Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών

2017-07-06 19:04

Αποκλεισμοί με ευθύνη της κυβέρνησης

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη δωρεάν φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερα από 55.000 παιδιά μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής, υπολογίζοντας το σύνολο όσων έκαναν αίτηση και απορρίφθηκαν, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, είτε επειδή συμπληρώθηκαν οι θέσεις που καλύπτει ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Τα στοιχεία φανερώνουν ότι ενώ συνολικά διευρύνονται οι ανάγκες για δημόσια δωρεάν Προσχολική Αγωγή, οι δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών περιορίζονται. 

Ετσι, ενώ αποκλείεται περίπου το 1/3 αυτών που κάνουν αιτήσεις, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δεν κάνουν καν τον κόπο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού αποκλείονται εκ των προτέρων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. 

Απ' αυτούς, άλλοι υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τροφεία και άλλοι προσπαθούν να τα βολέψουν μόνοι τους, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι. 

Ενώ βεβαίως, άλλο μεγάλο ζήτημα είναι και το περιεχόμενο της Προσχολικής Αγωγής που παρέχεται από τις σχετικές δομές.

Είναι φανερό ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα.  

Αυτήν την πολιτική στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρ' όλες τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017 - 2018», οι δικαιούχοι voucher είναι για φέτος 92.231, έναντι 84.800 πέρυσι, όπου και πάλι υπήρχαν χιλιάδες αποκλεισμοί. 

Οι υποψηφιότητες που πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια ήταν φέτος 132.982 (121.569 πέρυσι), ενώ οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά αφορούσαν σε 150.000 παιδιά.

Αλλά και γι' αυτούς που πήραν το πολυπόθητο voucher δεν είναι βέβαιο ότι τελικά το παιδί τους θα εγγραφεί σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις υπολείπονται των δικαιούχων. 

Οπότε, η «λύση» που απομένει είναι ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός, όπου ενδέχεται όμως να υπάρξει επιβάρυνση για τη λαϊκή οικογένεια, από πρόσθετες «παροχές» που βάζουν στα συμφωνητικά οι ιδιοκτήτες.

Επομένως, απ' όπου κι αν το πιάσεις, αυτός που στερεί την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ή την προσφέρει επί πληρωμή σε άλλα, είναι το κράτος και η πολιτική του, που στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των θέσεων , που αναδεικνύει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας: 

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. 
  • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. 
  • Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. 
  • Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. 
  • Ολα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).

Τα αιτήματα αυτά και οι στόχοι απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης και του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική - λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση - κάλεσμα στα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλους

 

 

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη σε κάθε κλάδο, με αίτημα κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη σε κάθε κλάδο και συνολικά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Με βάση το χτεσινό δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ για τα αποτελέσματα της δράσης "Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018", δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε αδιέξοδο, αναζητώντας λύσεις και παιδικό σταθμό για να εγγράψουν τα παιδιά τους. 

Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών θα κοπεί και από το αντίστοιχο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΑΕΔ.

Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που αποτυπώνονται στο δελτίο της ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση, π.χ. για να είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση μια οικογένεια με δύο παιδιά, έπρεπε να έχει 27.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. 

Με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, αποδεικνύεται πως ακόμα και κάτω από αυτό το όριο, περισσότερα από 55.000 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα.

Χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σπρώχνονται βίαια στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, αν και εφόσον δεχτούν τα παιδιά τους, αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. 

Με δεδομένη την άσχημη οικονομική δυνατότητα, με τους γονείς να αδυνατούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη, υψώνεται απροσπέλαστο τείχος.

Επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση, αφορά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις άμεσες διεκδικήσεις τους.

Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό».