Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Οι συνταξιούχοι δεν ξεγελιόμαστε χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας

2018-11-15 11:58
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, συνεχίζουμε τον αγώνα !
 

Η επιστροφή ενός μέρους των οφειλόμενων αναδρομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τη μορφή ενός εφάπαξ επιδόματος από 1 Ιούλη 2012 μέχρι το Δεκέμβρη του 2016, που δεν θα επηρεάζει τους εν ενεργεία μισθούς και συντάξεις, ούτε βέβαια και τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4387/2016 (Α΄85) (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου) με τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε μερίσματα και επικουρική σύνταξη και τη μη κατάργηση του αντισυνταγματικού μέτρου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, φυσικά και δεν είναι ό,τι ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. 

Ούτε βέβαια η «ψαλιδισμένη» επιστροφή αποτελεί εκπλήρωση «ηθικής υποχρέωσης», όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός. 

Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων (άρθρο 95 του Συντάγματος, δυστυχώς) βαφτίζεται «ηθική υποχρέωση».

Τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια». 

Ούτε η νομοθετική ρύθμιση του 2014 των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή του 50% με δόσεις σε μορφή επιδόματος ούτε και η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (σε άσχετο νομοθέτημα) που επικαλούνταν το «σχίσιμο των μνημονίων» αποτελούν αλλαγή πολιτικής ούτε βέβαια και εναρμονισμό με την επιταγή του Συντάγματος να εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση τις δικαστικές αποφάσεις. 

Εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εν ενεργεία, αποστράτων και των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων στους δρόμους, τίποτα δεν θα είχε κερδηθεί, ούτε και αυτό το «ξεροκόμματο» για δημιουργία εντυπώσεων. 

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι είναι.

 

Θυμίζουμε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε (τροπολογία) έγινε με παράλληλο τρόπο με εκείνη την πρώτη κατά 50% επιστροφή των αναδρομικών το 2014 από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τη μερική και σταδιακή επιστροφή των αναδρομικών ως εφάπαξ επίδομα και χωρίς αναπροσαρμογή των μισθών και συντάξεων.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας.

Είναι φανερό ότι η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση για τους «κόφτες» των μισθών και συντάξεων στις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) είτε με την επίκληση του νόμου Κατρούγκαλου είτε με τις ρυθμίσεις της θέσης σε ισχύ του νέου μισθολογίου, βάζει «ταφόπλακα» σε προσμονές, σε δημιουργία «επίπλαστου» κλίματος ευφορίας περί «κανονικότητας» και λήξης των επάρατων μνημονίων, παράλληλα, όμως, αποτελεί και τον προάγγελο της εξέλιξης των διεκδικήσεων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων για την επιστροφή των περικοπών και δώρων.

Πράγματι, η ρύθμιση του άρθρου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ότι «η καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου δεν επηρεάζει το ύφος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016 (Α' 85)», αποτελεί και τον μπούσουλα της κυβέρνησης για απόρριψη των παραπάνω διεκδικήσεων.

Εξάλλου, για ποια «κανονικότητα και τέλος μνημονίων» μπορεί να μιλά κάποιος όταν εκατοντάδες εφαρμοστικών νόμων και φυσικά ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ενεργοί και εφαρμόζονται βυθίζοντας στα «τάρταρα» μισθούς και συντάξεις; 

Και τι ευαγγελίζονται τα κόμματα που προηγήθηκαν στην κυβέρνηση με την ψήφιση μνημονίων ενάντια στο εργατικό και συνταξιουχικό κόσμο αλλά και λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ; 

Φυσικά, τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής εξαθλίωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων και την περιβόητη «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων για την αναθέρμανση της οικονομίας. 

Αλήθεια, όμως, για ποιον; 

Για τον άνεργο νέο που ίσως βρει κάποια εργασία με εξευτελιστικά ημερομίσθια και μισθούς που δεν θα φτάνουν για την αποπληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών (κοινοχρήστων, ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου);

Για τον εργαζόμενο ή συνταξιούχο που θα συνεχίζει - στην καλύτερη περίπτωση - να φυτοζωεί; Αυτό θέλουμε;

 

Δεν ξεγελιόμαστε.

Αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερη μαζικότητα και επιμονή μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που μας φτωχοποίησαν. 

Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των απωλειών στα εισοδήματα και τις συντάξεις μας και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2009.

Εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, δωρεάν μόρφωση χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας. 

Συντάξεις που να μας επιτρέπουν να ζούμε χωρίς στερήσεις. 

Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ολοι οι συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στις 20 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) και στην απεργία στις 28 Νοέμβρη!


Σάββας ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος