Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

«COSCO» τραμπούκικη επίθεση από μηχανισμό των εργολάβων

2018-08-17 10:12

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία η μεγαλύτερη συσπείρωση στο σωματείο

Μαζική εξόρμηση - ενημέρωση πραγματοποίησε την Τετάρτη η ΕΝΕΔΕΠ, 

μετά την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου του ΔΣ 

από τον μηχανισμό των εργολάβων

Στιγμιότυπα από την εξόρμηση της Τετάρτης

Εξόρμηση - ενημέρωση στους εργάτες στις προβλήτες Ι και ΙΙ της «Cosco»  πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Αυγούστου αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, από το μηχανισμό της εργοδοσίας, επειδή αποκάλυψε και κατήγγειλε την προσπάθειά της, με εκβιασμούς και απειλές, να στήσει άλλο «σωματείο» στον ίδιο χώρο.

Οπως αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΝΕΔΕΠ, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, τον πλησίασε ύπουλα από πίσω ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port», Βασίλης Παπαδόγγονας, και τον χτύπησε στον αυχένα. 

Ο συνδικαλιστής, που τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων στη μέση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και καθολικής καταδίκης της επίθεσης, στην προχτεσινή εξόρμηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του Πειραιά. 

Στους χώρους εισόδου και έξω από τα αποδυτήρια των εργαζομένων, μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ, ενώ στην πύλη του ΣΕΜΠΟ στήθηκαν δύο μαζικές συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους, της βραδινής βάρδιας που σχολούσε και της πρωινής που έπιανε δουλειά.

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ενημέρωσε αναλυτικά για την τραμπούκικη επίθεση και την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει δικό της «σωματείο», αξιοποιώντας διάφορα γνωστά «πρωτοπαλίκαρα», την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη της Σύμβασης, με την ΕΝΕΔΕΠ να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς.

Ευθύνη όλων μας να δυναμώσουμε το σωματείο μας

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Μάρκος Μπεκρής σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: 

«Αυτό το χτύπημα δεν ήταν προσωπικό. 

Είναι για το σωματείο μας, είναι για τη δράση την οποία έχουμε κάνει και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί η εργοδοσία να τρομοκρατήσει τον καθέναν εργαζόμενο από εδώ μέσα.

 Γι' αυτό το γεγονός έχει ευθύνη η ίδια η εργοδοσία.

Εμείς δεν πρόκειται να φοβηθούμε. 

Ο αγώνας που ξεκινήσαμε όλοι μαζί για τη Σύμβαση, για δουλειά με δικαιώματα, θα συνεχιστεί. 

Και σ' αυτόν τον αγώνα θέλουμε τη στήριξη όλων των εργαζομένων.

Ξέρετε πολύ καλά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, και στο πρόσφατο και το παλαιότερο, είτε για να διασπάσουν το σωματείο, είτε για να μας τρομοκρατήσουν. Η απάντηση σε αυτές τις πρακτικές πρέπει να δοθεί από όλους μας.

Εμείς το κεφάλι δεν θα το σκύψουμε. 

Ξέρουμε ότι έχει υπάρξει τρομοκρατία για να γραφτούν στο νέο σωματείο, το εργοδοτικό. 

Και εδώ πρέπει η καταδίκη να είναι καθολική, με το να τους γυρίσουμε την πλάτη και να αγωνιστούμε δίπλα στο σωματείο μας.

Ενα είναι το σωματείο που παλεύει εδώ μέσα και το ξέρετε όλοι. 

Αν δεν το αγκαλιάσουμε εμείς, έχουμε και την ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει. 

Πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από το σωματείο. 

Δεν πρέπει να είναι κανένας μόνος του. 

Αν είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά, δεν μπορεί να μας κουνήσει κανένας.

Το είπαμε και το ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς από τραμπουκισμούς δεν "μασάμε". Εδώ τώρα όμως μπαίνει το εξής: Σε περίοδο που εμείς παλεύουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ, στήνουν εργοδοτικό σωματείο, από τη μια, και βάζουν μπράβους, από την άλλη. Το καταλαβαίνει ο καθένας ποιος είναι ο σκοπός τους.

Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. 

Τώρα είναι που πρέπει να αγωνιστούμε και να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. 

Εχουμε ανέβει έναν Γολγοθά, πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. 

Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Κανένας.

Ακόμα και οι συνάδελφοι που μέχρι τώρα ήταν ουδέτεροι, θα πρέπει τώρα να πάρουν θέση, να έρθουν στο σωματείο. 

Είναι ευθύνη προσωπική του καθενός. 

Το πώς θα δουλεύουμε εδώ μέσα και πώς θα πηγαίνουμε στα σπίτια μας είναι ευθύνη μας. 

Να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας και τη δουλειά που έχουμε. 

Και να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον.

Πρέπει να έχουμε νέες εγγραφές στο σωματείο μας. 

Αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, δεν πρόκειται να μας πειράξουνε ποτέ. 

Δεν θα ερχόμαστε για δουλειά να φοβόμαστε να μπούμε μέσα, για εμάς και τις οικογένειές μας.

Τώρα είναι ώρα δράσης και ευθύνης για όλους μας. 

Πρέπει να επιλέξουμε. Το μετερίζι είναι το σωματείο μας. Τ

ο απάγκιο είναι το σωματείο μας. 

Και ένα σωματείο που δουλεύει για τα δίκια των εργαζομένων εδώ μέσα και δεν αφήνει κανέναν ξεκρέμαστο, πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους.

Θα υπάρχουν ενημερώσεις και τις επόμενες μέρες. 

Εχουν έρθει σωματεία, για άλλη μια φορά, να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. 

Το γεγονός ότι χτυπάνε και τρομοκρατούν ανθρώπους που σηκώνουν το κεφάλι, έχει μήνυμα και για τους συναδέλφους έξω από εδώ. 

Και πρέπει η απάντηση να είναι ευθύνη όλων: 

Πρώτα απ' όλα των εργαζομένων εδώ μέσα, γιατί συνέβη στο χώρο μας, αλλά και των υπολοίπων.

Θα υπάρχουν εξελίξεις. 

Ο αγώνας μας δε σταματά εδώ, συνεχίζεται, οξύνεται και θα τα καταφέρουμε στο τέλος. 

Να είστε σίγουροι γι' αυτό. 

Πρέπει όλοι να αγκαλιάσετε το σωματείο μας. 

Κι αυτοί που σας εκβιάζουν - ξέρετε ποιοι είναι - θα πρέπει να πάρουν πληρωμένη απάντηση. 

Και αυτή είναι η συσπείρωση στο σωματείο μας, την ΕΝΕΔΕΠ. Κανένας μοναχός του!».

Προσπαθούν να ανακόψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις

Η τραμπούκικη επίθεση και οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για στήσιμο δικού της «σωματείου» εκδηλώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγώνες των εργαζομένων, η ενότητα και η επιμονή τους, με μπροστάρη και οργανωτή το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, ανάγκασαν την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει για την υπογραφή ΣΣΕ.

Σταθμός στον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ ήταν η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, την οποία, με την αλληλεγγύη και άλλων συνδικάτων του Πειραιά, παρέτειναν για άλλα δύο 24ωρα, μέχρι να δεσμευτεί η εργοδοσία για την έναρξη διαπραγμάτευσης για τη ΣΣΕ και την ένταξη των λιμενεργατών του ΣΕΜΠΟ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Στη διάρκεια της απεργίας, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, οι εργαζόμενοι απέκρουσαν την επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησαν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της. 

Συνέχισαν τον αγώνα τους, σηκώνοντας ανάστημα στη «βιομηχανία» δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν τη μία μετά την άλλη τις απεργίες τους «παράνομες», αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, για τη θωράκιση του «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Η εργοδοσία προσπάθησε πολλές φορές από τότε να βάλει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, με διάφορα προσχήματα. Η ΕΝΕΔΕΠ απάντησε με προειδοποιήσεις και αποφάσεις για νέα απεργία, αναγκάζοντας τους εργολάβους να παραμείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, που συνεχίζεται μέχρι τώρα.

Από όλα αυτά είναι προφανές ότι η απόπειρα για δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και η τραμπούκικη επίθεση είναι μια προσπάθεια να ακυρωθούν οι εξελίξεις για την υπογραφή ΣΣΕ και να διατηρηθεί το σημερινό εξουθενωτικό για τους εργαζόμενους καθεστώς που έχει επιβάλει η εργοδοσία, κάνοντας χρήση της αντεργατικής νομοθεσίας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένονται οι γραπτές απαντήσεις της εργοδοσίας στα αιτήματα του σωματείου για τη ΣΣΕ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Καταδίκη της επίθεσης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις καταδίκης της τραμπούκικης επίθεσης από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν καταγγείλει το γεγονός προστίθενται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» νομού Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το ΣΕΤΗΠ και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Πηγή : https://www.rizospastis.gr/page.do?id=17271&publDate=17%2F8%2F2018&pageNo=5