμμιση με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ. Επιπλέον, καλούν σε πλήρη εφαρμογή της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και σε επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ξεχωρίζει η κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς, όπως επισημαίνουν, στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και την Ιταλία.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός αναμένεται να δημοσιοποιήσει και νέα έκθεση για την αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, όπου θα περιλαμβάνει και την περιβόητη «έκθεση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Στο κεντρικό πλάνο δεσπόζει η υποβάθμιση των προβλέψεων ως προς τους ρυθμούς ενίσχυσης του ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «ο ρυθμός επέκτασης σε ορισμένες οικονομίες φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί», που σημαίνει ότι πλέον αρχίζουν να εμφανίζονται τάσεις επιβράδυνσης και «κόπωσης» στην οικονομική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η «ανάπτυξη» έχει γίνει λιγότερο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών,ενώ παράλληλα διευρύνονται και οι αποκλίσεις των ρυθμών «ανάπτυξης» ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.