Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

2015-12-18 11:26

Κάλεσμα για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας 

vagenas-keratsini5.jpg

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση

Κάλεσμα για να δυναμώσει η λαϊκή πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν έστειλε η μαζική επιτυχημένη εκδήλωση των οργανώσεων Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήμερα το απόγευμα.

Στην εκδήλωση, που είχε θέμα «Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μην υπάρχει καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμό γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και για το πώς το εργατικό κίνημα πρέπει να σταθεί σε περίπτωση εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο Ελισαίος Βαγενάς ανέλυσε διεξοδικά τις διεθνείς εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τα αίτια του πολέμου που είναι σε εξέλιξη με επίκεντρο τη Συρία, αλλά και τα καθήκοντα που απορρέουν για τους κομμουνιστές και το εργατικό-λαϊκό κίνημα .

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αντλήσουν συμπεράσματα από τις διεθνείς εξελίξεις, να βαθύνουν στην πραγματικότητα και να γυρίσουν την πλάτη τους στα προσχήματα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κράτους. Υπογράμμισε ότι οι μακελάρηδες των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, δεν έχουν κανένα δισταγμό να χρησιμοποιήσουν στα σχέδιά τους, πότε τους φονιάδες του «Ισλαμικού κράτους» στη Μέση Ανατολή και πότε τις φασιστικές συμμορίες στην Ουκρανία, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Σχετικά με την επέμβαση που διεξάγεται στη Συρία, σημείωσε ότι οι στοχεύσεις αυτής της επέμβασης βρίσκονται στην προώθηση του σχεδίου που αφορά τη διασφάλιση της πρόσβασης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις πηγές ενέργειας και στα νέα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής, που αποτελεί «πέρασμα» για το εμπόριο και τις μεταφορές.

Ο ομιλητής ανέφερε μάλιστα ότι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες με την καπιταλιστική κρίση, αφού κρίσεις και ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, που είναι φαινόμενα σύμφυτα με τον καπιταλισμό, οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια, στα καπιταλιστικά κράτη, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. «Κρίση και πόλεμος είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, της καπιταλιστικής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Ελισαίος Βαγενάς τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιστέψουν το ψέμα της ότι η χώρα αποτελεί «νησίδα σταθερότητας», αφού όπως είπε καμία «“νησίδα σταθερότητας κι ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όταν η χώρα κι ο λαός μας βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Όταν το μέλλον του λαού καθορίζεται από την τάση των καπιταλιστών να αυξήσουν πάση θυσία τα κέρδη τους, για να αντέξουν και να αυγατίσουν τον πλούτο τους στα πλαίσια ενός σφοδρού ανταγωνισμού». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση με τη λεγόμενηπολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την επιδίωξη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης υπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων. Διακηρύσσει την πίστη της στις ευρωατλαντικές ενώσεις, που έχουν οδηγήσει σε τόσα δεινά το λαό μας και τη χώρα, σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Έτσι και τώρα παραχωρεί έδαφος, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές της χώρας για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τους προτείνει ακόμη και νέες βάσεις να φτιάξει σε ελληνικό έδαφος, για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ενισχύει ακόμα και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, κατά των λαών της περιοχής».

Κλείνοντας την ομιλία του, και αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνει ο λαός, ο Ελισαίος Βαγενάς σημείωσε ότι πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να αλλάξει ρώτα η χώρα, να μπει σε άλλες ράγες η οικονομία κι η κοινωνία, στις ράγες της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της επιστημονικά και κεντρικά σχεδιασμένης αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός ο δρόμος που χαράζει το Κόμμα έχει τρέχοντα καθήκοντα για την πάλη του λαού: Ειδικά στο ζήτημα του πολέμου, που αφορά τον εργάτη και τον αγρότη, τον μικρομεσαίο και τον φοιτητή, τον άνεργο και τον συνταξιούχο, όλη την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το λαϊκό κίνημα προβάλει συγκεκριμένους στόχους πάλης, συγκεκριμένες διεκδικήσεις, όπως:

  • Να μην δοθούν βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές για να γίνουν «εφαλτήρια» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας.

  • Να γυρίσουν τώρα πίσω όλα τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα, που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

  • Αγωνιζόμαστε να γίνει πράξη το λαϊκό αίτημα «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

  • Αυτός ο αγώνας μας είναι αλληλένδετα δεμένος με την προσπάθειά μας για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και της πάλης για να αλλάξει τάξη στην εξουσία.

 
 
1 / 4