Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κυβέρνηση θα πρωτοτυπήσει τηρώντας τις δεσμεύσεις < 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ >

2015-09-23 09:04
 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 
Με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης, μια σειρά από παλιά 
 
και νέα μέτρα έρχονται να φορτωθούν στις πλάτες των συνταξιούχων
 
 
«Τρέχουν» τα παλιά και έρχονται νέα μέτρα

Σε εξέλιξη οι προεργασίες για την επόμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση                           

Νέα επιδείνωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων θα φέρουν τα μέτρα και οι εφαρμοστικοί εγκύκλιοι που θα πρέπει να ψηφίσει και να εκδώσει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Οκτώβρη, προκειμένου να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Γενάρη 2016

 

 

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε για άλλη μια φορά η Επιτροπή, που συνέστησε η τελευταία ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διαμορφώσει προτάσεις για παραπέρα αλλαγές στο Ασφαλιστικό. 

Θυμίζουμε ότι με το τρίτο μνημόνιο τα κόμματα που το ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων:

  • Να μειώσουν τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό κατά 2,25 δισ. ευρώ την τρέχουσα διετία (1/4 του ΑΕΠ φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016). Οι μειώσεις αυτές, μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018), θα αφαιρέσουν συνολικά από την τσέπη των συνταξιούχων πάνω από 7,5 δισ. ευρώ.
  • Να ενοποιήσουν όλα τα Ταμεία σε ένα Ταμείο κύριας και σε ένα Ταμείο επικουρικής Ασφάλισης. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, κάθε φορά που έγινε ενοποίηση Ταμείων το αποτέλεσμα ήταν η εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.
  • Να προχωρήσουν την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει παραπέραμείωση των επικουρικών συντάξεων, εκτός αν βρεθούν «ισοδύναμα», με το ίδιο εξοντωτικό αποτέλεσμα.
  • Να μειώσουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ κ.ά.
Ανατροπές με «ουρά»

Θυμίζουμε ότι από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, για περίπου 200.000 συνταξιούχους, που θα δημιουργήσει μια νέα μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά μέσο όρο 3,5%, καθώς παρακρατούνται τα ποσά για την εισφορά στον κλάδο της Υγείας

Οι μειώσεις αυτές θα φανούν ιδιαίτερα το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι νέες εισφορές ισχύουν αναδρομικά από 1η Ιούλη και η παρακράτηση τους για τους δύο πρώτους μήνες θα γίνει με τις συντάξεις Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Ταυτόχρονα, με σχετική εγκύκλιο τον Αύγουστο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τα «προαπαιτούμενα» της συμφωνίας με τους εταίρους, μείωσε την κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 392,61 ευρώ, επέβαλε ποινή 10% (επιπλέον του 6%) στις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις, ενώ ανέστειλε την καταβολή ολόκληρου του ποσού των κατώτερων συντάξεων (καταβάλλεται μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στις εισφορές) μέχρι ο συνταξιοδοτούμενος να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

«Καυτό» φθινόπωρο

Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με το νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατ' εφαρμογή και του 3ου μνημονίου:

  • Θα νομοθετηθούν νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσω της στενότερης σύνδεσης εισφορών - παροχών.
  • Θα διευρυνθεί η βάση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους καθώς αυτές θα συνδεθούν με το πραγματικό τους εισόδημα, θέτοντας ταυτόχρονα και κατώτερο επίπεδο εισφορών.
  • Το ύψος των εγγυημένων συντάξεων θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς θα εξεταστεί αν αυτές αναλογούν στο ύψος των εισφορών και των πόρων που διαθέτει κάθε Ταμείο.
  • Θα καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και οι απώλειες των Ταμείων θα αντικατασταθούν είτε με μείωση των συντάξεων είτε με αύξηση των εισφορών.
  • Θα προχωρήσει η πλήρης ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και μέσα σε τρία χρόνια θα εξισωθεί προς τα κάτω η χρηματοδότησή τους από τους κρατικούς πόρους.

Επιπλέον, με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 και 2012, γίνεται σταδιακά και η εφαρμογή μιας σειράς ψηφισμένων μέτρων, όπως ο νέος υπολογισμός κύριων συντάξεων από την 1/1/15 με κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού και την εφαρμογή ετήσιου ποσού με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.