Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Εργολάβοι της Ζώνης απευθύνθηκαν στη ΧΑ για να αναλάβει να εκκαθαρίσει τους συνδικαλιστές

2015-04-17 09:55
 
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Από το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής απορρέει η εγκληματική της δράση

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της δίκης την ερχόμενη Δευτέρα

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής» διοργάνωσε χτες το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». 

Η συνέντευξη διοργανώθηκε ενόψει της έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη.

Ο δικηγόρος και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Αγγελος Βρεττόςτόνισε, παρουσιάζοντας τους ομιλητές, ότι η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις -και νομικά μέσω των δικηγόρων της-, ως πολιτική αγωγή των μελών του ΚΚΕ που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, ώστε να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αλλά και η ηγεσία της συγκεκριμένης εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης».

Ο δικηγόρος Θόδωρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε την προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τον πολιτικό της χαρακτήρα, που φαίνεται και από την απουσία από τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας σημαντικών προσώπων που είχαν καταθέσει κατά την προδικασία και μάλιστα οιουδήποτε εκπροσώπου κομμάτων.

 Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πολιτική αγωγή του Περάματος γνωστοποίησε συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι κανείς σκεπτόμενος, προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποθέσει το ρόλο αντιμετώπισης του φασισμού - ναζισμού, όπως εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, στη Δικαιοσύνη. 

Αυτό το έργο, επισήμανε, είναι υπόθεση του λαού και πιστεύουμε ότι θα το πετύχει. «Γι' αυτό προκαταβολικά λέμε ότι η ανάσα του κινήματος πρέπει να υπάρχει στη δίκη αυτή. 

Πρέπει να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, να διευκολύνει τους μάρτυρες, τους συνηγόρους, τους δικαστές απέναντι στη συνηθισμένη τρομοκρατία των ανθρώπων που προέρχονται και εκφράζουν τη Χρυσή Αυγή».

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι δεν πρόκειται περί δίκης ιδεών, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ΧΑ. 

Εδώ δικάζονται εγκληματικές πράξεις πρωτοφανείς σε αγριότητα, όχι ως ατομική εκτροπή αυτών που τις διέπραξαν αλλά στα πλαίσια μια συλλογικής οργανωμένης καθοδηγημένης δράσης, από κεντρικά - περιφερειακά - τοπικά όργανα, με αυστηρούς όρους και διαγράμματα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα ανθρωποκτονιών και άλλα αδικήματα. 

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, πρόκειται για δίωξη της εγκληματικής συμπεριφοράς. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η φασιστική ναζιστική «ιδέα» ως τέτοια για να μπορέσει να υπάρξει και ν' αναπτυχθεί δεν μπορεί παρά μόνο αν προχωράει σε εγκληματική δραστηριότητα και εγκληματική συμπεριφορά.

Αναφερόμενος, τέλος, στο υπόβαθρο των επιθέσεων στα μέλη του ΚΚΕ, τους Αιγύπτιους ψαράδες και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο Πέραμα, όπου υπάρχουν τα ταξικά σωματεία με σκληρούς αγώνες και κατακτήσεις, υπήρχε σκοπός εργοδοτών να «ξεπετάξουν» το ΠΑΜΕ στη θάλασσα, όπως αποδεικνύεται και από το υλικό της δικογραφίας, και το επιχείρησαν με διάφορους τρόπους. Οταν δεν τα κατάφεραν, το ρόλο αυτό τον ανέλαβε η ΧΑ.

Προσχεδιασμένη καλά οργανωμένη επίθεση

Ο δικηγόρος Τάκης Σαπουντζάκης, αναφερόμενος στην επίθεση στο Πέραμα, είπε ότι είναι καταφανές, τόσο από την πρόταση του εισαγγελέα όσο και το βούλευμα, ότι η ΧΑ μεθόδευσε με συγκεκριμένο τρόπο τη διάλυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, γνωστής για τους αγώνες που είχε αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει. 

Τα συμφέροντα που λυμαίνονται τη Ζώνη δεν περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση των συνδικαλιστών με πολιτικά ή συνδικαλιστικά μέσα αλλά κυριολεκτικά με τη φυσική τους εξόντωση. 

Τόνισε πως από τα συντριπτικά στοιχεία που υπάρχουν δεν πρόκειται για απλή ή τυχαία επίθεση αλλά για προσχεδιασμένη, πολύ καλά οργανωμένη από τάγματα εφόδου εναντίον των συνδικαλιστών, με στόχο τη φυσική τους εξόντωση.

Επιπρόσθετα, μίλησε για μεθόδευση που ξεκινά από το 2012, όταν εργολάβοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζωνης, επειδή δεν μπορούσαν ν' αντιπαρατεθούν και να αντιμετωπίσουν το Συνδικάτο Μετάλλου και τα άλλα ταξικά σωματεία, απευθύνθηκαν στη ΧΑ και ζήτησαν να αναλάβει η εν λόγω να εκκαθαρίσει τους συνδικαλιστές. 

Εις εκτέλεση αυτού του σχεδίου έγινε η επίθεση των χρυσαυγιτών στους κομμουνιστές συνδικαλιστές με κυκλωτική κίνηση και κρατώντας όπλα, με τη νομική έννοια, με σκοπό να τους σκοτώσουν. 

Η μεθόδευση αυτή ολοκληρώθηκε, όπως είπε, πέντε μέρες μετά, όταν αποθρασυμένοι προχώρησαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επίσης μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου όπως και ο πατέρας του, γεγονός που αποδεικνύει την ανθρωποκτόνο πρόθεσή τους και κατά την επίθεση στο Πέραμα.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Βιομηχανίας Ελλάδας, στοχοποιημένος από τη ΧΑ στην επίθεση στο Πέραμα, αναφέρθηκε στα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται στο λιμάνι του Πειραιά και όχι απλώς στη Ζώνη. «Με την κρίση, όταν το λιμάνι γίνεται στόχος μεγάλων συμφερόντων είτε μέσα από επερχόμενη ιδιωτικοποίηση είτε μέσα από φιλέτα για αλλαγή χρήσης, μεγαλώνει η επίθεση στα συνδικάτα, τα οποία είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης και συνεχίζουν να παλεύουν για αξιοπρεπή μεροκάματα και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Αυτό ανοίγει την όρεξη στο σκληρό πυρήνα των εργολάβων στη ναυπηγοεπισκευή, που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να βγάλουν από τη μέση τα συνδικάτα». Τόνισε ότι από το 2010 έγινε προσπάθεια δημιουργίας σωματείου εργοδοτικού, που έπεσε στο κενό. Πολλοί από εκείνους που το επιχείρησαν τότε, είναι σήμερα αυτοί που βρίσκονται στο σωματείο της ΧΑ. Πάνε όπου τους πει η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη

Ο Σ. Πουλικόγιαννης πρόσθεσε ότι: «Αφού απέτυχαν με τους άλλους τρόπους, ο μόνος που τους απέμεινε ήταν να καταφύγουν σε παρακρατικούς, συμμοριτικούς, εγκληματικούς μηχανισμούς, όπως είναι οι ναζιστικές οργανώσεις και η ΧΑ. 

Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί πρέπει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τα Συνδικάτα ήταν εμπόδιο. Το χτύπημα γίνεται με την επιλογή του συγκεκριμένου συνεργείου του ΚΚΕ, για να δώσουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τολμάει να μιλάει και να αγωνίζεται για τα ταξικά του συμφέροντα κανένας εργάτης».

Κλείνοντας είπε ότι, από το χτύπημα στο Πέραμα και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχει γίνει συγκεκριμένη δουλειά αποκάλυψης του ρόλου της ΧΑ στη Ζώνη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τους έχουν γυρίσει την πλάτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Χρ. Κατσώτης, που έχει κληθεί από την πολιτική αγωγή ως συμπληρωματικός μάρτυρας κατηγορίας, ανέδειξε το χαρακτήρα της ναζιστικής, φασιστικής οργάνωσης. 

«Οργανώνει και εκτελεί εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διασυνδέεται με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής, διαπλέκεται με μαφιόζικα και άλλα εγκληματικά κυκλώματα. 

Από όλα αυτά κυρίως απορρέει ο χαρακτήρας της ως εγκληματικής οργάνωσης, που αποδεικνύεται και από τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις της».

Ακόμα, αναφέρθηκε και στις ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το κλίμα που δημιουργείται ενόψει της δίκης.

 Και μίλησε για «τις γνωστές παρεμβάσεις και «ευαισθησίες» της προέδρου της Βουλής για τα δικαιώματα των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ, που έσπευσαν φυσικά να χειροκροτήσουν και ν' αξιοποιήσουν οι ναζιστές. 

Επίσης, για το γεγονός ότι η κρατική ΝΕΡΙΤ plus μετέδωσε τη συνέντευξη Τύπου της ΧΑ. «Πέντε μέρες πριν την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού, μια συνέντευξη γεμάτη ρατσιστικό δηλητήριο, για την οποία κανονικά έπρεπε να τιμωρηθούν οι ομιλητές με βάση ακόμα και τον ισχύοντα αντιρατσιστικό νόμο». 

Και πρόσθεσε: «Και σα να μην έφτανε αυτό, το ίδιο το κρατικό κανάλι μετέδωσε ολόκληρη την προκλητική συγκέντρωση και τις ομιλίες των χρυσαυγιτών από τη συγκέντρωση που είχε το θράσος να οργανώσει η ΧΑ την ίδια τη Μέρα κατά του Ρατσισμού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι το Κόμμα στήριξε το αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού να μη γίνει η δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μεγάλο σχολικό συγκρότημα και με σχετική Ερώτηση και επισήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναβολή της δίκης κάτι στο οποίο το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο.

 
Συγκέντρωση σωματείων στην έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Συγκέντρωση σωματείων και φορέων διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τη Δευτέρα 20 Απρίλη, ημερομηνία έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών του Κορυδαλλού. 

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί, στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια. Τη συμμετοχή τους σε αυτήν αποφασίζουν καθημερινά σωματεία και ομοσπονδίες.

Στη συγκέντρωση καλούν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, τοΣωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων της Tasty, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, το ΠΕΣ - ΝΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί επίσης στη συγκέντρωση και προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ.

Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στα ΔΣ ενέκριναν, επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τοΣωματείο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης ΑΕ».

  • Στη συγκέντρωση καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ενώ σε μαζική συμμετοχή καλούν επίσης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και ηΕλληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

 

 
H oμάδα των δικηγόρων

Η ομάδα των δικηγόρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» που θα παραστεί ως Πολιτική Αγωγή για την υπόθεση του Περάματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η εξής:

Αγγελος Βρετός

Θοδωρής Θεοδωρόπουλος

Τάκης Σαπουτζάκης

Ελένη Ζαφειρίου

Αντώνης Αντανασιώτης

Μάνος Μαλαγάρης

Χάρης Στρατής

Να τονιστεί ότι υπάρχει και μεγάλος αριθμός δικηγόρων που συμμετέχουν στην επεξεργασία και στη βοήθεια της δίκης.

Η συμμετοχή όλων των δικηγόρων είναι η ελάχιστη συνεισφορά, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, στη συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και γίνεται αφιλοκερδώς.

Πηγή :https://www.rizospastis.gr/page.do?id=15789&publDate=17%2F4%2F2015&direction=1&pageNo=7