Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα

2015-11-15 12:58

Πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις 

στο κέντρο του Παρισιού

Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα, γύρω στις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Γαλλίας), που προκάλεσε μακελειό, σημειώθηκε στο κέντρο του Παρισιού από πολλούς ενόπλους. 

Παρότι ήταν ιδιαίτερα συγκεχυμένες οι πληροφορίες, γινόταν λόγος για δεκάδες νεκρούς, ακόμα και για πάνω από 100, με δύο τουλάχιστον διαμελισμένα σώματα, που εικάζεται ότι ανήκαν σε βομβιστές αυτοκτονίας, γεγονός που παραπέμπει σε δράση φανατικών ισλαμιστών. 

Τα σημεία που έγιναν το επίκεντρο των επιθέσεων ήταν το μπαρ «Λε Καριγιόν», ο συναυλιακός χώρος - θέατρο«Μπατακλάν», αλλά και το «Στάδιο ντε Φρανς», όπου ήταν σε εξέλιξη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, που παρακολουθούσε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και απομακρύνθηκε εσπευσμένα. 

Στο στάδιο ή γύρω από αυτό γινόταν λόγος για εκρήξεις από βομβιστικούς μηχανισμούς με τουλάχιστον 3 νεκρούς, ενώ μετά από πολλή ώρα έγινε και η εκκένωση του σταδίου με περίπου 80.000 θεατές. 

Στο συναυλιακό χώρο αναφέρονταν δεκάδες νεκροί και υπήρχαν πληροφορίες για τουλάχιστον 100 ομήρους. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε επιχείρηση της αστυνομίας στο θέατρο «Μπατακλάν» και οι πληροφορίες ανέφεραν το θάνατο τεσσάρων ενόπλων και γινόταν λόγος για αρκετές δεκάδες νεκρών.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Λιμπερασιόν» και τηλεοπτικά δίκτυα μετέφεραν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που έκαναν λόγο για πυροβολισμούς σε πολυσύχναστους δρόμους όπως η «Μπουλεβάρ Βολταίρ», και ταυτόχρονα πολλά πτώματα στους δρόμους, ενώ κάποια άλλα μέσα έκαναν λόγο για συνολικά 7 εστίες συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. 

Αναφέρονται πληροφορίες για ενόπλους με «Καλάσνικοφ» που άνοιγαν πυρ προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο την πρόκληση όλο και περισσότερων θυμάτων.

Το Παρίσι όλη τη νύχτα ήταν στρατοκρατούμενο και συνεχίζονταν οι συγκρούσεις, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και το μετρό και συνεχώς ακούγονταν ασθενοφόρα που μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες.

Ο Ολάντ μίλησε για τρομοκρατική επίθεση

Στο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σημείωσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες.

 Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ μία αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση. 

Εχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού. 

Πήρα την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα. Είναι μία ακόμη τεράστια δοκιμασία. 

Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν. 

Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. 

Ζητώ να έχετε εμπιστοσύνη στις γαλλικές δυνάμεις. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Δημοκρατία».

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις μοιάζουν να ήταν συντονισμένες. 

«Αυτή μοιάζει σαφώς να είναι μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων», ανέφερε ένα πρόσωπο ενήμερο για τις εν εξελίξει αποτιμήσεις της κατάστασης που κάνουν στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

 Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση περί απειλής για επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Διεθνείς αντιδράσεις

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπαράκ Ομπάμα, και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος πως η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της Δικαιοσύνης». 

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Σοκαρισμένος από τις εξελίξεις στο Παρίσι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. 

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους Γάλλους πολίτες», τόνισε σε μήνυμά του στο «Twitter» και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι», έγραψε στο «Twitter» ο πρόεδρος της ΚομισιόνΖαν - Κλοντ Γιούνκερ, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με ανάρτησή του στο «Twitter» δήλωσε:

 «Είμαι συγκλονισμένος και άναυδος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας».

Ο Σταϊνμάγερ βρισκόταν στις κερκίδες του «Stade de France», από όπου παρακολουθούσε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας - Γερμανίας. Νωρίτερα την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.

Συγκλονισμένος δήλωσε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι. Μήνυμα του πρωθυπουργού στο «Τwitter» ανέφερε: «Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. 

Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό».

Σε μήνυμά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από τις άνανδρες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, προ ολίγου, στο Παρίσι. 

Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι επιθέσεις μόνο κατά της Γαλλίας, είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

 Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στη γαλλική κυβέρνηση και στο φίλο γαλλικό λαό. Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό του».

Πολύπλευρες οι προεκτάσεις από το χτύπημα

Το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα, αν και όλες οι πτυχές του δεν έχουν γίνει γνωστές (τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκε ότι η ευθύνη αναλήφθηκε από το «Ισλαμικό Κράτος», που απείλησε και για χτυπήματα και σε Λονδίνο και Ρώμη), είναι φανερό ότι θα επηρεάσει άμεσα πολλά ζητήματα.

 Ηδη γίνεται λόγος για αύξηση του επιπέδου ασφάλειας σε πολλές χώρες, κάποιοι αναλυτές μιλάνε για αλλαγή και στον τρόπο αντιμετώπισης του μεγάλου προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ενίσχυση των συνόρων. 

Το βέβαιο είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν και ενίσχυσαν εγκληματικές οργανώσεις τζιχαντιστών, τύπου «Ισλαμικού Κράτους» για τα διάφορα γεωστρατηγικά σχέδιά τους, και πάλι θα αξιοποιήσουν τα γεγονότα για ενίσχυση της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», που θα είναι η νέα αφετηρία για νέες επεμβάσεις με θύματα τους λαούς.

Σε ανακοίνωσή του για τις πλύνεκρες επιθεσεις στο Παρίσι , 

το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό, που θρηνεί εκατοντάδες θύματα.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" και αξιοποιούνται από όσους σχεδιάζουν πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και νέα μέτρα καταστολής σε βάρος των λαών.

 Γι' αυτό και οι λαοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα 

για επικίνδυνες εξελίξεις».