Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Παίρνει από πτωχούς για να δώσει σε εξαθλιωμένους «κοινωνικό μέρισμα»

2017-11-15 07:46

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το 

«κοινωνικό μέρισμα» ανακύκλωσης της φτώχειας

Στη Βουλή βρίσκεται από χτες το βράδυ, με μορφή νομοσχεδίου, το «κοινωνικό μέρισμα» αναδιανομής της φτώχειας, που εξήγγειλε την περασμένη Δευτέρα με μορφή διαγγέλματος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και θα έχει τη μορφή του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με τον πρώτο ανεπίσημο προγραμματισμό, που κυκλοφόρησε χτες στη Βουλή, το νομοσχέδιο αναμένεται σήμερα να συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αύριο Πέμπτη να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. 

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το πρωί θα ξεκαθαριστεί το όποιο χρονοδιάγραμμα, αφού έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 το πρωί διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Το νομοθέτημα της κυβέρνησης έχει τίτλο «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις» και αποτελείται από 4 άρθρα.

Στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι η «υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και οι συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να διανεμηθεί στοχευμένα κοινωνικό μέρισμα» ποσού 720 εκατ. ευρώ «για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος» προς «στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων», ενώ τα κριτήρια και οι κατηγορίες των δικαιούχων θα καθοριστούν με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Αναφέρεται ακόμα ότι «το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, κατά το χρόνο έκδοσης» της ΚΥΑ.

Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηναία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και «υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των ασφαλιστικών νόμων 4024/2011, 4051 και 4093 του 2012, καθώς και της ΚΥΑ 476/2012, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη του Δεκέμβρη 2017».

Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών «μπορεί να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό πλήρως ή μερικώς» για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών το «κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας». Το άρθρο 4 αφορά την έναρξη της ισχύος του νόμου από τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

«Αντίτιμο» οι μόνιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες

Την ίδια στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Ελέγχου της Εκτέλεσης Προϋπολογισμού του Κράτους, αποκάλυψε το μέγεθος της κοροϊδίας σε βάρος της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού. Προανήγγειλε, στο πλαίσιο της αναδιανομής της φτώχειας, νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, δείχνοντας και με αυτές τις δηλώσεις ότι τα εφάπαξ ψίχουλα αποτελούν το φύλλο συκής για το μόνιμο τσεκούρι σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», της ενίσχυσης δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής» στην προσπάθειά της «στο πλαίσιο του δυνατού, και δεν είναι μεγάλο το περιθώριο να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα». Τα εργαλεία αυτά, όπως είπε, είναι πέρα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), «η επισκόπηση δαπανών, όχι νέους φόρους, αλλά με μείωση δαπανών για να επεκτείνουμε τα οικογενειακά επιδόματα από το 2018 και μετά κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό θα το δείτε στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη βδομάδα, για να αυξήσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας, με 50 επιπλέον εκατ. ευρώ στα σχολικά γεύματα και αντίστοιχα στην επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών». Εβαλε δηλαδή ως προϋπόθεση ακόμα και για τα ελάχιστα αυτά, το «συμμάζεμα» των υπόλοιπων δικαιωμάτων.

Θέλοντας να πείσει το λαό ότι είναι «μονόδρομος» η χαμοζωή, είπε, εντείνοντας τη πρόκληση, ότι «δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό και αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση και την οικονομική ανάκαμψη. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος, γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους και να μειώσεις τις δαπάνες. Δεν υπάρχουν θαύματα και εύκολες λύσεις».

Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ Θ. Φορτσάκη, ο οποίος παρουσίασε τη διαχειριστική αντιλαϊκή πρόταση του κόμματός του για «σταδιακή μείωση φόρων, περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σειρά εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία» ως πιο συμφέρουσα για την αστική τάξη, ο Γ. Χουλιαράκης δήλωσε πως «η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι η ταχύτητα προσαρμογής, όπου η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη»...

Σαν δυο σταγόνες νερό

Εξάλλου, οι ανεπαίσθητες διαφορές των αστικών κομμάτων και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης της φτώχειας που γεννά η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, στην οποία στρατεύονται, επιβεβαιώθηκαν και από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που εστίασαν στο ζήτημα της «δικαιότερης» κατανομής μέσω της φορολογίας.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη». Προσθέτει ότι από το 1,4 δισ. ευρώ που έταξε ο πρωθυπουργός, τα μισά «είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης επιστροφής των εισφορών στους συνταξιούχους και η έκτακτη επιδότηση της ΔΕΗ, που αποτελεί ομολογία της ανικανότητάς του να την εξυγιάνει».

Προσθέτει ότι «ακόμη και τα 720 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα (...) προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Ελληνες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων».

Σε αυτό το φόντο, επαναφέρει τη δική της πρόταση για τη διαχείριση της φτώχειας, «το μέρισμα να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους».

Παρ' όλα αυτά, η ΝΔ διαμηνύει ότι θα ψηφίσει επί της αρχής τη διανομή του «έκτακτου επιδόματος», «καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες, τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η επικεφαλής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στη ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική τους».

Στον ίδιο καμβά, το Ποτάμι ανέφερε ότι το περιλάλητο «κοινωνικό μέρισμα» «είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους τους».