Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΟΧΙ κατάργηση στις συντάξεις χηρείας

2017-10-27 10:54

Αγώνας ενάντια στην κατάργηση των συντάξεων χηρείας

Τη συμπαράστασή τους στις συνταξιούχους που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της εξάλειψης των συντάξεων χηρείας εξέφρασαν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ο Δήμος Κουμπούρης και ο Παναγιώτης Σοφός, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, αντίστοιχα, βρέθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ» παραμένουν από τη Δευτέρα. 

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, μαζί με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, μεταξύ αυτών και του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), το άρθρο 12 του οποίου ουσιαστικά καταργεί τις συντάξεις χηρείας. 

Σήμερα στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων θα συναντηθούν με τον Σύλλογο, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στις συζητήσεις για την 3η «αξιολόγηση» για τις συντάξεις χηρείας, όπως προκύπτει από την ανεπίσημη ενημέρωση, δεν έθεσε θέμα κατάργησης του αίσχους που προβλέπεται στον 4387/2016 ο/η δικαιούχος σύνταξης χηρείας, να χάνει την σύνταξή του μετά τρία χρόνια στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του/της. 

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη βασική ανατροπή σε βάρος της χηρείας. Οσο για το πλαφόν στη μείωση των συντάξεων που συμφωνήθηκε με τους «θεσμούς», αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει τη μεγάλη μείωση των συντάξεων χηρείας που πλέον διαμορφώνονται στα 180 - 190 ευρώ.

Τις συνταξιούχους επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα με επικεφαλής τον Γ. Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο εν αποστρατεία.

Χάντρες...

Με τις αλλαγές για τις συντάξεις χηρείας που προωθεί με τροπολογία, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι αυξάνει το ποσό που δικαιούται αυτή ή αυτός που «μένει πίσω» για να παλέψει με τις δυσκολίες της ζωής. Ωστόσο, οι απάνθρωπες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη καταβολή της σύνταξης παραμένουν ίδιες, ενώ τα 384 ευρώ για όποιον είχε πάνω από 20 χρόνια ασφάλισης τη μέρα του θανάτου του δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», αν αναλογιστεί κανείς τα ζόρια μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Τον ίδιο πανηγυρικό τόνο έχει και η εξαγγελία για την καταβολή του 80% (από 50% σήμερα) της κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους, που κάνουν ηλεκτρονικά την αίτηση, μέχρι να εκκαθαριστεί ολόκληρο το ποσό. Το γεγονός, όμως, ότι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι μένουν για χρόνια «στο περίμενε» για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται και ότι αυτή μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε «επίδομα», δεν αλλάζει από την προωθούμενη ρύθμιση. Αυτά τα δύο παραδείγματα είναι ενδεικτικά για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει γωνίες της αντιλαϊκής της πολιτικής, να καλλιεργήσει προσδοκίες και στάση αναμονής στο λαό. Πατάει πάνω στα αδιέξοδα και τις μειωμένες απαιτήσεις και μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια, για να κρύψει ότι η πολιτική της είναι ταξική μέχρι το μεδούλι, ότι συνθλίβει στοιχειώδη δικαιώματα, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι...