Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Συμφωνία Πρεσπών πιθανή αναστολή

2019-10-30 12:52

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«Κίνδυνο» για τη Συμφωνία των Πρεσπών βλέπει ο Ζάεφ...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Νερό στη φωτιά» που άναψαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας περί πιθανής αναστολής της περαιτέρω διαδικασίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προσπάθησε να ρίξει χτες η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, στις Βρυξέλλες.

 Η Κοτσίγιανσιτς εξέφρασε την άποψη ότι οι αρχές της ΕΕ «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της (αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής) Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας νωρίτερα σε απεσταλμένη του «Εuronews» στα Σκόπια, εκτίμησε ότι η άρνηση της ΕΕ να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θέτει «ενδεχομένως σε κίνδυνο» τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία «να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο».

Τέλος, υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι «η μοναδική επιλογή» για τα Σκόπια και τα Δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις «θα είναι δυσάρεστες».

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι «εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτά». 

Προσθέτει, ωστόσο, βγάζοντας και μια αγωνία για να συνεχιστεί η εφαρμογή της, ότι «η Συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα και η Βόρεια Μακεδονία αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ. 

Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους».