Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Απάτη τα περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων

2020-02-21 09:27

Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, ξεκαθαρίζουν οι συνταξιούχοι

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, μιλώντας στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, τόνισε ότι «τα τελευταία 30 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μάς λένε ότι αναμορφώνουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά εμείς βλέπουμε να κατεδαφίζεται ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουμε κερδίσει». Πρόσθεσε ότι αντίστοιχα με το σημερινό νομοσχέδιο «ό,τι προηγούμενα μας έχει αφαιρεθεί, ό,τι μας τσάκισε τη ζωή, όσες περικοπές και αν έγιναν, που είναι πολύ μεγάλες, έρχονται να υιοθετηθούν. Διατηρείται ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι άλλοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί» και η κυβέρνηση πάει παρακάτω, ώστε πλέον από «30 χρόνια δουλειάς και κάτω κανείς συνταξιούχος δεν θα πάρει τίποτα, όπως και φυσικά με τα 9.000 ένσημα».

Αναφέρθηκε ακόμα στη μεγάλη ληστεία που γίνεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σε βάρος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, για να τα προσφέρουν «στις τσέπες επιχειρηματικών ομίλων, ως ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, σε εκείνους που επιδιώκουν και θέλουν η Κοινωνική Ασφάλιση και ο κοινωνικός της χαρακτήρας να καταργηθούν. Βρήκαν εύκολο χρήμα, το άρπαξαν και τώρα συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές», σημείωσε.

Εκανε καθαρό ότι οι συνταξιούχοι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τις λογικές αυτές. Βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα και οι αγώνες μας δεν γίνονται ούτε κατ' εντολή, ούτε για "επαναστατική γυμναστική", όπως λένε ορισμένοι. Εχουν πραγματική, υπαρκτή βάση στα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, γιατί διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή, δεν το δανειστήκαμε από κανέναν τραπεζίτη, δεν μας το έδωσε καμία κυβέρνηση. Ολα είναι πληρωμένα από εμάς και τα διεκδικούμε, να το ξέρει και η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, τόνισε: «Είμαστε η γενιά που τα έχουμε δει όλα», προσθέτοντας πως «όλες οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις έλεγαν ότι είχαν ορίζοντα 60 και 70 χρόνια. Το ίδιο λέει και σήμερα η κυβέρνηση», όμως κάθε φορά παίρνονται και νέα μέτρα.

 

ΝΟΜΟΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνεχίζονται η καρατόμηση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Αναλογιστικής Μελέτης ξεσκεπάζουν τα ψέματα της κυβέρνησης και τον κάλπικο καβγά με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Αθλια κοκορομαχία στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου - Βρούτση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, επιχειρώντας να συσκοτίσουν το γεγονός ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για την παραπέρα προώθηση της ενιαίας αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς ξεσπαθώνουν τα στελέχη του ενός κόμματος εναντίον του άλλου, για το τίνος η πολιτική εξασφαλίζει την περίφημη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού, κριτήριο για την οποία είναι βέβαια η «βιωσιμότητα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι οι ανάγκες συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ο πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Πίσω από τον καβγά για το ποιο κόμμα έχει την... «πατρότητα» της βιωσιμότητας του συστήματος, επιχειρούν να κρύψουν ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ χαντάκωσαν την Κοινωνική Ασφάλιση, λεηλάτησαν τις συντάξεις, έστρωσαν το έδαφος για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.

Θωρακίζουν τη νέα τεράστια μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης

Αποκαλυπτικά για όλα τα παραπάνω είναι τα στοιχεία της Αναλογιστικής Μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Μέσα από αυτά επιβεβαιώνεται ότι και με τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, και με τον νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου που συζητείται τώρα στη Βουλή, οδηγούμαστε σε:

-- Παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.

-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία για τη νέα γενιά φτάνουν στο 70ό έτος.

-- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων.

-- Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που περιορίζεται στο ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με τον νόμο Βρούτση η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται φέτος στο 14,6%. Στη «βερσιόν» Κατρούγκαλου μειώνεται στο 14,8%, ενώ το 2016 που ψηφιζόταν ο νόμος, η συνταξιοδοτική δαπάνη ήταν στο 17,3% του ΑΕΠ. Αρα, στην περίπτωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, με έτος βάσης το 2016, οι απώλειες για τους συνταξιούχους φέτος ανέρχονται σε 2,5 μονάδες του ΑΕΠ, που σημαίνει κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση του νόμου Βρούτση οι απώλειες φτάνουν σε 2,7 μονάδες του ΑΕΠ, ποσοστό που οδηγεί σε απώλειες περίπου 5,4 δισ. ευρώ (με βάση την εκτίμηση του φετινού ΑΕΠ).

Το 2030, μετά από δέκα χρόνια, στη «βερσιόν» Βρούτση η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται παραπέρα στο 12,9% του ΑΕΠ, ενώ στη «βερσιόν» Κατρούγκαλου επίσης μειώνεται στο 13,1% του ΑΕΠ.

Το 2070, ο νόμος της ΝΔ οδηγεί σε παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 11,9%, ενώ στην περίπτωση που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου, προβλεπόταν οι συνταξιούχοι να λάβουν το 11,6% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια, και στις δύο εκδοχές η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης και άρα των συντάξεων είναι τεράστια, ενώ οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές.

Συνεχής η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην κρατική χρηματοδότηση του συστήματος. Και στις δύο εκδοχές, παρά τον χαρτοπόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος «με ελαφρά πηδηματάκια» εγκαταλείπει τη στήριξη της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, η κρατική επιχορήγηση το 2016 ανερχόταν στο 6,8% του ΑΕΠ, το 2018 μειώθηκε στο 5,5%, φέτος θα έπεφτε στο 5,3% του ΑΕΠ, το 2030 στο 5%, για να υποχωρήσει τελικά μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ το 2070.

Αντίστοιχα στη «βερσιόν» Βρούτση, από το 5,5% το 2018, μειώνεται φέτος στο 5,1% του ΑΕΠ, στο 4,8% το 2030, για να φτάσει μόλις στο 3,3% του ΑΕΠ το 2070.

Αρα η συντριπτική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το σύστημα είναι κοινή πολιτική και στις δύο «βερσιόν» του ίδιου νόμου - λαιμητόμου. Οι μικρές διαφοροποιήσεις τους στην κλιμάκωση του παραπέρα πετσοκόμματος, για τις οποίες σηκώνουν κουρνιαχτό τα δύο κόμματα, οι οποίες μάλιστα είναι τόσο οριακές και αβέβαιες όταν μιλάμε για τάσεις σε βάθος 50 χρόνων, δεν μπορούν να συγκαλύψουν την κοινή στρατηγική τους.

Απάτη τα περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων

Και βέβαια, η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κάνει σκόνη τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη για τις κύριες συντάξεις το 2020 μειώνεται κατά 1,037 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (από 25,816 σε 24,779 δισ. ευρώ), και αυτό παρά την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους παραμένει αρνητικός, ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τις επικουρικές φέτος η συνολική δαπάνη αυξάνεται κατά 361 εκατ. ευρώ (από 2,875 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,236 δισ. φέτος).

Ετσι η συνολική απώλεια για φέτος ανέρχεται στα 676 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξάνονται έως το 70ό έτος τα όρια ηλικίας για τους σημερινούς νέους

Επιπλέον, προκειμένου το σύστημα να υπηρετεί τη «βιωσιμότητα» για το κεφάλαιο, προβλέπεται «προσαρμογή» του στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Από το 2024, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών, επιβάλλεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ακέραιο έτος. Μετά το 2030 προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας πέραν του 67ου έτους που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε μετά το 2059 αυτά να διαμορφώνονται στο 69ο έτος και το 2066 στο 70ό έτος!

Δηλαδή, η γενιά που αυτά τα χρόνια αρχίζει να μπαίνει στην παραγωγή και γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, θα συνταξιοδοτείται στο 70ό έτος της ηλικίας της!

Και εδώ, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν προετοιμάσει από κοινού αυτήν την εφιαλτική προοπτική.

Αρχίζοντας από το 2010, με τον νόμο 3863 και τη διασύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και μάλιστα ως μιας βασικής αρχής της ΕΕ, περάσαμε στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, με τον νόμο 4093 του 2012, και πάλι επί υπουργίας Βρούτση, για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Ομως με τον νόμο 4336/2015 (3ο μνημόνιο) ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει απότομη και μεγάλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και με μια μικρή μεταβατική περίοδο (έως το 2021) σε ορισμένους, «κλειδώνει» για όλους τους ασφαλισμένους το 67ο έτος ως καθολικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Το όριο αυτό επιβεβαιώνει χωρίς εξαιρέσεις και ο νόμος 4387 και το νέο νομοσχέδιο Βρούτση, βάζοντας ταυτόχρονα και τα δύο κόμματα τα θεμέλια για σύνταξη στα 70 χρόνια για τις νέες γενιές.

Και τέλος, αρχίζοντας φέτος με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 μονάδες, το νομοσχέδιο προβλέπει την παραπέρα μείωση κατά 5 μονάδες την επόμενη τετραετία, γεγονός που ικανοποιώντας τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου θα οδηγήσει παράλληλα σε «πίεση» πάνω στα έσοδα του ΕΦΚΑ, που μπορεί να αποτελέσει και το πρόσχημα για νέες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, πέραν αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.