Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Πλάι στο «μαστίγιο», το «καρότο»

2018-07-04 12:43

Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

«Μαστίγιο» διαρκείας, «καρότο» κοροϊδίας

Να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «επιστροφής στην κανονικότητα» προσέτρεξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του χτες στην Αθήνα, όπου μίλησε στη Βουλή, ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

«Καρότο και μαστίγιο» με την περικοπή των συντάξεων

Παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων παίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να δεχθούν αδιαμαρτύρητα το νέο τσεκούρι στις συντάξεις. Συντηρώντας ένα άθλιο παιχνίδι, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί η κυβέρνηση τις νέες περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις το 2019, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη «κλείνουν» το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση βέβαια δεν πρωτοτυπεί, αφού το παιχνίδι του «καλού και του κακού μπάτσου» είναι δοκιμασμένο από τις ένδοξες... μέρες του ΠΑΣΟΚ. Όλο αυτό το άθλιο εμπόριο ελπίδας έρχεται να προστεθεί στην προπαγάνδα της «γραβάτας», που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, φρόντισε να μη «χαλάσει» το παιχνίδι της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε σχετικά με την περικοπή των συντάξεων. 

Έτσι, επικαλέστηκε τη λατινική φράση «pacta sunt servanda», που σημαίνει ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», προσθέτοντας όμως πως οι «δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές»

. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, «θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον, ως μία χώρα της Ευρωζώνης σε κανονικότητα, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. 

Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του».

Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Π. Μοσκοβισί στην ερώτηση εάν το 2019 θα δοθούν κάποιες φοροελαφρύνσεις από το υπερπλεόνασμα, τονίζοντας πως «πρέπει όλα να συζητούνται στον καιρό τους».

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Επίτροπος δήλωσε πως «τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», «γυρίζουμε σελίδα», ενώ ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ιστορική αλλαγή», προκειμένου να προσπεράσει τα μεταμνημονιακά μέτρα, τη διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων και την παγίωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων για άλλο μισό αιώνα.

Στη συνέντευξή του στα «Νέα», ο Π. Μοσκοβισί ήταν λιγότερο διπλωματικός. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και θεωρώ ότι θα γίνουν», απάντησε, σπεύδοντας να συμπληρώσει με νόημα πως «έχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε».

Ομοίως, κατά την ομιλία του στη Βουλή εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα... συνεχίζοντας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. 

Άλλωστε, η απόφαση του Eurogroup, η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών και η έκθεση του κλιμακίου του ΔΝΤ, θεωρούν ως δεδομένες τη μείωση των συντάξεων και την καρατόμηση του αφορολόγητου το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι και 30% από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς (π.χ. συνταξιούχοι ΟΑΕΕ), χώρια οι μειώσεις που θα γίνουν στους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου. 

Και βέβαια, οι νέες περικοπές θα προστεθούν σε όλες τις προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων (πάνω από 12). 

Μάλιστα, οι συνταξιούχοι τη «μεταμνημονιακή» περίοδο θα δεχθούν διπλό πλήγμα, καθώς οι συντάξεις τους θα μειωθούν και λόγω της καρατόμησης του αφορολόγητου ορίου.

Εκθέσεις...

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως με την επίσημη λήξη του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό, όμως τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Τα «παχιά» λόγια δεν μπορούν να κρύψουν ότι τα μνημονιακά μέτρα συνεχίζονται και εμπλουτίζονται με νέα, άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία διευθέτησης του χρέους, που αναδεικνύεται σε νέο «τοτέμ» για το κεφάλαιο και, αντίστροφα, σε καινούργιο βραχνά για το λαό.

Αυτό επιβεβαιώνουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση και οι εκθέσεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις οποίες ολοκληρώθηκε και τυπικά η τέταρτη «αξιολόγηση», ενώ περιγράφεται με σαφήνεια το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν η σημερινή κυβέρνηση και οι επόμενες, για πολλές ακόμα δεκαετίες στο μέλλον.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα: Στην «έκθεση συμμόρφωσης» της Κομισιόν γίνεται σαφής αναφορά στην πλήρη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις «μεταρρυθμίσεις» του 3ου μνημονίου.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν».

Κατεύθυνση δίνεται για διατήρηση χαμηλά του «μισθολογικού κόστους», ως καθοριστικού παράγοντα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, για διαμόρφωση του κατώτερου μισθού βάσει του υπάρχοντος νόμου της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, και για εφάπαξ ψευτοπαροχές με την έγκριση της Κομισιόν, εφόσον δεν θίγουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στη «Δήλωση Συμπερασμάτων» του ΔΝΤ καταγράφεται επίσης ως ανεπίστρεπτη η περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, η διατήρηση των αντεργατικών νόμων και των τριών μνημονίων.

Το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, η όποια προσαρμογή του κατώτατου μισθού «να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα», να μην υπάρξουν αλλαγές ως προς τις Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ η εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων» προτείνεται να γίνει «με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από εξοικονομήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα»!

Με τη σειρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας στη δική της έκθεση αναγορεύει σε «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, με «συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για μια μακρά χρονική περίοδο».

Η προοπτική αυτή προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη «βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων («άνοιγμα» αγορών και δικτύων μεταφοράς Ενέργειας κ.ά.), μια «επιθετική πολιτική προσέλκυσης στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων», δραστικό περιορισμό της μάζας των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, αλλά και τη διαμόρφωση μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που «θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη», στην κατεύθυνση δηλαδή των φορολογικών και άλλων κινήτρων που έρχονται να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ολα τα παραπάνω μεταφράζονται για το λαό σε νέα αντεργατικά μέτρα, επέκταση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, ένταση της φοροληστείας που συνθλίβει το λαϊκό εισόδημα.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει εξάλλου ότι η απόφαση στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ «θα έχει σημαντική συμβολή στην ομαλή έξοδο στις αγορές και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», καθώς προβλέπεται «ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας, που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων».

Με άλλα λόγια, βασικό γνώρισμα της «μεταμνημονιακής» εποχής είναι η διατήρηση και επέκταση όλων των μνημονιακών νόμων, ο εμπλουτισμός τους με νέους και βέβαια η συνέχιση της εποπτείας, που δεν αναιρεί την «ιδιοκτησία» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης. Αυτή είναι η «επόμενη μέρα» για το λαό και όχι εκείνη που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, με τη χοντροκομμένη προπαγάνδα της «γραβάτας»...

Διαβάστε περισσότερα

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/7/2018&id=17238&pageNo=5

Πατήστε πάνω στα μπλέ γράμματα για να διαβάσετε το άρθρο