Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Αποφάσεις του ΣτΕ δεν αλλάζουν τη δεινή θέση των απόμαχων της δουλειάς

2020-07-16 11:12

Διπλή στόχευση έχουν οι αποφάσεις του ΣτΕ

Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις και το σχέδιο της «ομάδας Πισσαρίδη», που θέτει ανάμεσα σε άλλα ως βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, σηματοδοτούν την ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μια να κατοχυρώσει τις μέχρι τώρα περικοπές και ανατροπές, και από την άλλη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αποφάσεις της «πιλοτικής δίκης» στο ΣτΕ για τα αναδρομικά, που σημειωτέον προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση της οριστικής «παραγραφής» των δίκαιων διεκδικήσεων των συνταξιούχων για όλες τις περικοπές που επέβαλαν στις συντάξεις οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η εξαίρεση απ' αυτή τη λεηλασία μόνο κάποιων περικοπών που έγιναν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και η υποχρέωση που προκύπτει για την κυβέρνηση να επιστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα δεκάδες δισ. ευρώ που άρπαξαν στη διάρκεια μιας 10ετίας όλες οι κυβερνήσεις από τους συνταξιούχους, σε τίποτα δεν μειώνουν το μέγεθος του εγκλήματος. 

Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της δουλειάς από τις απανωτές περικοπές και τα άλλα μέτρα.

Μάλιστα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που επιδίκασε το ΣτΕ, επικαλούμενη τις «οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της οικονομίας», είναι μια επιπλέον πρόκληση, αλλά και μια επιβεβαίωση ότι ούτε τα ελάχιστα δεν είναι διασφαλισμένα για εργαζόμενους και συνταξιούχους στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, τόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ όσο και το σκεπτικό τους επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιώνουν το χαρακτηρισμό του ως «νόμου - λαιμητόμου». 

Ο νόμος αυτός έδωσε συνέχεια, αποτέλεσε όμως και τομή στη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κι αυτό επειδή, πέρα από τα δεινά που φόρτωσε στις νεότερες γενιές, ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» όλες τις προηγούμενες περικοπές, ενώ «λύνοντας» ζητήματα αντισυνταγματικότητας κ.ά. έκλεισε το δρόμο σε διεκδικήσεις αναδρομικών και για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή του. 

Πρόκειται δηλαδή για «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» της λεηλασίας των συντάξεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις άλλες ανατροπές.

Απ' αυτή τη σκοπιά, είναι υποκριτική και προκλητική για το λαό η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή το «πόρισμα Πισσαρίδη» ανακάλυψε ξαφνικά το σχέδιο για «μοντέλο Πινοσέτ» στις συνάξεις, με το σύστημα των «τριών πυλώνων», που και ο ίδιος υπηρέτησε, αναπαράγοντας ως κυβέρνηση τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, εμφανίζοντας τις σκληρές περικοπές ως «αποκατάσταση των αδικιών του συστήματος» και δικαιολογώντας τις τρομακτικές μειώσεις ως «νοικοκύρεμα», όπως κάνει άλλωστε και η ΝΔ.

Πάνω σε αυτό το έδαφος κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση από τη ΝΔ, που επιταχύνει κατευθύνσεις της ΕΕ, για να απαλλάξει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από το «κόστος» των συντάξεων και για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που καραδοκούν να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στον τομέα των συντάξεων.

Σ' αυτή την καταστροφική πορεία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται να δώσουν απάντηση, διεκδικώντας να επιστραφούν σε όλους οι περικοπές, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, δυναμώνοντας την πάλη για Υγεία - Ασφάλιση - σύνταξη που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»

Αποτυπώνουν τις επαναλαμβανόμενες περικοπές στις συντάξεις

Τις επαναλαμβανόμενες περικοπές στις συντάξεις την τελευταία δεκαετία, από τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Ιούνη.

Παρά τους διθυράμβους του υπουργείου Εργασίας για την «αύξηση» στις επικουρικές 235 χιλιάδων συνταξιούχων σε εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι μεγάλες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Ετσι, το συνολικό κονδύλι για συντάξεις προ φόρων, αφαιρούμενων των κρατήσεων Υγείας και ΑΚΑΓΕ, τον Ιούνη ήταν 2,14 δισ. ευρώ, έναντι 2,123 δισ. ευρώ το Μάη, που δεν είχαν καταβληθεί οι περικοπές στις επικουρικές.

Το μέσο εισόδημα των 2.495.039 συνταξιούχων τον μήνα Ιούνη, από όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) διαμορφώθηκε στα 857,86 ευρώ, ενώ αφαιρουμένων των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και Υγείας στα 728,03 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη ήταν 725,69 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων, η μέση επικουρική 194,09 ευρώ και το μέσο μέρισμα 98,71 ευρώ. Οταν όμως αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος διαμορφώνεται στα 692,5 ευρώ προ φόρων, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 434,91 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 487,75 ευρώ.

Παρά τους μύθους περί «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν ηλικία άνω των 66 ετών. Συγκεκριμένα, πάνω από 66 ετών είναι το 78% των συνταξιούχων, 11,2% είναι από 61 έως 65 ετών και το υπόλοιπο 10,8% είναι σε μικρότερες ηλικίες, όμως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένας αριθμός με αναπηρική σύνταξη, αλλά και δικαιούχοι συντάξεων θανάτου (χηρείας, τέκνων).

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα των τεράστιων χρονικών καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων παραμένει, χωρίς την παραμικρή βελτίωση στους ρυθμούς απόδοσης. Ετσι, τον περασμένο Ιούνη βγήκαν μόλις 11.132 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, και μάλιστα απ' αυτές μόνο οι 7.635 αφορούσαν κύριες συντάξεις.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε διθυραμβικούς τόνους με αφορμή την καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, υποστήριξε πως «με την πίστωση των ανωτέρω χρημάτων κλείνει ένας μικρός κύκλος διορθώσεων των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων (...) αίροντας τις μεγάλες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ και νομοθετώντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν. 4670/2020».

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο νόμος Βρούτση ενσωμάτωσε και μονιμοποίησε τον νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας ατόφιο τον αντιδραστικό του χαρακτήρα και παγιώνοντας όλες τις ανατροπές σε βάθος 50ετίας. Μάλιστα, ακόμα και στο ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα και έτσι από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους αφαιρούνται οριστικά και αμετάκλητα περίπου 1 δισ. ευρώ, παρότι η συγκεκριμένη περικοπή κρίθηκε παράνομη.

Οσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη μικρή αύξηση μόνο σε όσους καταφέρνουν να έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυτή θα δοθεί με την πληρωμή των συντάξεων του Οκτώβρη, ενώ τα αναδρομικά με την πληρωμή των συντάξεων του Νοέμβρη.