Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!

2015-12-24 09:58
Στα μέσα Γενάρη το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση

Ποδαρικό με νέες ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση

Με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χτες, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό, με στόχο μέχρι τα μέσα Γενάρη να έχει παρουσιάσει το σχέδιο νόμου του νέου «μοντέλου» που ετοιμάζει, σε συνεννόηση με το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών «θεσμών».

 Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα,«είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης».

Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΟΙΣΚΥΠ), για να εξεταστεί ολοκληρωμένο το νέο σχέδιο νόμου και κυρίως ο τρόπος που θα «σερβιριστούν» οι νέες δομικές ανατροπές και οι μειώσεις στις συντάξεις, σημερινές και μελλοντικές, που τις συνοδεύουν.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να συγκαλύψει την ουσία των ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας τις αναφορές του στις κύριες συντάξεις. Οπως είπε, «δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων» και ότι «τα περίπου 700 εκατ. της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το Ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. 

Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις».

Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας αφήνει ανοιχτά όλα τα άλλα ενδεχόμενα για να καλυφθούν οι οικονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού, όπως η επιβολή πρόσθετου φόρου για το Ασφαλιστικό, η αύξηση και των εισφορών των εργαζομένων, η παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων στα «κοράκια» που καραδοκούν ή και όλα αυτά μαζί.

Βέβαια, ακόμα κι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να σώσουν ούτε το σημερινό ύψος των κύριων συντάξεων, οι οποίες θα καταβαραθρωθούν κι άλλο από τον υπολογισμό τους με το νέο σύστημα.

Ο πυρήνας του νέου «μοντέλου»

Πυρήνας του νέου «μοντέλου» είναι μια παραλλαγή του νόμου 3863/2010, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το «σπάσιμο» της παλιάς ενιαίας σύνταξης σε δύο τμήματα: 

Στο «αναλογικό», το οποίο χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και στη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη, η οποία θα προέρχεται από τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνολική σύνταξη που θα προκύπτει από εδώ και πέρα για τους ασφαλισμένους, από το άθροισμα και των δύο τμημάτων, είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από τις πενιχρές συντάξεις που έδινε το παλιό σύστημα. 

Αν και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει τα ποσοστά αναπλήρωσης, στο νέο υπολογισμό το σίγουρο είναι ότι δε θα υπερβαίνουν το 50% του συντάξιμου μισθού και μάλιστα υπό την προϋπόθεση 40 χρόνων Ασφάλισης, αντί για το 70% έως 80% του συντάξιμου μισθού στην περίπτωση της 35ετίας, που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σαν συντάξιμος μισθός θα λογίζεται πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου, αντί του μισθού της τελευταίας διετίας ή της πενταετίας. 

Γι' αυτό, ακόμα και η προσθήκη της «εθνικής» σύνταξης δεν αλλάζει ουσιαστικά το αποτέλεσμα, που θα είναι σε βάρος όλων των ασφαλισμένων.

Παραμένει, επίσης, αδιευκρίνιστο το αν το τμήμα της «εθνικής» σύνταξης θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους ή θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται δραστικά μόνο στην «εθνική» σύνταξη, αφού πρόσθετα κονδύλια ενίσχυσης της Ασφάλισης, πέραν του κονδυλίου για την «εθνική», δεν προβλέπονται. 

Με το σύστημα αυτό καταργούνται και τα κατώτερα όρια συντάξεων όλων των Ταμείων, τα οποία δρούσαν ανασταλτικά στο να οδηγούνται οι συνταξιούχοι σε καθεστώς φτώχειας.

Στις τελευταίες συναντήσεις με το κουαρτέτο, άνοιξε ζήτημα και αύξησης των ελάχιστων ενσήμωνγια το δικαίωμα στη σύνταξη, από τις 4.500 μέρες Ασφάλισης στις 6.000 μέρες, που πρακτικά σημαίνει επιπλέον πέντε ολόκληρα χρόνια Ασφάλισης. 

Η νέα αυτή ανατροπή θα σημάνει απώλεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης και την παραπομπή τους στην Πρόνοια για μεγάλα τμήματα εργαζομένων που δε θα μπορούν να συμπληρώνουν το νέο αυξημένο αριθμό ενσήμων.

Συγχωνεύσεις Ταμείων - μείωση επικουρικών

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί και την «ενιαιοποίηση» όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης σ' έναυπερ-ταμείο με ενιαίες παροχές και εισφορές. Η «ενιαιοποίηση» θα σημάνει σταδιακή αύξηση των εισφορών σε μια σειρά Ταμεία (π.χ. αγρότες). 

Με το μαχαίρι της «ισονομίας» θα κοπούν και οι υφιστάμενες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό τους.

Τέλος, το σχέδιο επιφέρει χτύπημα και στην επικουρική ασφάλιση. Μοναδικός φορέας επικούρησης θα είναι το ΕΤΕΑ, ο οποίος, με βάση το καταστατικό του και την αρχή της «βιωσιμότητας», την οποία η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα σεβαστεί, θα επιφέρει νέες μειώσεις στις ήδη ισχνές επικουρικές, τα εφάπαξ και άλλα βοηθήματα.

 

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης και την προετοιμασία για νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία

 

 
Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!

 

Προετοιμαζόμαστε για σκληρή αναμέτρηση!

Να μην περάσει το νέο έγκλημα!

Να μη μας πιάσουν στον ύπνο!

Προετοιμαζόμαστε άμεσα για μεγάλη απεργία, στον αντιασφαλιστικό όλεθρο!

Από τη στάση μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες θα εξαρτηθεί η έκβαση της μάχης!

Η κλιμάκωση της δράσης για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων απαιτεί τη συμμετοχή μας στους αγώνες, την οργάνωσή μας στα σωματεία, στους συλλόγους. Να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός είναι το μόνο όπλο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. 

Να βουλιάξουν από οργή και αγανάκτηση όλες οι πόλεις, να νεκρώσουν τα εργοστάσια, όλοι οι χώροι δουλειάς και λαϊκές - εργατικές γειτονιές.

Ετοιμάζονται να φέρουν γρήγορο θάνατο για το Ασφαλιστικό!

Πρέπει να τους σταματήσουμε, είναι στο χέρι μας!

Η σφοδρότητα της επίθεσης που ετοιμάζουν στην Κοινωνική Ασφάλιση, μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι το 19ο αιώνα.

 Η επίθεση που δεχόμαστε, δε φέρνει απλώς κάποια νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά συνολικά την ταφόπλακα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης είχε απομείνει.

Κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο, να παραμιλάμε και να ψιθυρίζουμε «πως υπάρχουν και χειρότερα»! 

Γι' αυτό μαζί με την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, με τις συνεχείς απολύσεις, με τις καθυστερήσεις δεδουλευμένων, μέχρι και «λοκ άουτ», πολλαπλασιάζουν τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις ψεύτικες υποσχέσεις, επαναφέρουν και δημιουργούν νέα διλήμματα, επεξεργάζονται σχέδια για να μας ξεγελάσουν, να μας βάλουν στη γωνιά!

Το Ασφαλιστικό για τα αφεντικά είναι κόστος!

Για εμάς είναι η ζωή μας!

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν. 

Οι συντάξεις είναι η μια πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής, μετά τον εργάσιμο βίο! Το Ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου!

 Είναι η Ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλιά του. 

Είναι το φάρμακό μας όταν αρρωστήσουμε. 

Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνολικά. 

Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. 

Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες, για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.

Δε θα παραιτηθούμε από τη ζωή μας!

Μας λένε να ξεχάσουμε πως θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, αλλά η Ασφάλιση να γίνει προσωπική υπόθεση ανάλογα με τις εισφορές και παροχές στον καθένα αναλόγως την τσέπη του. Να είμαστε εκτεθειμένοι στις ασθένειες, στον επαγγελματικό κίνδυνο και η εργοδοσία και το κράτος να σου κλέβουν τον κόπο και τον ιδρώτα σου, δίνοντας πενιχρές υπηρεσίες επιπέδου πτωχοκομείου.

Στην αρχή, προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο προτείνοντας τάχα «ισοδύναμα» μέτρα! 

Τώρα, κάθε μέρα λένε κάτι διαφορετικό, με στόχο να σκορπίσουν σύγχυση, να δυναμώσουν τη λογική «διαίρει και βασίλευε», να αποκρύψουν τη σφαγή που θα γίνει στο Ασφαλιστικό, με νέες μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι τα βαθιά γεράματα, με μείωση των κοινωνικών παροχών στην Υγεία και την Πρόνοια!

Δε θα παραδώσουμε την Ασφάλισή μας στα νύχια των αρπακτικών!

Η ιδιωτική Υγεία και Ασφάλιση τροφοδοτούνται από την κυβερνητική πολιτική της συνειδητής απαξίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συντάξεων και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας.

Ο διαρκής πόθος των μεγάλων επιχειρηματιών της Υγείας, για αποχώρηση του κράτους και της εργοδοσίας από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί την έναρξη χρυσών δουλειών με ζεστό χρήμα για τα αρπακτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της Υγείας.

ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Πιστή στο άρμα της ΕΕ, ακολουθεί κατά γράμμα μία - μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Το κύμα των αντιλαϊκών μέτρων δε λέει να κοπάσει! 

Το νέο έτος πρέπει να μας βρει ετοιμοπόλεμους! 

Οι δύο απεργιακές μάχες Νοέμβρη και Δεκέμβρη έδειξαν ότι η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, στην οργάνωσή μας. Με ισχυρό ταξικό μέτωπο, μπορούμε να καθυστερούμε, να ματαιώνουμε σχεδιασμούς και μέτρα, αλλά αυτό δε φτάνει.

 Πρέπει να βάλουμε μπρος για να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε, για νέες κατακτήσεις!

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι!

Σήμερα δεν αρκεί οργή, η αγανάκτηση από τη διάψευση των όποιων ελπίδων!

 Απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, σκληρές αναμετρήσεις, που θα στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Αγώνες με σταθερό το μέτωπο σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο και στο νέο και παλιό κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους προσπαθώντας να συμβιβάσει τα αντίθετα, τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, να συμφιλιώσει τις ανάγκες μας με τα κέρδη της εργοδοσίας.

Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τη νεολαία σε διαρκή επαγρύπνηση. 

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση να απαντηθεί αγωνιστικά, την πρώτη ώρα και μέρα, σε κάθε πόλη.

Η Ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Οι δεκάδες Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους, τον εργαζόμενο λαό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα, να αγωνιστούμε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.