Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΄Ενταση της εμπορευματοποίησης

2019-07-28 11:32

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

 

Ενταση της επίθεσης, με παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης

 

Η κατεύθυνση του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ για την Υγεία, καθώς και τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν - όσο και αν επιχειρείται να συσκοτιστούν με ορισμένα μέτρα «καλλωπισμού» του δημόσιου συστήματος Υγείας - δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση έρχεται να συνεχίσει και να πάει ακόμα παραπέρα το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που για το λαό σημαίνει παγίωση και παραπέρα επιδείνωση της σημερινής άθλιας κατάστασης.

Κοινή δέσμευση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι η διαμόρφωση ακόμα πιο «φτηνών» εργαζομένων για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων: 

Αυτή είναι η αντικειμενική βάση της πολιτικής τους και στην Υγεία. 

Μια πολιτική όπου οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν «σπατάλη» για το αστικό κράτος και τους ομίλους, που πρέπει να «εξορθολογιστούν», να «νοικοκυρευτούν». Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά υπερηφανεύεται ότι παρέδωσε πλέον «στρωμένο» το δρόμο στη ΝΔ, η δε ΝΔ υπόσχεται ότι θα αξιοποιήσει όλα τα «θετικά» που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Δηλαδή «το ένα χέρι νίβει τ' άλλο»... και τα δυο την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματικότητα στην Υγεία.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν στις ομιλίες τους στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, και ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης, 

σας παρουσιάζουμε σήμερα βασικές πτυχές για τα επόμενα βήματα αυτής της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής.

«Μετρημένη και κοστολογημένη» επέκταση της σημερινής άθλιας κατάστασης

 • «Το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία είναι μετρημένο και κοστολογημένο...».

Δηλαδή, τα ήδη πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια θα περιοριστούν κι άλλο, προκειμένου να υλοποιηθούν μέχρι κεραίας οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και οι απαιτήσεις του κεφαλαίου. 

 • Το μήνυμα του «μετρημένου και κοστολογημένου» είναι ότι η άθλια κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας θα επιδεινωθεί για τα λαϊκά στρώματα. 
 • Οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες μονάδες (30.000 κενά, ακόμη και με τα ελλειπή οργανογράμματα) στην «καλύτερη» περίπτωση θα διατηρηθούν. 
 • Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης θα επεκταθούν. 
 • Μάλιστα, η ΝΔ διδάχτηκε από τα «κόλπα» του ΣΥΡΙΖΑ και εφηύρε... «έμμεσες προσλήψεις» στα νοσοκομεία. 
 • Δηλαδή τους νοσηλευτές που θα αξιοποιούνται ως φτηνό έως τσάμπα εργατικό δυναμικό για το χρονικό διάστημα που θα «ειδικεύονται» στα νοσοκομεία.
 • Θα προχωρήσουν «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», «σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα», «εκσυγχρονισμός» του ΕΟΠΥΥ με «προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων (...) ώστε να μην υπάρχουν κενά στη φροντίδα».

Πρόκειται για την υλοποίηση «προαπαιτούμενων» του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 

Την υποτιθέμενη «κάλυψη των κενών» από τέτοιου είδους συμπράξεις τη βιώνει στο πετσί του ο λαός καθημερινά. 

Αποκορύφωμα ήταν η εμπειρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που έγιναν μπαλάκι ανάμεσα στις πολύμηνες αναμονές στο ρημαγμένο από πόρους, προσωπικό και εξοπλισμό δημόσιο σύστημα Υγείας και στο μαχαίρι στο λαιμό που τους έβαλαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να κάνουν αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις. 

Τα «οφέλη» για τους ασφαλισμένους από την πολιτική του «κόστους» αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στα 17 εκατομμύρια ευρώ που έβγαλαν από την τσέπη τους μόνο σ' ένα χρόνο (2016) για να πληρώσουν το 15% της συμμετοχής σε αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες.

Αποφασιστικότερη προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων

 • Η εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού από τον ιδιωτικό τομέα θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιβάρυνση.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι επειδή θα υπάρχει το κίνητρο του ιδιωτικού κέρδους, θα διασφαλίζεται τάχα η απρόσκοπτη λειτουργία τους προκειμένου... οι ασθενείς - πελάτες να είναι ικανοποιημένοι. 

Ουσιαστικά, λέει στους εργαζόμενους και το λαό να ξεγράψουν οποιαδήποτε σκέψη για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και να συνδέσουν την κάλυψη των αναγκών τους με το χαράτσωμά τους με άμεσες και έμμεσες πληρωμές που θα εξασφαλίζουν τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματιών στην Υγεία. 

Και όποτε άραγε ο ιδιώτης επενδυτής εκτιμά ότι δεν τον συμφέρει πλέον η συγκεκριμένη επένδυση και κάπου αλλού θα διασφαλίζει μεγαλύτερο κέρδος, τότε τι θα γίνεται με τους ασθενείς;

Οπως υπογραμμίστηκε κυνικά στη Βουλή, ο χώρος της Υγείας αποτελεί χρυσωρυχείο για τους επενδυτές, κάνοντας καθαρό ότι οι νέες θεραπευτικές και φαρμακευτικές δυνατότητες, ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, θα βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο δε «εξορθολογισμός του κόστους», δηλαδή η μείωση των δαπανών του αστικού κράτους, δεν σημαίνει μείωση των δαπανών και για τους ασθενείς. 

Ετσι ακριβώς έγινε και με τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, που δεν μείωσε αλλά αύξησε κατά πολύ τις πληρωμές των ασθενών και τα κέρδη των επιχειρηματιών.

 • «Αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων και του άξιου δυναμικού των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ' αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. 
 • Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ). 
 • Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Στην ουσία, η ΝΔ ενεργοποιεί ανενεργό νόμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προέβλεπε τη διάθεση τμημάτων των νοσοκομείων για τις ανάγκες ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Πρόκειται για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία, βαθύτερη διαφοροποίηση του - κατ' όνομα - δημόσιου συστήματος Υγείας, ακόμη και μεταξύ των τμημάτων του ίδιου νοσοκομείου, αφού το τι και πού θα αναπτυχθεί δεν θα εξαρτάται από τις λαϊκές ανάγκες μιας περιοχής, αλλά από τους τομείς αυτούς που θα εξασφαλίζουν κερδοφόρα συμβόλαια στις ασφαλιστικές εταιρείες και υψηλότερα έσοδα στα αυτοχρηματοδοτούμενα δημόσια νοσοκομεία. [

Σε όλο αυτό το εγχείρημα θα επιχειρηθεί και η εξαγορά της συναίνεσης, δίνοντάς τους «κίνητρα» για να σκάψουν το λάκκο τους, βάζοντας πλάτη στην παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, στην αύξηση των άμεσων πληρωμών των ασθενών κ.ο.κ.

 • «Αποσκοπούμε να προσθέσουμε αξία στην ιατρική περίθαλψη με την αποδοτική χρήση πόρων μέσω της επιχειρησιακής βελτίωσης των νοσοκομείων και της εισαγωγής του επαγγελματικού μάνατζμεντ».

Οι μάνατζερ, που εισήγαγε στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης προσαρμογή στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αγοραπωλησίες υπηρεσιών, όπως ακριβώς συμβαίνει δεκαετίες πριν σε άλλα κράτη της ΕΕ, με ακόμα πιο «προχωρημένες» αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό.

«Οπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη...»

 • Προσλήψεις «όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη», «στελέχωση των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό», των νοσοκομείων των μεγάλων αστικών κέντρων και των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας, «κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό».

Επαναλαμβάνοντας σχεδόν την ίδια ρητορική με την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες, αλλά «οι μεγαλύτερες ανάγκες». 

Στην πραγματικότητα, αναφέρονται στην κάλυψη ορισμένων από τις πιο ακραίες περιπτώσεις ελλείψεων και μάλιστα με προσωπικό με ημερομηνία λήξης. 

Το να υπάρχει «κάποιος» γιατρός στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχει καμία σχέση με την ύπαρξη οργανωμένων δημόσιων δομών, με τις αναγκαίες δομές και τον εξοπλισμό, για τον παιδικό, γυναικείο πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες κ.λπ.

 • «Επανάσταση στην πρόληψη» που «θα περνάει μέσα κι από ιδιωτικές δομές». 
 • «Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, εννοώντας προφανώς τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. 

Το δρόμο ήδη έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ: 

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται για πρώτη φορά η χρηματοδότηση της ΠΦΥ με 14 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η δε ΝΔ δεν είπε κουβέντα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Οργανισμού. 

Σήμερα η κρατική χρηματοδότησή του είναι στην ουσία μηδενική, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκοψε περίπου 414 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας μόλις 100 εκατ. ευρώ τάχα για την «κάλυψη» των αναγκών των ανασφάλιστων.

Πρόκειται για διακηρύξεις σχεδόν όμοιες με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, αντιγράφοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που εξισώνει σκόπιμα την πρόληψη με τις καμπάνιες ενημέρωσης, οδηγίες για μεσογειακή διατροφή, γυμναστική κ.ά., μετατρέποντας τα φαρμακεία σε χώρους ΠΦΥ, ενισχύοντας το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης», ενοχοποιώντας τις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να συμμορφωθούν στα παραπάνω με τα πετσοκομμένα εισοδήματα, τις ακριβές συνδρομές για αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.

 • Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μίλησε ακόμη:

Για «περίθαλψη με αξιοπρέπεια», εννοώντας τα «ελάχιστα βασικά πακέτα παροχών» που εισήγαγε ως όρο το ΠΑΣΟΚ και απογείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για «φροντίδα στους πιο ευάλωτους», εννοώντας τα ψίχουλα που δίνονται στους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση, που όμως ακόμη κι αυτά προέρχονται απ' τις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων.

Για «ανθρωποκεντρική πολιτική», όταν την ίδια στιγμή χέρι - χέρι με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ στήριξε και ψήφισε το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών που επιδεινώνουν τους όρους ζωής των εργαζομένων, φθείρουν πρόωρα και υπονομεύουν άμεσα την υγεία του λαού.

Ενισχύουμε την πάλη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών!

Απέναντι στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στην Υγεία, απέναντι στην πολιτική που υλοποιεί τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι υγειονομικοί και όλος ο λαός είναι ανάγκη να εντείνουν την πάλη τους διεκδικώντας:

 • Σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.
 • Επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
 • Εξασφάλιση επαρκούς και σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.
 • Πλήρη και δωρεάν παροχή σε όλους όλων των διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπειών, νοσηλείας, φαρμάκων, εμβολίων, των πρόσθετων αναγκών των αναπήρων σε τεχνολογικά και τεχνητά μέσα, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς.
 • Να καταργηθούν οι συμπληρωμές για εξετάσεις, νοσηλεία κ.λπ., όσων εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα λόγω των τεράστιων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες.
 • Ανάπτυξη, πλήρη στελέχωση, εξοπλισμό της ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας - Περιφερειακά Ιατρεία) σε πανελλαδικό επίπεδο, λειτουργία όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
 • Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ κ.λπ. στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
 • Επαναφορά των αποδοχών στα προ των περικοπών επίπεδα. Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.