Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Στην Ελλάδα έχουμε μνημόνια, στη Γερμανία γιατί ?

2017-09-16 08:28

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αυξάνεται η φτώχεια των συνταξιούχων

Θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς, όπως το ασφαλιστικό σύστημα, η φτώχεια των ηλικιωμένων, η παραμελημένη εκπαίδευση, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα αποφεύγονται στην προεκλογική συζήτηση καθώς θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική με κάθε συνδυασμό κυβερνητικού συνασπισμού.  

Αυτό δείχνουν τόσο σχετικές σφυγμομετρήσεις, όπως και προχτεσινή τηλεοπτική εμφάνιση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, όπου δέχτηκε ερωτήσεις από πολίτες ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη.

Στην εκπομπή «Klartext» του ZDF η Μέρκελ δέχτηκε ερωτήσεις για τη φτώχεια και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. 

Μια καθαρίστρια είπε ότι μετά από 40 χρόνια δουλειάς παίρνει σύνταξη 645 ευρώ(κάτω ακόμη κι από το όριο της φτώχειας), για να απαντήσει η καγκελάριος ότι «δεν έχουν όλοι οι συνταξιούχοι στη Γερμανία μια κακή ζωή». 

Να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν πάγωμα των συντάξεων στο σημερινό 48% του μέσου μισθού, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες δεν αποκλείουν την παραπέρα μείωση των συντάξεων.

Το επίπεδο των συντάξεων στη Γερμανία, δηλαδή το τμήμα της σύνταξης που καταβάλλεται από το κράτος, έχει πάρει τον κατήφορο την τελευταία δεκαετία, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη, τα αυξημένα έσοδα από τη βαριά λαϊκή φορολογία, τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. 

Το 2005 το επίπεδο συντάξεων ήταν στο 52,6% του μέσου μισθού και μέχρι το 2030 θα πέσει στο 44,7% υπολογίζει η κυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από 18,7% στο 22%. Στο μεταξύ, ήδη συζητιέται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 70 χρόνια και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, στην ίδια εκπομπή, ένας νοσηλευτής σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σημείωσε ότι τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα, όσο και οι ηλικιωμένοι είναι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα.

Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ερευνας Αγοράς «Ράινγκολντ», οι Γερμανοί βλέπουν τα δυο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού να γίνονται όλο και πιο όμοια, ενώ τα θέματα που τους απασχολούν είναι η κοινωνική αδικία, η παιδεία, οι σχέσεις πολιτικών με τη βιομηχανία κ. ά.