Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Αυτά πέτυχε η δεύτερη φορά αριστερά και πανηγυρίζει

2016-05-15 11:31
«Πυθάρι» χωρίς πάτο

Επιπλέον, σύμφωνα με «διαρροές» του επικαιροποιημένου μνημονίου, είτε αυτά ενταθούν στην τρέχουσα είτε στην επόμενη «αξιολόγηση» (αναμένεται τον Οκτώβρη), προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, και τα παρακάτω νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα:

«Μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας», με τη συμμετοχή «ανεξάρτητης ομάδας ειδικών» με γνώμονα τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και διεθνώς, σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες και τις Συλλογικές Συμβάσεις

Μέτρα, δηλαδή, που συνεχίζουν το τσάκισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε συνδυασμό με τη δημιουργία εμποδίων στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων.

Επίσης, συνεχίζουν με μέτρα παραπέρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και δημιουργίας συνθηκών για επενδύσεις όπως:

-- Πρόγραμμα για τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αναζήτηση «επενδυτή» για τον ΑΔΜΗΕ με πρόβλεψη για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του μετοχικού πακέτου (100%) σε περίπτωση καθυστερήσεων.

-- Ψήφιση σχετικής νομοθεσίας και μέτρων με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 20%.

-- Προεδρικά διατάγματα για τα δάση, συμφωνία για αλλαγές στο χωροταξικό νόμο που θα περιλαμβάνει και τις χρήσεις γης.

-- Νέος ορισμός για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κατάργηση της «προνομιακής» φορολογίας για τις επιδοτήσεις από την ΕΕ.

-- Ρυθμίσεις σχετικά με τις «εκκρεμότητες» που αφορούν στις λίστες του ΟΟΣΑ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι αποφάσεις των δικαστηρίων (ΣτΕ) που δικαιώνουν κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλα μέτρα, πέρα από αυτά που αφορούν στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, δηλαδή με περαιτέρω περικοπές κρατικών δαπανών.    

Φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα
 

Μαζικές ανατιμήσεις στον ΦΠΑ και σε σειρά από άλλα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατανάλωση προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Ανάμεσα σε άλλα:

-- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιούλη, με προσδοκώμενη διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα επιφέρει νέες μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.

-- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στο φυσικό αέριο και στην κηροζίνη με εφαρμογή από 1η Ιούνη. 

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη αναμένεται στα 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του φόρου θα κινηθεί στα 8 - 10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ μαζί με την παραπέρα ανατίμηση του ΦΠΑ (24% από 23%) οι ανατιμήσεις στις βενζίνες αναμένονται στο ύψος των 12 λεπτών ανά λίτρο.

-- Στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα100 με 150 εκατ. ευρώ.

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα (από 1/6) με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.

-- Επιπλέον, εξετάζεται και η επιβολή ειδικού φόρου στη σταθερή τηλεφωνία.

-- Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από 1/7. 

Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο, που εξεταζόταν αρχικά, θα είχε σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα και φαίνεται να αποσύρεται.

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιούνη (100 εκατ. ευρώ).

-- Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους, από την 1η Ιούνη.

-- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 15% - 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από την 1/1/2017.

«Ξελαφρώνουν» μισθούς και συντάξεις

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση της εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη νέα διογκωμένη μηνιάτικη παρακράτηση φόρου, από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν, σε μαζική κλίμακα, ότι θα έχουν μειώσεις και από την πλευρά της φοροληστείας, χώρια από τις άλλες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος με εισόδημα από ένα ασφαλιστικό ταμείο στα 9.500 ευρώ το χρόνο (περίπου 792 ευρώ το μήνα).

Η παρακράτηση του φόρου φτάνει στα 15,6 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσθετες περικοπές φτάνουν στα 15,6 ευρώ το μήνα ή περίπου σε ακόμη 2%.

Συνταξιούχος με 9.050 ευρώ το χρόνο (754 ευρώ το μήνα) θα διαπιστώσει απώλειες 7,5 ευρώ για κάθε μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).

Εργαζόμενος - μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) με 9.500 ευρώ το χρόνο (678,5 ευρώ το μήνα) χωρίς προστατευόμενα παιδιά θα έχει απώλειες περίπου 13,4 ευρώ το μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).

Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με 1 προστατευόμενο παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο(714 ευρώ το μήνα) θα καταβάλει αυξημένη παρακράτηση στα 17,6 ευρώ το μήνα (από περίπου 7 ευρώ πέρυσι), που σημαίνει μείωση των αποδοχών κατά 10,5 ευρώ το μήνα...

Η φοροληστεία έχει και συνέχεια, καθώς το «υψηλότερο» αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει μόνο για τον έναν από τους δύο συζύγους. 

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου...

Όσο για το Λαό ελπίδα , ότι τα καλύτερα έρχονται