Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός

2020-05-15 10:43

Κυνικός ο υπουργός Εσωτερικών «Καπιταλισμό έχουμε... »

 

Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων με την εκ περιτροπής εργασία. 

Η απάντησή του ήταν: 

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. 

Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν». 

Σιγά τη διαπίστωση, θα πει κανείς. 

Η κυβέρνηση όμως έχει βάλει το χεράκι της και μάλιστα χοντρά για να διευκολύνει τους «ιδιώτες» να κινηθούν «με όποιον τρόπο θέλουν», νομοθετώντας ένα σωρό αντεργατικά μέτρα, που το καθένα μόνο του και όλα μαζί συντελούν στο να μειώνονται οι μισθοί, να διευκολύνονται οι απολύσεις, να διαλύονται παραπέρα οι Συλλογικές Συμβάσεις, η οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική ζωή. 

Με βάση αυτήν τη νομοθεσία και το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο, που φτιάχθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν πώς θα περάσουν «άβρεχτοι» από την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό. 

Μπορεί επομένως η κυβέρνηση να λέει ότι «καπιταλισμό έχουμε, τι να κάνουμε», αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν την «ξεπλένει» από το γεγονός ότι κάθε απόλυση, κάθε νέο χτύπημα σε μισθούς και συμβάσεις έχει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα της πολιτικής που, για να εγγυηθεί τα κέρδη του κεφαλαίου, συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι, πράγματι, ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός.

ΗΠΑ - Το μεγαλείο του καπιταλισμού !

 

Είναι πραγματικά να ανατριχιάζει και να εξοργίζεται κανείς με την είδηση ότι 1,5 εκατομμύριο υγειονομικοί απολύθηκαν στις ΗΠΑ από τον περασμένο Μάρτη, πολλοί απ' αυτούς επειδή είχαν την ...ατυχία να εργάζονται σε περιοχές όπου η πανδημία του κορονοϊού «χτύπησε» λιγότερο! 

Στις περιπτώσεις αυτές, η λειτουργία των νοσοκομείων στα οποία απασχολούνταν μειώθηκε στο ελάχιστο, αφού χιλιάδες κόσμου ανέβαλε ή ματαίωσε μια επίσκεψη στο γιατρό για άλλα θέματα υγείας πλην του κορονοϊού, ενώ σταμάτησαν και μια σειρά άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες, για λόγους πρόληψης, όπως πλαστικές εγχειρήσεις κ.ά. 

Στις ΗΠΑ, όπως και παντού, τα συστήματα Υγείας απέδειξαν την ανικανότητά τους να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή του λαού, όχι μόνο αυτών που νόσησαν από κορονοϊό, αλλά και όσων πάσχουν από άλλα νοσήματα. 

Ολοι αυτοί, μέσα σε μια νύχτα, βρέθηκαν χωρίς φροντίδα, αφού τα νοσοκομεία έγιναν «της μιας και μοναδικής ασθένειας». 

Σε περιπτώσεις όπως οι ΗΠΑ, όπου η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας έχει πιάσει ταβάνι, τις συνέπειες πλήρωσαν ακόμα και με την απόλυσή τους εργαζόμενοι που πλέον ήταν «άχρηστοι» για την εργοδοσία, αφού μειώθηκαν οι δουλειές και η πελατεία. 

Την ίδια ώρα, βέβαια, σε άλλες κοντινές περιοχές και νοσοκομεία, ο κόσμος πέθαινε επειδή δεν είχε την κατάλληλη φροντίδα, λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού! 

Ο καπιταλισμός, η απανθρωπιά και η εγκληματική αναρχία του σε όλο τους το μεγαλείο!