Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Μια είναι η απάντηση των συνταξιούχων όλοι στο δρόμο

2018-11-06 14:35

Κυβέρνηση : Φοβέρες στους συνταξιούχους 

ότι η επιστροφές κοστίζουν ακριβά στο κράτος

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση καλλιεργεί την αίσθηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι δεν είναι δικό της πρόβλημα, αλλά των προηγούμενων που της το κληροδότησαν και τώρα πρέπει να το διαχειριστεί. 

Προσπαθεί δηλαδή να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και την υποχρέωση να ικανοποιήσει τη δίκαιη απαίτηση των συνταξιούχων να πάρουν πίσω μέρος από τα κομμένα, την οποία άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε πριν γίνει κυβέρνηση. 

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο «κληρονόμησε» από τους προηγούμενους τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά τις διατήρησε στο ακέραιο και τις επέκτεινε, διαβεβαιώνοντας δανειστές και εταίρους ότι το κράτος έχει συνέχεια. 

Άλλωστε, και ο νόμος Κατρούγκαλου που ψήφισε, ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες περικοπές και τις «γεφυρώνει» με τις μελλοντικές που υφίστανται όλοι οι νέοι συνταξιούχοι. 

Απ' αυτήν την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δηλώνει «αθώος του αίματος» για τη σφαγή που έκαναν οι προηγούμενοι στις συντάξεις.

 Πάνω εκεί πρόσθεσε τις δικές του.

Και τώρα που οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αναδρομικά, τους φοβερίζει ότι η επιστροφή τους κοστίζει ακριβά στο κράτος και επαναφέρει όλη την τρομοκρατία των μνημονίων για να ξεκόψει μια κι έξω ότι δεν πρόκειται να τους δώσει δεκάρα τσακιστή. Οι συνταξιούχοι πρέπει να εξοργιστούν.

Η οργή τους να σημάνει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των συνεργαζόμενων σωματείων τους τις επόμενες μέρες, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στο τσεκούρωμα και τον εμπαιγμό

Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 20 και 19 Νοέμβρη, αντίστοιχα

 

Με νέες πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις, στις 19 και 20 Νοέμβρη, απαντάνε οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ στις παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, όπως και στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την κυβέρνηση και με αφορμή το ζήτημα των αναδρομικών.

Οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν θα γίνουν:

-- Στην Αθήνα, στις 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος για τους συνταξιούχους από Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Νοέμβρη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν:

«Στον νέο σφαγιασμό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει για τις πενιχρές συντάξιμες αποδοχές μας με τον νόμο "Κατρούγκαλου", τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, την οριστική αφαίρεση του ΕΚΑΣ, την κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, απαντάμε με νέες πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις.

Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επιβάλει τις νέες θανατηφόρες περικοπές του ν. 4387/2016. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις. Να καταδικάσουμε τη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει τον ίδιο στόχο στο Ασφαλιστικό.

Να απορρίψουμε την ψεύτικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, τα ψέματα και τις μισές αλήθειες, που καλλιεργεί τον εφησυχασμό έχοντας κατά νου τις εκλογές. Την κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα που προηγουμένως κυβέρνησαν και όλοι μαζί μάς έχουν τσακίσει. Την αλήθεια, όσα παραμύθια και να λένε, δεν μπορούν να την κρύψουν. Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα μέτρα για τις νέες περικοπές.

Με όπλο τον αγώνα μας να μην τους αφήσουμε να εφαρμόσουν το νέο σε βάρος μας έγκλημα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε συμμετέχοντας αποφασιστικά, μαζικά στον αγώνα.

Να νικήσουμε το φόβο, την αδιαφορία, την καταστρεπτική λογική τού "δεν γίνεται τίποτα", πολλαπλασιάζοντας τη συμμετοχή μας στις δράσεις, στις συγκεντρώσεις, στον αγώνα. Με τους αγώνες που μέχρι σήμερα κάναμε, τους υποχρεώσαμε να αποδώσουν στους δικαιούχους συνταξιούχους τις παράνομες παρακρατήσεις για την Υγεία και την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή που μια σειρά Σειρήνες από συμβιβασμένους συνδικαλιστές, ΜΜΕ και μεγαλοδικηγορικά γραφεία έστελναν και συνεχίζουν και σήμερα να στέλνουν τους συνταξιούχους για αιτήσεις και στα δικαστήρια, με το αζημίωτο, για να δικαιωθούν.

Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων

«Σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της μείωσης με την "προσωπική διαφορά" στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Αμεση απόδοση των Δώρων.

Να αποδοθεί άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοσθούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται από τα σωματεία μας σε όλη τη χώρα και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το επόμενο διάστημα. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Αποπροσανατολισμός και αντιλαϊκή ταύτιση από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Στο μεταξύ, θολούρα και αποπροσανατολισμό επιχειρούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία, γύρω από την επίθεση διαρκείας στο Ασφαλιστικό, με αφορμή τις αποφάσεις δικαστηρίων για τις περικοπές στις συντάξεις παρελθόντων ετών - που επιδικάζουν επιστροφή και αναδρομικά.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών της, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιστρέψει στους συνταξιούχους αναδρομικά από τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, επικαλείται τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, ασκεί εφέσεις στις αποφάσεις των Πρωτοδικείων που δικαιώνουν συνταξιούχους και επιδικάζουν σε βάρος του ΕΦΚΑ επιστροφή ποσών και παραπέμπει σε νέα δίκη που θα γίνει στο ΣτΕ με αντικείμενο τη νομιμότητα αυτών των αποφάσεων.

Τις κυβερνητικές θέσεις αποτύπωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, αναφέροντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, το καλοκαίρι του 2015, η οποία είναι δεσμευτική για τα κατώτερα δικαστήρια, προβλέπει «να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις από τις περικοπές των νόμων 4051/12 και 4093/12 μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του» .Δηλαδή, μόνο σε ελάχιστους συνταξιούχους, αποκλείοντας τα εκατομμύρια συνταξιούχων στους οποίους επιβλήθηκαν οι περικοπές. Ο ίδιος, επικαλούμενος την απόφαση του ΣτΕ, υποστηρίζει πως στην απόφασή του «όχι μόνο κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, αλλά δέχθηκε και ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει ποτέ το 16,2%». Και καταλήγει, προεξοφλώντας ότι «το ΣτΕ δεσμευμένο από τις δικές του αποφάσεις (...) περί μη αναδρομικότητας, δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση».

Το ίδιο ακριβώς σκεπτικό «ξεπλύματος» όλων των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις, επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος», χρησιμοποίησε άλλωστε η κυβέρνηση και στην έφεση που άσκησε μέσω του ΕΦΚΑ, σε σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην επιστρέψει αναδρομικά σε συνταξιούχο που δικαιώθηκε. Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να κουκουλώσει τις κυβερνητικές ευθύνες, με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι απαράδεκτες εφέσεις από τις διοικήσεις των οργανισμών που η ίδια η κυβέρνηση διορίζει, γίνονται έτσι κι αλλιώς... χωρίς «καμία πολιτική παρέμβαση». Επικαλείται δηλαδή ως... «ελαφρυντικό» τις θεσμοθετημένες «αυτόματες» αντιλαϊκές διαδικασίες του αστικού κράτους, τις οποίες αξιοποιεί ως κυβέρνηση για την απρόσκοπτη υλοποίηση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό!

Καθόλου τυχαία... μετά τα πανηγύρια του για την εφαρμογή από τον ΣΥΡΙΖΑ του μνημονιακού νόμου για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος δικαιολογημένα πλέον αποκαλείται νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης, σε χτεσινές δηλώσεις του για το θέμα των αναδρομικών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας»...

Στην ημερήσια διάταξη πλειστηριασμοί και εκβιασμοί

Ένα ανελέητο κυνήγι εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας βρίσκεται την περίοδο αυτή στην ημερήσια διάταξη, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, και θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα.

Στόχος κυβέρνησης και τραπεζών είναι είτε οι εργαζόμενοι να «προσέλθουν στο ταμείο» κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες είτε οι τραπεζικοί όμιλοι να απαλλαγούν - με όσο το δυνατόν μικρότερες «απώλειες» - από τα δάνεια που οι ληστρικοί τους όροι, όσο και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης των προηγούμενων χρόνων, η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά και η φορολεηλασία έκαναν την αποπληρωμή τους απαγορευτική για χιλιάδες νοικοκυριά.

Δηλαδή, να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από ένα ακόμα «βαρίδι», προκειμένου να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό έναν ακόμα γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας των λεγόμενων «βιώσιμων» επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, ο εκβιασμός χοντραίνει προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους, υπό το φως των αναταράξεων στις τραπεζικές μετοχές, που έφεραν στην επιφάνεια το ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το δίλημμα που θέτουν τώρα κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι το εξής: «Θέλεις να πληρώσεις την ανακεφαλαιοποίηση με "κούρεμα" καταθέσεων και αύξηση της φορολογίας, ή να απελευθερωθεί το όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για τη λαϊκή κατοικία;». Με άλλα λόγια, εφαρμόζεται και εδώ το κυβερνητικό δόγμα «διάλεξε από πού θα χάσεις».

Για όλα τα παραπάνω, χαρακτηριστική είναι η συζήτηση για τον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», που όπως όλα δείχνουν οδεύει τώρα προς το τέλος του, στερώντας από χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία από τους πλειστηριασμούς. «Διαρροές» των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητάνε την άμεση μείωση του ορίου των αξιών για την υπαγωγή σε αυτόν τον νόμο και μάλιστα από τα περίπου 180.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, να πάει ακόμα και κάτω από τα 75.000 ευρώ (!), συνδυασμένα πάντα με τα υπόλοιπα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που ήδη αφήνουν απέξω δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Να βγουν δηλαδή εκτός κι αυτής της τυπικής και προσωρινής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες, ακόμα και των πιο φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτόν το σχεδιασμό με το άλλοθι του «εξορθολογισμού» της νομοθεσίας και για να προστατέψει τάχα τους πραγματικά φτωχούς και ανήμπορους απ' όσους κάνουν χρήση του νόμου, αλλά έχουν να πληρώσουν.

Ομως, τα κυβερνητικά παραμύθια περί «προστασίας της πρώτης κατοικίας» έχουν πάει προ πολλού περίπατο, αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θωρακίσει με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο τη διαδικασία που θεωρείται «νούμερο 1» στόχος για τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά και ευρύτερα την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Για το σκοπό αυτό έχει ψηφίσει: Την αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι. Την απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα. Την αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πλέον πως τα funds αυτά μπορούν να έχουν έδρα το εξωτερικό.

Ήδη από την αρχή του χρόνου ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο των τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι αποκλειστικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήρθαν παράλληλα με την ένταση της καταστολής, και τη θωράκιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, για όσους παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Ετσι, η κυβέρνηση νομοθέτησε την αυτεπάγγελτη δίωξη, για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Νομοθετήθηκε επίσης ότι στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και γι' αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ένταση της επίθεσης, εξάλλου, αποτυπώνει και η πρόσφατη νομοθετική διάταξη, με βάση την οποία προβλέπεται το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς».

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, «φουσκώνοντας» μεταξύ άλλων, τις μέρες αυτές, και τα περιβόητα «αντίμετρα», ορισμένα ψίχουλα διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, που κι αυτά μάλιστα μπαίνουν στο «παζάρι» για το τι θα κοπεί και τι θα μείνει προκειμένου να βγαίνουν τα αντιλαϊκά «πλεονάσματα» για τα επόμενα χρόνια.

Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως δείχνει και το παράδειγμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, είναι όχι πίσω, αλλά μπροστά, και αφορά το σύνολο της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Με τον οργανωμένο αγώνα τους, τη συμμαχία τους, με την αποφασιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουν για ανάκτηση των απωλειών και κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν.