Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση σε Θεσσαλονίκη Ρέθυμνο και Αθήνα

2015-12-18 10:41

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ


Μαζική και με παλμό ήταν η διαδήλωση που συγκρότησαν χτες στη Θεσσαλονίκη συνταξιούχοι όλων των Ταμείων από τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Η χτεσινή πανσυνταξιουχική διαδήλωση ήταν η δεύτερη από το νέο κύκλο των κινητοποιήσεων που αποφάσισε για τις 15, 16 και 17 Δεκέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

 

 

 

 

Είχε προηγηθεί την Τρίτη παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο, ενώ σήμερα το πρόγραμμα κορυφώνεται με το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στηνπλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Θα συμμετάσχουν συνταξιούχοι από Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

 

 

Ιδιαίτερα μαζική η χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα μαζική η χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Είχε προηγηθεί την Τρίτη παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο, ενώ σήμερα το πρόγραμμα κορυφώνεται με το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στηνπλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Θα συμμετάσχουν συνταξιούχοι από Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Στη Θεσσαλονίκη

Χτες, στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ. Οι απόμαχοι της δουλειάς, που τόσα χρόνια πλήρωναν εισφορές και τώρα βλέπουν να έρχεται η μια περικοπή μετά την άλλη στις πενιχρές συντάξεις τους, κατήγγειλαν τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει.  

Με τα συνθήματα και τα πανό τους, απαίτησαν ανάμεσα σε άλλα: Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας, δώρων και επιδόματος άδειας. Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι. Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

 

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Αρης Φραγκουλίδης,πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, οΧρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Παλεύουμε για μας και τα παιδιά μας»

Επίσης, χαιρέτισε ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης εν αποστρατεία εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Απαιτούμε μαζί με το λαό την πλήρη αποκατάσταση όλων των οικονομικών απωλειών μας στα επίπεδα του 2009. Αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά τη νέα επίθεση που δρομολογεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Κοινωνική Ασφάλιση. Λέμε βροντερό όχι στην πολεμική εμπλοκή της χώρας που μας οδηγεί η κυβέρνηση, χέρι - χέρι με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Ραλλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο αγώνας για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τα υποκατάστατα των δικαστηρίων ή των κοινωνικών διαλόγων που ποτέ δεν είδαμε τίποτα θετικό. Απορρίπτουμε την προπαγάνδα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να πάρει από το λαό για να τα δώσει στους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, μεγαλοεργοδότες, εξασφαλίζοντάς τους επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.

Μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τους φτωχομεσαίους επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, οικοδομούμε ζωντανό κίνημα ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών, ανατροπής των πολιτικών του κεφαλαίου και όσους τις υπηρετούν. Μπορούμε να τους σταματήσουμε». Στο τέλος της διαδήλωσης, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) και κατέθεσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στο Ρέθυμνο
Κόσμος μέσα κι έξω από την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Ρέθυμνο, στην προχτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων
 
Κόσμος μέσα κι έξω από την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Ρέθυμνο, στην προχτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων
 

Την Τρίτη στο Ρέθυμνο, η παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση έγινε με ιδιαίτερη μαζικότητα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων απέδωσε ψήφισμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν και άλλοι συνδικαλιστές των συνταξιούχων από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

  • Λίγο πριν το τέλος της κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Γούλας, συνταξιούχος οικοδόμος από τα Τρίκαλα, υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
 
Μαζικά διαδήλωσαν χτες οι συνταξιούχοι στην Αθήνα

 

Απαίτησαν και πέτυχαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. 

Προηγήθηκε στάση και στο υπουργείο Εργασίας 

 «Κάτω τα ξερά σας απ' τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει»! 

Με αυτό το σύνθημα και την απαίτηση «Εδώ και τώρα, δώστε μας τα "δώρα"»

χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά και την Πελοπόννησο διαδήλωσαν, χτες, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Η μαζική πανσυνταξιουχική διαδήλωση ανεβαίνει την οδό Σταδίου

Η μαζική πανσυνταξιουχική διαδήλωση ανεβαίνει την οδό Σταδίου

 

Με επιμονή, αποφασιστικότητα και πίστη στο δίκιο τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απ' όπου με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τις κλούβες που είχαν φράξει την Ηρώδου Αττικού. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα, οι συνταξιούχοι ξέσπασαν και με φωνές «Αίσχος, αίσχος» απαίτησαν συνάντηση με την κυβέρνηση.

Τελικά, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) είχε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία στο αίτημα για καταβολή των δώρων, όπως πριν από ένα χρόνο υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τη 13η σύνταξη, τους απάντησε ότι αυτό τώρα δεν μπορεί να γίνει, αφού η κυβέρνηση υπέγραψε το 3ο μνημόνιο!

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους της ΣΕΑ, κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει καμία επίσημη απάντηση για το υπόμνημα που είχαν καταθέσει στον πρωθυπουργό από τον προηγούμενο Ιούνη. Αντί γι' αυτό, τους επιβλήθηκαν νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσω των κρατήσεων για την Υγεία. Η αντιπροσωπεία επανακατέθεσε το υπόμνημα με τα αιτήματα στην κυβερνητική εκπρόσωπο και αποχώρησαν.

«Δεν υπάρχει δρόμος για πίσω»...   
 Από νωρίς το πρωί, οι συνταξιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνταξιουχικών οργανώσεων, κατέκλυσαν την πλατεία και το δρόμο μπροστά από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας. Με τα συνθήματά τους, διαδήλωσαν την αγανάκτηση για τη λεηλασία των συντάξεων, αλλά και την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
 

 

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε οΤριαντάφυλλος Μπαλωμένος, από την Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως υπογράμμισε, συνταξιούχοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως βέβαια και οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους, έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους. Τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, που έγινε πρόσχημα για τις περικοπές των συντάξεων, κατήγγειλε ο Π. Βαβουγιός, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων.

Στην κεντρική ομιλία που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Τόσο για εμάς και τις νέες γενιές δεν υπάρχει δρόμος για πίσω. Μπροστά μας βρίσκεται η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα εργασία για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και σε ό,τι θα ακολουθήσει, μία είναι η απάντηση: Να δυναμώσουμε τη δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα».

Εξαφανισμένος ο υπουργός

Στην πορεία που ακολούθησε μέσω της Σταδίου οι συνταξιούχοι σταμάτησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου τους «υποδέχτηκαν» οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Τοξότη», που έκαναν εκείνη την ώρα συγκέντρωση. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας»,ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από τα στόματα όλων, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κατήγγειλε πως αν και είχε ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό, αυτός φρόντισε να απουσιάζει.

 

Τις κλούβες των ΜΑΤ βρήκαν μπροστά τους οι συνταξιούχοι κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο Μαξίμου

Τις κλούβες των ΜΑΤ βρήκαν μπροστά τους οι συνταξιούχοι κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο Μαξίμου