Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Επιδημία... Βάρος οι ηλικιωμένοι

2020-03-17 11:50

Βάρος οι ηλικιωμένοι

Τις τελευταίες μέρες, με δεδομένο ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στην επιδημία του κορονοϊού, είχαμε ένα μπαράζ δηλώσεων από κυβερνητικούς παράγοντες, που ασμένως επιδείκνυαν το όψιμο «ενδιαφέρον» τους...

Μόνο που αυτό το «ενδιαφέρον», ειδικά από τα κυβερνητικά στελέχη, είναι τουλάχιστον υποκριτικό, καθώς δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι από τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση που ψηφίστηκε στη Βουλή, με τον οποίο «μπετονάρισαν» τα όρια ηλικίας στα 67 χρόνια, ενώ η Αναλογιστική Μελέτη που συνοδεύει τον νόμο προβλέπει τα επόμενα χρόνια αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70, ακόμα και στα 72 χρόνια!

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι οι νόμοι αυτοί δεν είναι μόνο αντεργατικοί, αλλά αντιβαίνουν και τους ίδιους τους «βιολογικούς νόμους» της φύσης, αφού με τους μύθους περί «ενεργού γήρανσης» επιχειρείται να εξισωθεί ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία με ανθρώπους που διάγουν την 6η και την 7η δεκαετία της ζωής τους. Πάντως, υπάρχει και ένας «κοινός τόπος» σ' αυτή τους την αντίφαση:

Όπως θεωρούν τους 67άρηδες και τους 70άρηδες «βάρος» για το ασφαλιστικό σύστημα, βάζοντάς τους να δουλεύουν μέχρι τα στερνά τους για να γλιτώσουν το κράτος και η εργοδοσία τις συντάξεις, έτσι τους αντιμετωπίζουν και ως «φύρα» για το δημόσιο σύστημα της Υγείας, καλώντας τους μπροστά στην επιδημία να μείνουν «ακούνητοι, αμίλητοι, αγέλαστοι» ως «ευπαθείς ομάδες», μόνο και μόνο για να μην επιβαρύνουν τα ξεχαρβαλωμένα από προσωπικό και μέσα νοσοκομεία.

Επιδημία...

 

 
Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα του αστικού Τύπου των τελευταίων μόνο μηνών, θα βρει δεκάδες που στοχοποιούν τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και ζητάνε να επισπεύσει η κυβέρνηση το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων «για να ησυχάσει το κέντρο» και «να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος». 
 
Πολλά απ' αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν τους υγειονομικούς, που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και διεκδικούν προσλήψεις, για να πάψει η ταλαιπωρία των ίδιων, των χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το σημερινό χάλι στην Υγεία. 
 
Για τους ίδιους αυτούς υγειονομικούς, οι ίδιοι που λοιδορούσαν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους γράφουν σήμερα διθυράμβους για την αυτοθυσία και την προσφορά τους, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες όπως το χειροκρότημα από τα μπαλκόνια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κάνει λίγα έως τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με ουσιαστικά μέτρα και όχι μπαλώματα, όπως αυτά που ανακοινώνει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μαζί με τους διοικητές των νοσοκομείων συνεχίζουν να κυνηγάνε όσους διαμαρτύρονται και διεκδικούν, προσπαθώντας να επιβάλουν σιγή ιχθύος για τα προβλήματα που αναπαράγει η αντιλαϊκή πολιτική στο δημόσιο σύστημα Υγείας.