Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΑ συνταξιοδότηση στα 70 χρόνια

2017-10-04 11:10

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υπαγορεύσεις για «μεταρρύθμιση» του Συνταξιοδοτικού, 

λίγες μέρες μετά τις εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ούτε μια βδομάδα δεν έχει συμπληρωθεί από τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη), ούτε καν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα, και ήδη «τεχνοκράτες» και «επιστήμονες» έχουν αρχίσει να μιλάνε για τις «προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης».

Ανάμεσα σε άλλα, εκτιμάται ότι χρειάζονται «βασικές μεταρρυθμίσεις» στο Συνταξιοδοτικό, όπως νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, αυξημένες εισφορές, μείωση συντάξεων, «προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2030», αναφέρουν σε έκθεσή τους τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας.

«Δεν υπαγορεύουμε στους πολίτες πότε να βγαίνουν στη σύνταξη», λέει ο Στέφαν Κόοτς, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, όμως «εάν κάποιος δεν θέλει να εργαστεί περισσότερα χρόνια, θα πρέπει είτε να καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές, είτε να συμβιβαστεί με μικρότερη σύνταξη. Να αποφασίζει ο καθένας ξεχωριστά ποια λύση προκρίνει για τον εαυτό του», υπογραμμίζει. Παρόμοια θέση έχει και το φιλελεύθερο FDP, που είναι πιθανός εταίρος σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι).

Μάλιστα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αναφέρεται ως ...θετική εξέλιξη για πολλούς κλάδους που αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού! Ταυτόχρονα, οι «ειδικοί» προτείνουν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στη μετανάστευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, μία από τις θέσεις των Πρασίνων.

Κι όλα αυτά οι «ειδικοί» τα προτείνουν την ώρα που στην ίδια έκθεση παρουσιάζουν «αισιόδοξες προβλέψεις» για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης: Φετινοί ρυθμοί ανάπτυξης στο 1,9%, το 2018 στο 2%, το 2019 στο 1,8%.Ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το πλεόνασμα της ομοσπονδίας, των κρατιδίων, των δήμων και κοινοτήτων να εκτοξευτεί φέτος στα 28 δισ. ευρώ, το 2018 να φτάσει τα 37 δισ. και μέχρι το 2019 τα 44 δισ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο σε ποιων τις πλάτες θα στηριχτεί η γερμανική καπιταλιστική ανάπτυξη.