Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

2015-06-24 10:24
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν: Δεν δεχόμαστε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία!

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια συναντήθηκε με το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και μαζί συγκρότησαν μια μεγάλη πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου

 

Οι συνταξιούχοι στα Προπύλαια και στο βάθος, μέχρι την Ομόνοια, τα μπλοκ της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ
Οι συνταξιούχοι στα Προπύλαια και στο βάθος, μέχρι την Ομόνοια, τα μπλοκ της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ
Με πούλμαν, που ταξίδευαν για ώρες από τη Θράκη, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, αλλά και με καράβια από τα νησιά, χιλιάδες συνταξιούχοι κατέφτασαν χτες στην Αθήνα και μαζί με τους συναδέλφους τους από την Αττική συγκρότησαν το απόγευμα μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

 

Το κουράγιο τους, παρά την ηλικία για πολλούς απ' αυτούς, και η αγανάκτηση για όσα τους φόρτωσαν στην πλάτη οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή, έγιναν διάθεση για αγώνα, με «καταλύτη» το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των συνδικαλιστικών τους Οργανώσεων (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ), που είχε την πρωτοβουλία της χτεσινής πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις έξι, η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση υποδέχτηκε τη μαζική πορεία συνδικάτων και φορέων του κινήματος, που ξεκίνησε λίγο πριν από την Ομόνοια. Με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους», το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη χτεσινή συγκέντρωση σαν μια πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και βρέθηκε να διαδηλώνει μαζί με τους χιλιάδες συνταξιούχους στο κέντρο της Αθήνας.

Συναγερμός και ετοιμότητα

Η χτεσινή κινητοποίηση σήμανε συναγερμό και ετοιμότητα για δράση, μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται να ροκανίσουν τις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις και ταυτόχρονα καταδικάζουν τις νεότερες γενιές εργαζομένων να μείνουν χωρίς συνταξιοδότηση.

 

Αποψη της πορείας, την ώρα που τα πρώτα μπλοκ ανηφορίζουν τη Β. Σοφίας με κατεύθυνση την Ηρώδου Αττικού
Αποψη της πορείας, την ώρα που τα πρώτα μπλοκ ανηφορίζουν τη Β. Σοφίας με κατεύθυνση την Ηρώδου Αττικού

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, κανείς δε λογάριαζε την κούραση του ταξιδιού: «Ηρθαμε να δώσουμε το παρών», «να ενώσουμε τη φωνή μας», «να πούμε φτάνει πια», έλεγαν οι συνταξιούχοι για τους λόγους που τους βγάζουν, για μια ακόμα φορά, στο δρόμο και πρόσθεταν: «Για τον αγώνα αξίζει κάθε κόπος», «αυτός είναι ο δρόμος που ξέρουμε εμείς».

 

Την ακούραστη δράση και συμβολή των συνταξιούχων στους αγώνες του λαού επιβεβαίωσε και το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων στο άκουσμα της πρότασης του ΠΑΜΕ για πανελλαδική απεργία τη μέρα ψήφισης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, όπως τη μετέφερε από το βήμα ο Αλέκος Αρβανιτίδης, ο οποίος χαιρέτισε το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης.Χαιρετισμοί στη συγκέντρωση έγιναν κι από άλλους προέδρους Ομοσπονδιών των συνταξιούχων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό. Από τα μεγάφωνα αναγγέλθηκαν επίσης χαιρετισμοί από συλλόγους των συνταξιούχων δικηγόρων, μηχανικών, εφημεριδοπωλών και άλλων.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για το δικαίωμά τους στη δουλειά μαζί με τους συνταξιούχους.

Κλειστοί δρόμοι και πόρτες

 

Η κεφαλή της πορείας στη γωνία με την Ηρώδου Αττικού και ο κόσμος να απλώνεται μέχρι κάτω στην Πανεπιστημίου
Η κεφαλή της πορείας στη γωνία με την Ηρώδου Αττικού και ο κόσμος να απλώνεται μέχρι κάτω στην Πανεπιστημίου

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολούθησε μεγάλη πορεία, η οποία σε πλήρη και πυκνή διάταξη κάλυψε ολόκληρη σχεδόν την Πανεπιστημίου. Η κεφαλή κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει εδώ και βδομάδες συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι και χτες το απόγευμα δεν είχαν πάρει καμιά απάντηση και τελικά, φτάνοντας στη διασταύρωση της Βασ. Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, βρήκαν το δρόμο φραγμένο με αστυνομικές δυνάμεις.

 

Αντιπροσωπεία τους πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημερώθηκαν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τους δεχτεί λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων». Οι συνταξιούχοι επέδωσαν το υπόμνημά τους στον υπουργό Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, και ζήτησαν να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τόνισαν, για μια ακόμα φορά, πως δε συμβιβάζονται με τις περικοπές που έχουν υποστεί και ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.

 

 
Ξεκάθαρο μήνυμα από την εργατική διαδήλωση

 

Στιγμιότυπο από την πορεία του ΠΑΜΕ προς τα Προπύλαια
Στιγμιότυπο από την πορεία του ΠΑΜΕ προς τα Προπύλαια

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά»! Το σύνθημα αυτό, που πέντε χρόνια τώρα κυριαρχεί στις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, ακούστηκε ξανά και ξανά χτες το απόγευμα στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας αντιλαϊκής πρότασης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ηταν μια άμεση, δυναμική απάντηση της εργατικής τάξης της Αθήνας ότι δεν αποδέχεται το νέο μνημόνιο που πάνε να της σερβίρουν, σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου συνδικάτων και φορέων στις 11 Ιούνη.

 

Δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, Λαϊκές Επιτροπές, με τα πανό και τις σημαίες τους, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια λίγο πριν τις 6 μ.μ. «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός»,φώναξαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, δείχνοντας το δρόμο της κλιμάκωσης με την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας μόλις τα νέα μέτρα φτάσουν στη Βουλή. Στην κινητοποίηση καλούσαν επίσης η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ.

Ανάμεσα στα μπλοκ των διαδηλωτών ξεχωρίσαμε τους ναυτεργάτες, που ήδη όρισαν απεργιακή κινητοποίηση για τις 30 Ιούνη. Επίσης, τους εργαζόμενους στα Τρόφιμα και τα Ποτά, η Ομοσπονδία των οποίων δίνει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και προσανατολίζεται για απεργιακή κινητοποίηση στα εμφιαλωμένα. Αλλά και τους Εμποροϋπαλλήλους, που οι δυνάμεις τους δίνουν μάχες σε διάφορους χώρους για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Με «κεφαλή» το πανό της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα σωματεία πορεύτηκαν προς την οδό Πανεπιστημίου. Οταν η «κεφαλή» συνάντησε τη συγκέντρωση των συνταξιούχων στα Προπύλαια, τα τελευταία εργατικά μπλοκ έμπαιναν από τα Χαυτεία στην Πανεπιστημίου. Εσμιγαν τρεις γενιές στην ίδια διαδήλωση, στον ίδιο δρόμο της ταξικής πάλης.

 
Μία είναι η απάντηση στη συμφωνία: Πανεργατική απεργία!

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Αλέκου Αρβανιτίδη, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο συλλαλητήριο των συνταξιούχων και των εργαζομένων

 

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης
Ο Αλέκος Αρβανιτίδης
Χαιρετίζοντας το μαζικό συλλαλητήριο συνταξιούχων και εργαζόμενων στα Προπύλαια, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

 

«Τούτες οι ώρες αλλά και οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι ώρες σκληρής ταξικής αναμέτρησης με τους εκμεταλλευτές μας, αλλά και με τα πολιτικά και κυβερνητικά τους στηρίγματα. Θα είναι ώρες ευθύνης για κάθε εργάτη, κάθε συνταξιούχο, για κάθε βιοπαλαιστή. Θα είναι ταυτόχρονα και η ώρα που πρέπει ο λαός μας να μπει μπροστά στον αγώνα, ώστε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Από αυτό το βήμα, θα θέλαμε να απευθύνουμε σε όλα τα συνδικάτα, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, την εξής πρόταση: Από τούτη τη στιγμή, χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση, όλα τα σωματεία, όλα τα συνδικάτα, όλοι οι μαζικοί λαϊκοί φορείς, με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, με επιτόπου αποφάσεις στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα, να πάρουν αποφάσεις άμεσης απάντησης στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με γενική πανεργατική απεργία, τη μέρα που θα φέρουν τη συμφωνία - λαιμητόμο για ψήφιση στη Βουλή.

Απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση όλων των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κάλυψη των απωλειών μας. Ικανοποίηση των αναγκών μας.

Θέλουμε να απευθύνουμε, από ετούτο εδώ το βήμα, μια σαφή και δεικτική προειδοποίηση προς τη συγκυβέρνηση και τ' αφεντικά της. Μια προειδοποίηση που θέλουν - δε θέλουν θα την πάρουν υπόψη τους. Τούτος ο λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη. Τούτος ο λαός έχει τεράστια δύναμη, ικανή να συντρίψει κάθε εκμεταλλευτή, κάθε εχθρική δύναμη που επιβουλεύεται το δίκιο του. Ας το πάρουν χαμπάρι! Τούτος ο λαός είναι σε θέση να γκρεμίζει μνημόνια, αφεντικά και αυταπάτες! Είναι σε θέση να πορευτεί και να γράψει τη δική του ιστορία με τη δική του σημαία.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν και όλες εκείνες οι δυνάμεις, που στις προηγούμενες ημέρες μας καλούσαν να διαδηλώσουμε την Κυριακή για τις 47+8 σελίδες της συγκυβέρνησης, ώστε να δοθεί στήριξη στη συμφωνία της σφαγής που φέρνει η κυβέρνηση. Το ίδιο μήνυμα πρέπει να πάρουν και όσοι μας καλούσαν να διαδηλώσουμε, μόλις χτες, για το σχέδιο του Γιούνκερ και της ΕΕ.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που μας καλούσαν να διαλέξουμε τη μία ή την άλλη θηλιά στο λαιμό μας, ας το πάρουν κι αυτοί χαμπάρι πως: Εχουμε τη δική μας σημαία, το δικό μας δρόμο, αυτόν που υπηρετεί το δίκιο μας. Το δρόμο της σημερινής μας συγκέντρωσης, του ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο του λαού.

Ενα δρόμο έχουμε! Μία επιλογή! Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή! Ολοι και όλες στη μάχη της γενικής απεργίας. Κανένα εργοστάσιο, καμιά επιχείρηση, καμιά υπηρεσία, κανένα σχολείο να μη λειτουργήσει εκείνη τη μέρα. Ολοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση που θα οργανώσουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Λαός οργανωμένος, λαός αποφασισμένος, που θα συγκρούεται για το δίκιο του, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

 
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά παραμένουν οι ταξικές πολιτικές

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

 

Ο Δήμος Κουμπούρης
Ο Δήμος Κουμπούρης
Μιλώντας στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων, ο Δήμος Κουμπούρης σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

 

«Ο αγώνας μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις για το λαό, τους συνταξιούχους και την εργατική τάξη είναι αρνητικές. Είναι ταξικός αγώνας για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας που οι κυβερνήσεις θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Είναι στον αντίποδα από τις φιέστες που γίνονται αυτό το διάστημα. Από τη μία των δυνάμεων του κυβερνητισμού που προετοιμάζουν το λαό να χειροκροτήσει τα νέα μνημόνια που ετοιμάζει σε βάρος μας η κυβέρνηση. Και, από την άλλη, των δυνάμεων εκείνων που επιδιώκουν να ζουν από το δικό μας μόχθο.

Οι πολιτικές, που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που είχαν τη σφραγίδα, τις εντολές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών, δεν έχουν τέλος.

Η ζωή αποδείχνει ότι και η νέα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αντισυνταξιουχικές, αντεργατικές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.

Ολα τα αντισυνταξιουχικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας ρήμαξαν τα έχει αποδεχθεί.

Ολο αυτό το διάστημα, με τις κατά τα άλλα "σκληρές διαπραγματεύσεις" με τους δανειστές, η επίθεση σε βάρος μας συνεχίστηκε. Αυτό το πεντάμηνο διάστημα σαρώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα από παντού. Ασφαλιστικά ταμεία, Τοπική Διοίκηση, οργανισμοί κήρυξαν στάση πληρωμών σε πολύ μεγάλη έκταση, για να πληρωθούν κανονικά οι δανειστές, με βάση τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη που αποδέχθηκε όλα τα επαχθή μέτρα εναντίον μας.

Σήμερα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας που φέρνει νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Τα νέα μέτρα που έρχονται φέρνουν νέα πακέτα που θα πληρώσουν ξανά και ξανά τα γνωστά υποζύγια εργάτες, μικρομεσαίοι, φτωχοί αγρότες, και φυσικά οι λεηλατημένοι συνταξιούχοι.

Γι' αυτό, ο αγώνας μας είναι κοινός με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι ταξικές πολιτικές παραμένουν. Χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες μεθόδους και διαμορφώνουν το κλίμα, για να αποδεχθούμε τα νέα μέτρα. Για να εξασφαλισθούν νέα προνόμια στο κεφάλαιο για να πετύχει ανάπτυξη με θύματα τον εργατόκοσμο και τους συνταξιούχους.

Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε σταθερά το δρόμο του αγώνα. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ανίκητοι, γιατί πιστεύουμε ότι ο πλούτος που έχουμε παράξει και παράγουν τα παιδιά μας φθάνει να ζήσουμε καλύτερα αρκεί να το πάρουμε απόφαση να τον διεκδικήσουμε μέχρι τέλος.

Δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις πολιτικές που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και την ανέχεια. Απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση όλων των απωλειών μας, είναι δικά μας χρήματα και παροχές που δεν μας τα χάρισε κανένας».

 
Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Με το υπόμνημα που επέδωσαν στην κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι απαιτούν:

  • Αμεση καταβολή των δώρων σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς και προαπαιτούμενα.
  • Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, στο τέλος του μήνα, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.
  • Αμεση κατάργηση με νόμο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και όχι στους αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς.
  • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.
  • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι.
  • Να αποκατασταθούν όλα τα δικαιώματα που έχουν σφαγιαστεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά, κοινωνικά.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την Υγεία.
  • Αμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, δίχως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
  • Να δοθεί άμεση απάντηση σε προβλήματα άμεσης ανάγκης π.χ. για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», όπου οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν.
 
Οι χαιρετισμοί στο συλλαλητήριο

Ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου, είπε: «Συγκεντρωθήκαμε ξανά εδώ, όπως και πέρσι, γιατί δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά μας. Ζητάμε αποκατάσταση των συντάξεων όπως ήταν πριν το 2010 και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να σταματήσουμε να πληρώνουμε από αυτές τις κατακρεουργημένες συντάξεις».

Μιλώντας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, είπε ότι «σήμερα δεν είναι μόνο μια κραυγή διαμαρτυρίας για την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους, αλλά και συναγερμός για ετοιμότητα απέναντι στα νέα μέτρα που βρίσκονται επί θύραις».

Στο χαιρετισμό της, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, αναφέρθηκε στα αιτήματα που περιέχονται στο υπόμνημα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και κάλεσε σε αγώνες για τη διεκδίκησή τους.

Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, σημείωσε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης σε όσους έχει περικοπεί, χωρίς μισθολογική διάκριση, καθώς και στις ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και παράλληλα να εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

«Η Κοινωνική Ασφάλιση δε χαρίστηκε, δε δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Ηταν προϊόν πολύχρονων, σκληρών συγκρούσεων με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Εχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας, να αντισταθούμε στην εξαθλίωση» είπε στο χαιρετισμό του ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών.

Πριν τη συγκέντρωση, στο βήμα ανέβηκε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε απ' όλη τη συγκέντρωση.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δε φοβόμαστε τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καμία ανοχή. Ολοι στους δρόμους. Λέμε "όχι" στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Δε φοβόμαστε τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Ζητάμε, απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, άμεση ανάκτηση απωλειών του λαϊκού εισοδήματος. Προχωράμε μπροστά με το ΚΚΕ, δυναμώνουμε την κοινωνική λαϊκή συμμαχία».