Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΠΑΤΡΑ -ΠΕΡΑΜΑ -ΚΕΡΑΤΣΝΙ οι ημέρες και τα έργα των Δημάρχων

2018-07-11 18:37

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

Σημαντική λαϊκή κατάκτηση η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης

Η πάλη συνεχίζεται για κρατική χρηματοδότηση ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή προς όφελος του λαού της πόλης

 

«Θετική εξέλιξη», «αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων του πατραϊκού λαού» χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή Πάτρας την τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή, με την οποία παραχωρείται για 99 χρόνια στο δήμο η παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Η δημοτική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την παραχώρηση:

«Είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η δημοτική αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οργάνωση κινητοποιήσεων. Είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής, με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων, σε τμήματα του θαλάσσιου μετώπου που αποδόθηκαν στο λαό για χρήση, όπως είναι το Νότιο Πάρκο, κόντρα στα εμπόδια και τις διώξεις, όλο αυτό το διάστημα, εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών.

Δεσμευόμαστε ότι μαζί με τον πατραϊκό λαό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών των δημοτών μας. Αυτό δηλαδή που υλοποιήσαμε με το Νότιο Πάρκο, τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Πλαζ, το Πλατανόδασος, τον Κόκκινο Μύλο, και αλλού. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να χαρατσωθεί ο πατραϊκός λαός για δράσεις αναψυχής και πολιτισμού.

Θεωρούμε αναγκαίο να τα επισημάνουμε αυτά, γιατί ήδη έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο "Κλεισθένης I", με τις ρυθμίσεις του οποίου οι όποιες ανάγκες των δήμων θα καλύπτονται από την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα, που πλέον μονιμοποιούνται, με την εκμίσθωση δημοτικών χώρων και εκτάσεων σε επιχειρήσεις, στο τουριστικό κεφάλαιο, με ληστρικές παραχωρήσεις δημοτικής ακίνητης περιουσίας και προκλητικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Θα διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας περιουσίας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, για την αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών του λαού της πόλης μας.

Ετσι θα γίνει ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους».

    

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Αγώνας ενάντια σε αυτούς που ξεθεμελιώνουν τη ζωή των εργαζομένων

Σε αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς που ξεθεμελιώνουν τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων καλούν σωματεία, σύλλογοι και φορείς του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής, καλώντας κάθε λαϊκό άνθρωπο σε ετοιμότητα και εγρήγορση ενάντια στα «καζάνια του θανάτου», στην επέκταση της «Cosco» σε ελεύθερους χώρους της πόλης και στην κοροϊδία κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Με ανακοίνωσή τους, με την οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco», σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι βασικός σχεδιαστής και στήριγμα της ανάπτυξης για τα μονοπώλια, η οποία δημιουργεί δραματική κατάσταση στην πόλη: Συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έδωσε από το 2016 μέχρι σήμερα 6 άδειες εμπορίας και αποθήκευσης στις εταιρείες πετρελαιοειδών στο Πέραμα, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής. Με την ψήφιση του άρθρου 70 του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, μονιμοποιεί τα «καζάνια του θανάτου» στο Πέραμα, δίνοντάς τους επιπλέον 20 χρόνια ζωής. Εκανε δώρο στην «Cosco» πάμφθηνους εργαζόμενους. Και, «το "κερασάκι στην τούρτα": Αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του Περάματος έως και 25%, το οποίο θα μετρήσουμε στο πορτοφόλι μας με τον επόμενο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούμε να πληρώσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι σε αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια, «που φέρνουν την κόλαση στα σπίτια μας και στους χώρους εργασίας», είναι μπλεγμένη και η δημοτική αρχή Περάματος, η οποία: «Ενώ συνέβαλε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μέσω του ίδιου του δημάρχου που συμμετείχε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ. Ενώ χειροκροτά για τα επενδυτικά σχέδια της "Cosco" που ενεργοποίησαν τα Καζάνια του Θανάτου...

Σήμερα φοράει αγωνιστικό προσωπείο, κηρύσσοντας δήθεν τη μάχη ενάντια στις δεξαμενές. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να κάνει "φασαρία", ώστε να κρύψει το μεγάλο έγκλημα που ετοιμάζεται να κάνει, με την παράδοση του Αρμού στην "Cosco" (...)

Κανένας να μην υποκύψει στο επικίνδυνο δίλημμα - εκβιασμό που ετοιμάζεται να θέσει η δημοτική αρχή. Στην προσπάθειά της να προχωρήσει την παράδοση του Αρμού στην "Cosco", σκοπεύει να ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη από το μονοπώλιο, τα οποία δήθεν θα εξυπηρετούν το λαό του Περάματος...».

Οι μαζικοί φορείς αναδεικνύουν την υποκρισία της δημοτικής αρχής σε σχέση με τον αγώνα για μετεγκατάσταση των καζανιών, αφού τα διαχωρίζει σε «ενεργά» και «ανενεργά», και για τα «ενεργά» ζητά ένα θολό και αόριστο χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων είναι οι εξής:

-- Εξω τα «καζάνια του θανάτου» από το Πέραμα.

-- Ούτε σπιθαμή παραχώρησης του Αρμού στα επιχειρηματικά σχέδια. Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί, με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

-- Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ του ΟΛΠ. Ούτε σκέψη για δημιουργία πύλης απεργοσπασίας στην «Cosco» από την πλευρά του Αρμού.

-- Να παραδοθούν εδώ και τώρα αναπλασμένες οι παιδικές χαρές και ο χώρος της Πρόνοιας στο λαό του Περάματος.

-- Χώρους άθλησης - γήπεδα καλαθοσφαίρισης, βόλεϊ, ποδοσφαίρου (5x5). Δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου με κλιματισμό.

-- Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.

    

ΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Χωρίς όρια το θράσος της δημοτικής αρχής

Το δίχως όρια θράσος της δημοτικής αρχής Κερατσινίου - Δραπετσώνας (ΣΥΡΙΖΑ), που από τη μία στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από την άλλη διοργανώνει σήμερα κινητοποίηση, μαζί με τη δημοτική αρχή Περάματος, στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενάντια στη λειτουργία δεξαμενής πετρελαιοειδών στο χώρο των Λιπασμάτων, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μόλις πριν από μερικές βδομάδες, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, «έδωσε ξεδιάντροπα άδεια παραμονής για πάντα στις δεξαμενές και στα καζάνια του θανάτου, δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία».

Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή, σημειώνεται ότι «συνεχίζει να στηρίζει και να εξωραΐζει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Στο κάλεσμα για κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, "απαιτεί να εκφραστεί η θετική απέναντι στα αιτήματά μας βούληση της κυβέρνησης".

Δεν θέλουμε άλλη "θετική βούληση" από τις κυβερνήσεις που μαυρίζουν τις ζωές μας. Σε καμία κυβέρνηση δεν δίνουμε συγχωροχάρτι. Στα σχέδια των μονοπωλίων, συνολικά στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, αντιτάσσουμε τον αγώνα μας, την πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Τονίζεται επίσης ότι τα περί «χρονοδιαγράμματος» για να φύγουν τα καζάνια, ουσιαστικά μεταθέτουν την απομάκρυνσή τους στη «Δευτέρα Παρουσία», ενώ τα περί «αυστηρών μέτρων λειτουργίας» είναι απλά ευχολόγια, την ίδια στιγμή που η καθημερινή δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Στον αντίποδα αυτού του εμπαιγμού, η ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί σε αγώνα για να σταματήσει τώρα η λειτουργία των καζανιών και να μετεγκατασταθούν, να σταματήσει η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων και όχι μόνο των «ανενεργών». Τονίζει ότι «δημοτική αρχή και Περιφέρεια έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί υλοποιούν κατά γράμμα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σπέρνουν αυταπάτες για την πολιτική της και φορτώνουν τα καζάνια στις πλάτες του λαού».

Καλεί σε πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται προσανατολισμός της πάλης ενάντια στα σχέδια που μας θέλουν κακοπληρωμένους, σακατεμένους, με ζωή - λάστιχο, χωρίς ελεύθερους χώρους και χρόνο για να τους απολαύσουμε...».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό με την πάλη του να διεκδικήσει:

-- Να ανακληθούν τώρα οι άδειες της «Oil One». Μετεγκατάσταση τώρα των καζανιών εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Να παρθεί πίσω το άρθρο 70 του Μεσοπρόθεσμου.

-- Να απαλλοτριωθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων προς όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής (υποδομές για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, Υγεία).

-- Καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά - επιχειρηματικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση.