Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Εύσημα από Κομισιόν για τη καλή δουλειά της Κυβέρνησης

2019-03-14 09:54

Ο Δρόμος της αιώνιας λιτότητας

 

 

«Αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών». 

Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε χτες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης, όλα τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας χωρίς ντροπή να βαφτίζει το τρίτο μνημόνιο και τα εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα... σεβασμό του λαού. 

Σε ό,τι αφορά πάντως τη σημειολογία του πράγματος, ακόμα πιο γκροτέσκο είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα περί τέλους της λιτότητας, της επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών τα είπε μερικές μόλις ώρες απ' όταν οι «εταίροι» της κυβέρνησης σε ΕΕ και ΔΝΤ έδωσαν το «σήμα» για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου σε ό,τι αφορά το ξήλωμα της όποιας προστασίας για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών οικογενειών, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, το προνομοθετημένο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και πάει λέγοντας. 

Οσο κι αν παλέψουν να «μασκαρέψουν» το δρόμο που δείχνουν στο λαό, αυτός είναι ο δρόμος των ατελείωτων θυσιών για το κεφάλαιο. 

Και πρέπει να πάρουν απάντηση από τους εργαζόμενους και το λαό.

«Λίαν καλώς»...

Τα «καλά λόγια» των «θεσμών» για τις επιδόσεις της στην αντιλαϊκή πολιτική, το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», και το «κλίμα συναίνεσης» στο Γιούρογκρουπ αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στην κριτική των άλλων αστικών κομμάτων, που την κατηγορούν για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των «προαπαιτούμενων», άρα και στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Αν η ΝΔ και οι άλλοι πιέζουν για ταχύτερη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στον «μεταμνημονιακό» «τσελεμεντέ» του κεφαλαίου, η κυβέρνηση αξιοποιεί την έκθεση της Κομισιόν ως απόδειξη ότι συνεχίζει να κάνει καλά τη δουλειά της και γι' αυτό αποσπά τα εύσημα. 

Και πράγματι, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, βλέποντας ορισμένα από τα βασικότερα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Εχουμε και λέμε : το «πανόραμα» της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης»

Παράλληλα με την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού, μετά από εφτά χρόνια εφαρμογής του μέτρου (τα τέσσερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), νομοθέτησε την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ανοίγοντας την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων για συνολικότερη μείωση της συνεισφοράς τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, με συναίνεση μάλιστα των άλλων αστικών κομμάτων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη για τους κατόχους μετοχών από 15% σε 10%. 

Το «δημοσιονομικό κενό» που θα προκύψει, θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. 

Γι' αυτό, άλλωστε, οι «θεσμοί» επιμένουν στη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», με την εφαρμογή της προψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά, ώστε να μεγαλώσει η ευχέρεια του κράτους να κάνει φοροαπαλλαγές και φορομειώσεις στο κεφάλαιο.

Την περασμένη βδομάδα, επίσης, η κυβέρνηση νομοθέτησε την αύξηση κατά 10% των τιμών στα «φάρμακα αναφοράς», που παρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές συνολικά των φαρμάκων. 

Η αύξηση αυτή αργά ή γρήγορα θα περάσει στην τσέπη των ασθενών και τα κέρδη στην τσέπη των φαρμακοβιομηχάνων. 

Και όχι μόνο αυτό: 

Χάρισε επιπλέον στις φαρμακοβιομηχανίες 20 εκατ. ευρώ, ρυθμίζοντας προς όφελός τους την επιστροφή στο κράτος των χρημάτων από την υπέρβαση της ετήσιας κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης. 

Και είναι πραγματικά προκλητικό, στο φόντο αυτής της απόφασης, να αλληλοκατηγορούνται κυβέρνηση και ΝΔ, όταν και οι δυο έχουν στο ενεργητικό τους τέτοιες «χαριστικές ρυθμίσεις», την ώρα που ο λαός «ξεπαραδιάζεται» για να έχει την υγεία του.

Οι εφοπλιστές επίσης, σαν αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση που διατηρεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθεστώς της φοροασυλίας τους (με 57 διαφορετικές φοροαπαλλαγές) και που τους «ανοίγει δουλειές» και πεδία για τα κέρδη τους με τη συμμετοχή σε διάφορα επικίνδυνα παζάρια στην περιοχή, υπέγραψαν το συνυποσχετικό - πρόκληση, με το οποίο συμφώνησαν να παραδίδουν εθελοντικά (!) ορισμένα ψίχουλα από τα υπερκέρδη τους στο κράτος.

Η ενισχυμένη εποπτεία και η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με τα προαπαιτούμενά τους - που υποτίθεται θα τέλειωναν με τα μνημόνια - είναι εδώ και ήρθαν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση όσα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Ενα απ' αυτά είναι η πλήρης διάλυση της όποιας προστασίας υπήρχε έως σήμερα για την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. 

Η «συναίνεση» που εκφράστηκε, όμως, στο Γιούρογκρουπ για γρήγορη διευθέτηση του θέματος, σημαίνει ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ακόμα χειρότερο απ' αυτό που άφησε να διαρρεύσει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας παραπέρα τους εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν απ' αυτά που δεν έχουν και τις απειλές για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς.

Αυτό είναι λοιπόν το «πανόραμα» της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απρίλη. 

Και αν τα μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που νομοθέτησε η κυβέρνηση τις προηγούμενες βδομάδες, προκάλεσαν τέτοιον ενθουσιασμό στους «θεσμούς», φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν λήξει και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να δένονται στην ηλεκτρική καρέκλα των ρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση...