Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ«στάχτη στα μάτια» του λαού

2017-08-31 11:04
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στη Βουλή μεταφέρεται η προσπάθεια 
της κυβέρνησης να φορέσει «φιλεργατικό» μανδύα
 

Αθικτο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο, 

ενόψει και του νέου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης με την τρίτη «αξιολόγηση»

«Ρυθμίσεις με θετικό πρόσημο» βαφτίζει η κυβέρνηση 

τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου!

 
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με μια σειρά επιμέρους ρυθμίσεις, επιχειρεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού, ότι τάχα «ενισχύει την προστασία των εργαζομένων», όταν στην πραγματικότητα διατηρεί άθικτο και ενισχύει συνεχώς το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατά η σημερινή εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει το κεφάλαιο.

 

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε χτες στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα. Η συζήτηση και η ψήφισή του θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, Τετάρτη και Πέμπτη.

Ρυθμίσεις υλοποίησης του νόμου - λαιμητόμου

Οπως και για τα Εργασιακά, τα ψευτο-μερεμέτια και οι επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετικά με το Ασφαλιστικό κάθε άλλο παρά αναιρούν τη γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει καθαρό είναι ότι όλες οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό γίνονται στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4387/2016, δηλαδή του νόμου - λαιμητόμου, όπως εύστοχα τον αποκάλεσαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στις μεγάλες απεργιακές τους κινητοποιήσεις. 

Ο ν. 4387/2016 ήταν και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, είναι η συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου, η οποία κλιμακώθηκε παραπέρα μάλιστα με το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου που ψήφισε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ας δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές διατάξεις:

Σύμφωνα με το ν. 4387, οι συνταξιούχοι στην περίπτωση που αναγκάζονται να εργαστούν για να συμπληρώσουν τις λεηλατημένες συντάξεις τους, θα υποβάλλονται σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%! 

Η γενική εφαρμογή αυτής της διάταξης έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σε ασθενείς με ψυχικά νοσήματα που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας και κρίνεται ότι πρέπει να εργαστούν για λόγους κοινωνικής επανένταξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης να περικόπτεται η αναπηρική σύνταξη. 

Σαν τον... Χότζα, η κυβέρνηση ζητάει και τα εύσημα γιατί με τη νέα διάταξη λύνει τουλάχιστον αυτόν τον παραλογισμό γι' αυτούς τους ανθρώπους που... η ίδια επέβαλε! 

Ακόμα κι έτσι, όμως, η εν λόγω ρύθμιση δεν αναιρεί το μεγάλο έγκλημα που έγινε με το ν. 4387 σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες όπως και οι συντάξεις χηρείας περικόπτονται δραστικά.

Σχετική με τα παραπάνω είναι και η παράταση στην απόδοση συντάξεων αναπηρίας σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ και η νέα γνωμάτευση καθυστερεί (κάτι που γινόταν και μέχρι τώρα δηλαδή, αλλά με υπουργικές αποφάσεις). 

Το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ δηλαδή παραμένει άθικτο, ενώ στο πλαίσιο του μνημονίου η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέο «τσεκούρι» στις αναπηρικές παροχές...

Ανάλογη είναι και η διευθέτηση που γίνεται στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. 

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015, σε αρκετές περιπτώσεις δεν λαμβάνονταν υπόψη το σύνολο των εισφορών που είχαν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι, αλλά μόνο ένα μέρος τους, με αποτέλεσμα οι επικουρικές συντάξεις ορισμένων Ταμείων να είναι μικρότερες από τις υπόλοιπες. 

Τώρα, με σχετική διάταξη, εφαρμόζεται το αυτονόητο, δηλαδή οι νέες επικουρικές να υπολογίζονται στο σύνολο των εισφορών του ασφαλισμένου. Και εδώ όμως το βασικό πρόβλημα είναι άλλο: 

Η κατακρεούργηση των νέων επικουρικών συντάξεων στη βάση των νέων μειωμένων συντελεστών (0,45%), οι οποίες μετατρέπονται σε επιδόματα πτωχοκομείου ύψους μερικών δεκάδων ευρώ...

Κομπορρημονεί, επίσης, η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους στην εξαγορά πλασματικών ετών στους αγρότες, όταν πλέον η εξαγορά πλασματικών ετών έχει γίνει απαγορευτική για όλους τους ασφαλισμένους, εξαιτίας της δραματικής αύξησης του κόστους με το νόμο 4387, και την ίδια ώρα ακόμα και αν αυτή γίνει με τεράστιο κόστος, ελάχιστο είναι το αντίκρισμα στην αύξηση της σύνταξης. Πόσο μάλλον που ειδικά στους αγρότες επιβλήθηκε και αύξηση εισφορών...

Σφίγγουν τη θηλιά σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μαζί με την κοροϊδία για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, έρχεται και η διάταξη για το ΚΕΑΟ, η οποία προβλέπει την πρόσβασή του σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και σε στοιχεία διαθέσιμα στην Κεντρική Διοίκηση και για τους μικροοφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε συνάρτηση με προηγούμενο νόμο, ο οποίος μεταφέρει στο ΚΕΑΟ για την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, η εν λόγω ρύθμιση ενισχύει το κυνήγι σε βάρος χρεωμένων αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών.