Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Νέες ανατροπές σε εργασιακά - ασφαλιστικό

2015-07-31 11:14

Στήνουν το ικρίωμα για ΕΚΑΣ και «πρόωρες»

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους της για το 3ο Μνημόνιο αφορούν και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

 Στο nonpaper που κυκλοφόρησε για τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρεται ρητά:

 «Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας». 

Η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει στην συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί από τις 12 Ιούλη για χρήση των "βέλτιστων πρακτικών" τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις όσο και για τον συνδικαλιστικό νόμο.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν

Αποτελούν συνέχεια των μέτρων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» ήδη έχουν ψηφίσει. 

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6% από 1 Ιούλη 2015 επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν τις μειώσεις) και η μείωση των κύριων συντάξεων κατά 2% επί του αρχικού ποσού, με απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους 422 εκατ. για το έτος 2015 και 854 εκατ. για το 2016 και κάθε επόμενο έτος. Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη.
  • Η κατάργηση των κατώτατων ορίων των συντάξεων που οδηγούν σε μειώσεις μέχρι 60% των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και είναι κάτω των 67 ετών. Αυτοί θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα έτη ασφάλισης. Η κατάργηση των κατώτερων ορίων σύνταξης αρχίζει για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, θα συνεχιστεί και αναμφίβολα θα επεκταθεί σε όλους.
  • Πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης των σημερινών επιπέδων μέχρι και το 2021. Η επιχορήγηση αυτή ήταν μειωμένη το 2015 σε σχέση με το 2009 κατά 40%. Ο δραστικός περιορισμός της συμμετοχής του κράτους ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία. Το μέτρο αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Στην καλύτερη περίπτωση το πάγωμα αυτό σημαίνει πάγωμα της κατώτερης σύνταξης των 486 ευρώ ενώ ήδη έχουν χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων).
  • Αναμένεται πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στο έτος καθώς, αναδρομικά από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που θα έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές και έμμεσα θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Για αυτό :

Οι Συνταξιούχοι , οι Εργαζόμενοι , οι Άνεργοι  να οργανώσουν την πάλη τους γιατί οι εξελίξεις δείχνουν ότι έρχονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα το επόμενο διάστημα, καθώς στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνονται 

«οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γιατί, λέει, θα πάμε στη λογική του ILO και στην καλύτερη πρακτική που υπάρχει. 

Και ποια είναι αυτή η καλύτερη πρακτική; 

Η προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».