Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

H συγκυβέρνηση, (δεν) ληστεύει τις συντάξεις 8,234 δισ.

2016-08-12 10:26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Από περικοπή σε περικοπή 
για να πιάσουν τα 8,234 δισ. ευρώ
 

 

 
Την τρίχα τριχιά κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπίσει τον ισχυρισμό της ότι :
δεν....«μειώνει τις συντάξεις»
 
 Με ένα μπαράζ δελτίων Τύπου και φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων πιάνεται από λεπτομέρειες για να σβήσει τη μεγάλη εικόνα μιας πολιτικής που καθημερινά πλέον καταγράφει κι έναν ακόμα αντιλαϊκό άθλο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται να ισχυρίζεται πως «αυξήσαμε τις συντάξεις αλλά δεν το πήρατε χαμπάρι»! 
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η χτεσινή «Αυγή» στην πρεμούρα της να κάνει το μαύρο άσπρο μείωσε την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ από 6% σε 0,6%!

 

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακριβώς αντίθετη και αποδεικνύεται περίτρανα από το σύνολο των μέτρων και από στοιχεία που δίνει η ίδια η συγκυβέρνηση αλλά προτιμά να τα ξεχνά.

 Καταρχάς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε πριν γίνει κυβέρνηση, αποδέχθηκε στο ακέραιο όλες τις δραματικές μειώσεις που επέφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου. 

Πιο χαρακτηριστική από όλες η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης. 

Διατηρώντας αυτές τις μειώσεις ήρθε να επιβάλει και νέες ξεκινώντας από το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα από την αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6% και την εφαρμογή, για πρώτη φορά, για τον ίδιο λόγο, εισφοράς επίσης 6% και στις επικουρικές συντάξεις.

Το μεγάλο «τσεκούρι»

 

Το επόμενο μεγάλο «τσεκούρι» έπεσε με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο.

 Οι περικοπές που έχει ήδη ξεκινήσει να επιβάλλει αυτός ο νόμος θα ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019. 

Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση, που τάχα δεν μειώνει τις συντάξεις, θα αφαιρέσει από το σύνολο των συνταξιούχων πάνω από 8 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και αυτά τα λεφτά, όπως θα δούμε, δεν προέρχονται από όσους παίρνουν υψηλές συντάξεις.

Τα παραπάνω δεν είναι αυθαίρετες εκτιμήσεις αλλά προκύπτουν από στοιχεία του πλέον αρμόδιου οργάνου, την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευσε τον αντιασφαλιστικό νόμο όταν πήγαινε για ψήφιση στη Βουλή. 

Εκεί, άρθρο το άρθρο, περιγράφονται οι επιπτώσεις στην τσέπη συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με το λογαριασμό να φτάνει τα 8,234 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Αναλυτικά, το παραπάνω ποσό προκύπτει από τις εξής περικοπές για την περίοδο 2016 - 2019:

  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, πετσόκομμα 2,393 δισ. ευρώ!
  • Μείωση στις νέες συντάξεις από το νέο τρόπο υπολογισμού, πετσόκομμα 689 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπές λόγω μείωσης του ανώτερου ποσού εισοδήματος (πλαφόν), πετσόκομμα 98 εκατ. ευρώ.
  • «Πάγωμα» υφιστάμενων συντάξεων, πετσόκομμα 263 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση οικογενειακών παροχών στους νέους συνταξιούχους, πετσόκομμα 54 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων, πετσόκομμα 1,026 δισ. ευρώ.
  • Μείωση νέων επικουρικών συντάξεων, πετσόκομμα 123 εκατ. ευρώ.
  • Αυτόματος «κόφτης» της δαπάνης για επικουρικές, πετσόκομμα 133 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων, πετσόκομμα 832 εκατ. ευρώ.

 

Το σύνολο των παραπάνω περικοπών ανέρχεται στα 6,016 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 2,218 δισ. ευρώ αφαιρείται από τις τσέπες των συνταξιούχων μέσα από τις αυξήσεις των εισφορών που τους επιβάλλονται και έχουν ως εξής:

  • Αυξήσεις εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, πετσόκομμα 1,252 δισ. ευρώ.
  • Αυξήσεις εισφορών των αγροτών, πετσόκομμα 458 εκατ. ευρώ.
  • Αυξήσεις εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, πετσόκομμα 411 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, πετσόκομμα 98 εκατ. ευρώ.

 

Τα παραπάνω μέτρα δεν μένει παρά να υλοποιηθούν. 

Εχουν ήδη ξεκινήσει. 

Εχει ήδη προχωρήσει η πρώτη φάση περικοπής του ΕΚΑΣ,

 των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ, 

των μερισμάτων του Δημοσίου κ.ά.

 
Να σταματήσουν οι κρατήσεις για την Υγεία

Την αντίθεσή τους στις νέες κρατήσεις στην Υγεία, για την οποία έχουν πληρώσει μέσα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές για δεκαετίες, εκφράζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

 Τονίζουν ακόμα ότι το συνταξιουχικό κίνημα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να δώσει συνέχεια στους αγώνες διεκδικώντας την ανάκτηση όλων των βαριών απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν τα παρακάτω: 

«Οι συνταξιούχοι σε όλο τον εργασιακό τους βίο έχουν πληρώσει με το παραπάνω και σε ξεχωριστό κονδύλι την υγεία και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. 

Το ότι οι κυβερνήσεις και η σημερινή συνεχίζουν να κρατούν χρήματα για την Υγεία, χωρίς αυτά να αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ είναι ένα ακόμη δείγμα, ότι αυτό που τις ενδιαφέρει είναι το πώς θα εξασφαλίζουν χρήματα για τους δανειστές και τους εμπόρους της Υγείας.

Τα νέα σχέδια που η κυβέρνηση ετοιμάζει για νέες κρατήσεις στην Υγεία, μας βρίσκουν αντίθετους. 

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις κρατήσεις για την Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όσα χρήματα μέχρι τώρα έχουν παρακρατηθεί να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ. Να σταματήσει, επίσης, τα παιχνίδια και τις υποσχέσεις της για τάχα βελτιωτικά μέτρα για το ΕΚΑΣ και αυτό να αποδοθεί χωρίς καμιά περικοπή, κανονικά σε όλους τους συνταξιούχους.

Το συνταξιουχικό κίνημα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που τσάκισαν τη ζωή μας και θα διεκδικήσει όλα όσα από τις συντάξεις, υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνικές παροχές μας έχουν αφαιρεθεί. Οι συνταξιούχοι είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση».     

 
Κρατήσεις και στα επιδόματα πολυτέκνων!

Τέλος χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων επιβάλλει ο ΟΓΑ στις πολύτεκνες οικογένειες που φθάνουν στις 208.000. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο της «κοινωνικής πολιτικής» της συγκυβέρνησης, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που έχουν οδηγήσει στην αφαίμαξη των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.