Από σήμερα τα απανωτά πλήγματα στους συνταξιούχους ως απόρροια της πολιτικής της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ που ψήφισε το 3ο μνημόνιο με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ.

Μειωμένες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Σεπτέμβρη καθώς παρακρατούνται τα ποσά για τηνεισφορά στον κλάδο της υγείας.

Η αύξηση των εισφορών ανέρχεται σε 50%, από το 4% στο 6% επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, ενώ για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ παρακράτηση ύψους 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού στην επικουρική σύνταξη.  

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο 3,5%, που ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης).

Καθώς βέβαια, ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιουλίου, οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Μείωση κατώτερων συντάξεων κατά 20%

Μειωμένες κατά 20% θα δουν τις συντάξεις τους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από την1/7/2015 σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκαν στις 14 Αυγούστου και θέτουν σε εφαρμογή προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, με βάση τους οποίους η κατώτερη σύνταξη μειώνεται από φέτος τουλάχιστον κατά ευρώ, στα 392,7 από 486 ευρώ (ΙΚΑ).

Αντιστοιχίζεται, δηλαδή, στα δεκαπέντε (15) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (26,18 Χ 15 = 392,7 ευρώ), όπως προβλέπει ο νόμος 4093/2012, για τον οποίο το 3ο μνημόνιο προβλέπει να ενεργοποιηθεί πλήρως. Αντίστοιχες μειώσεις θα επιβληθούν στις κατώτερες συντάξεις όλων των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αυτή την πετσοκομμένη πενιχρή σύνταξη δεν θα την λαμβάνουν όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται από εδώ και πέρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα και με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο.

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Ταυτόχρονα, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010, με τον οποίο καθορίζονται το νέο σύστημα συνταξιοδότησης και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες πλέον μειώνονται δραστικά, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού από 70% στην 35ετία μειώνεται στο 48% στην 40ετία!

Παράλληλα, ο συντάξιμος μισθός για τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης μετά το 2010 θα είναι ο μέσος μισθός όλων των ετών ασφάλισης και όχι η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, όπως υπολογίζεται για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2010.

Ειδικότερα, με τη σχετική εγκύκλιο ορίζονται ο τρόπος απόδοσης της λεγόμενης βασικής σύνταξης και ο τρόπος υπολογισμού της «αναλογικής σύνταξης», όπως περιγράφεται στο νόμο 3863/2010.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

Από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια ομάδα συνταξιούχων η οποία δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή της.

Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογιστούν και οι περικοπές κατά 2,25 δις ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις το 2015 - 2016 και 900 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την Πρόνοια, ρίχνοντας στα τάρταρα τις παροχές προς τους απόμαχους της δουλειάς.