Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Όταν η κυβέρνηση αφήνει το καρότο και πιάνει και... το μαστίγιο.

2016-02-14 09:22
Οταν η κυβέρνηση 
«δείχνει τα δόντια της» σε όσους αγωνίζονται

 

Μια μικρή καταγραφή των απειλών και της συκοφαντίας 

απέναντι στον αγώνα τον αγροτών

Το μεγάλο ατού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν οι διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς συμμάχους εταίρους της ότι μπορεί να υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τους προηγούμενους με τέτοιον όμως τρόπο που να εξασφαλίζει την εργατική - λαϊκή ανοχή και συναίνεση. 
 
Το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι δυσκολεύεται σε αυτόν το ρόλο. Ετσι, μαζί με την προσπάθειά της να παρέμβει στον προσανατολισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος η κυβέρνηση πιάνει και... το μαστίγιο.

Οποιο βρώμικο μέσο υπάρχει στα χέρια μιας αστικής κυβέρνησης, για να χτυπήσει εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, το χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να αντιμετωπίσει τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. 

Από την αρχή της κινητοποίησης, συκοφάντησαν, εκβίασαν, απείλησαν με καταστολή, προσπάθησαν να ξυπνήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, ενώ την ίδια στιγμή έριχναν το «τυράκι» του διαλόγου - απάτη. 

Ετσι, λοιπόν, οι φτωχοί αγρότες στα μπλόκα είδαν να ξετυλίγεται όλη αυτή η προπαγανδιστική «βεντάλια» που στόχο να κάμψει αυτόν τον αγώνα.

Οποιος δεν έχει κοντή μνήμη, θα θυμηθεί συγκροτήματα του αστικού Τύπου να ξεσαλώνουν σε αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια. 

Θα θυμηθεί επιχειρήματα του τύπου «κόβεται η Ελλάδα στα δύο», «δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα», «ποιος εκπροσωπεί τους αγρότες, ποιος αποφασίζει;», «οι περισσότεροι είναι τσιφιλικάδες», «όταν τρώγανε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κάνανε Καγιέν, ήτανε καλά» και διάφορα άλλα. 

Ε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τέτοια ακριβώς επιχειρήματα είτε λέγονταν ευθέως είτε διαρρέονταν από κυβερνητικά παπαγαλάκια, είτε έμπαιναν μπροστά κάποιοι «λαγοί» για να πουν όσα δεν μπορούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Κύριο άρθρο στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΥΓΗ. 

Και γράφει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια να υπάρξει «δημοκρατική διέξοδος» και ότι, αν οι αγρότες δεν προσέλθουν στο διάλογο, τότε «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και την ευθύνη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα». 

Μάλιστα, δεν απειλεί μόνο με κρατική καταστολή, αλλά προσπαθεί να ενεργοποιήσει και τον κοινωνικό αυτοματισμό, αναφέροντας πως «καθήκον της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν δίκαια τους κόπους τους». 

Με άλλα λόγια, προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών, να πετύχει αυτό που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Σε άλλο άρθρο, η ίδια εφημερίδα αναφέρει: «Και τώρα λένε ότι θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων. 

Ομως, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα τελωνεία διακινούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό χιλιάδες τόνοι αγροτικών εποχικών προϊόντων (...) Η επαναστατική δικαιολογία είναι γνωστή. 

Δεν πειράζει, όλοι να καταβάλλουμε κάποιο κόστος αν είναι για το γενικότερο καλό. 

Πώς όμως μετριέται το γενικότερο καλό σήμερα και πώς αυτό το γενικότερο καλό μάς ωφέλησε όλους παλαιότερα;»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε, μιλώντας για τη στάση τηλεοπτικών σταθμών, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις: 

«Η στάση αυτή (σ.σ. των καναλιών) συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες και την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αγωνία τους να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, με την αγωνία τους να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού». 

Ετσι, επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια.

Πριν από μερικές μέρες η κυβερνητική εκπρόσωπος προειδοποίησε ανοιχτά με κρατική καταστολή αν οι αγρότες επιχειρούσαν να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. 

Βέβαια, η απειλή δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα της μετακίνησης των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, αλλά στόχο έχει να τρομοκρατήσει και να προειδοποιήσει τους αγρότες ότι αν επιμείνουν στον αγώνα τους, η κυβέρνηση έχει έτοιμη την καταστολή, με διάφορα προσχήματα και με κυριότερο ότι «η οικονομία δεν αντέχει». 

Το ίδιο προβάλλουν, άλλωστε, και οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των προϊόντων τους και των πρώτων υλών από τους δρόμους. 

Το ίδιο λέει και η ΝΔ, η οποία βλέπει τα «όρια» των κινητοποιήσεων μέχρι εκεί που δεν παρεμποδίζεται η οικονομία.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έλεγε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι οι αγρότες αρνούνται το διάλογο με την κυβέρνηση, επειδή «υπάρχουν κάποιες ακραίες φωνές, κάποιες που εκπορεύονται από τη Χρυσή Αυγή, κάποιες άλλες από το ΚΚΕ και κάποιες άλλες από τη ΝΔ». 

Η εκπρόσωπος του κόμματος, που συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούν μαζί την αντιλαϊκή πολιτική, δεν αναπαράγει μόνο την άθλια συκοφαντία της υποκίνησης των κινητοποιήσεων, αλλά τολμά να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή, κάτω από τον τίτλο «ακραίες φωνές».

Εγραφε πριν από μερικές μέρες ο Θ. Καρτερός, απευθυνόμενος - υποτίθεται - στην κυβέρνηση: 

«Είστε λάθος όταν ακτινοβολείτε κατανόηση για όσους αγρότες έχουν πάρει στα χέρια τους τις τύχες της χώρας και της οικονομίας και θέλουν αμέτι - μουχαμέτι να γίνει το δικό τους, κι αφού γίνει το δικό τους να συζητήσουν με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (...) 

Είστε λάθος όταν οι άλλοι οργανώνουν σχεδιασμένα την πολιτική αστάθεια κι εσείς απλώς δηλώνετε ότι "δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης" να διεξαγάγει εκλογές (...) 

Γιατί δίνετε την εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται. 

`Η καταλαβαίνετε και φοβάστε να το πείτε, μπας και σας κατηγορήσουν ότι διαβάλλετε τις λαϊκές κινητοποιήσεις (...) 

Και δεν είναι δουλειά της Αριστεράς ούτε να δέρνει ούτε να συκοφαντεί αυτόν τον κόσμο. 

Αλλά, συγγνώμη, όταν κάποιοι αρνούνται κάθε διάλογο, εσείς βλέπετε μόνο μια "πράξη εγωισμού";». 

Τι λέει ο φωστήρας της προπαγάνδας; 

Χτυπάτε στο ψαχνό... 

Μία από τα ίδια έγραψε και μερικές μέρες μετά όταν - ούτε λίγο ούτε πολύ - χαρακτήρισε «εκτροπή» το βασικό αίτημα των αγροτών, δηλαδή την απόσυρση του Ασφαλιστικού.

Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, ότι κάποια παπαγαλάκια έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «το ΚΚΕ και ο Μπούτας ετοιμάζονται να πουλήσουν τους αγρότες», όπως εκείνος ο γνωστός - προεκλογικός - λάτρης του ΣΥΡΙΖΑ «δημοσιογράφος» του «Πρώτου Θέματος».

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αναρωτηθούν: 
  •  
  • Γιατί τόσο ψέμα και μίσος για μια συντονισμένη κινητοποίηση που αποφάσισαν οι ίδιοι, με συλλογικές διαδικασίες; 
  •  
  • Γιατί τέτοια επίθεση στην απόφασή τους να κλιμακώσουν ενωτικά τον αγώνα; 
  •  
  • Γιατί τέτοια κατασυκοφάντηση της απόφασης των αγροτών να ζητήσουν από τους εργαζόμενους αλληλεγγύη και συμπόρευση, με άμεση ανταπόκριση από εργατικά σωματεία; 
 
Εχουν πείρα και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 
 
Να ακυρώσουν τις παγίδες που πάνε να τους στήσουν, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνέχισης και παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα τους, που είναι κοινός με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.