Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ανοιχτή επιστολή στο πρωθυπουργό από ΟΕΝΓΕ

2020-03-19 11:22

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στη μάχη με τον «αόρατο εχθρό» χρειάζονται στρατιώτες και όπλα!

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ σήμερα στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας προσλήψεις και όλα τα αναγκαία μέτρα στη μάχη με τον κορονοϊό

 

«Στη μάχη ενάντια στον "αόρατο εχθρό" χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μη βγει εκτός μάχης)», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, απαντώντας στο προχτεσινό διάγγελμά του.

Σήμερα, Πέμπτη, η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 4 μ.μ., απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και με ασφάλεια.

Μαζί με τον «αόρατο» εχθρό αντιμετωπίζουμε τις ορατές τραγικές ελλείψεις

Στην ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία βδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Εστω αυτήν τη στιγμή ακούστε τη φωνή των "μαχητών των νοσοκομείων", όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον "αόρατο" εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ορατές, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοί σας.

Οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δεν φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο, όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα τη στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής, ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, αλλά και των Κέντρων Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.

Λέτε ότι μιλάτε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί λοιπόν δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1.900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή "μέχρι νεωτέρας" της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα Υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: Ηταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές, και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας».

Το «όποιος θέλει ας κάνει τεστ στον ιδιώτη» υπηρετεί την κερδοσκοπία μεγάλων κέντρων

Αναφορικά με τα τεστ για τον κορονοϊό, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει:

«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι "ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το τεστ του κορονοϊού" αλλά "στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς".

Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι "όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει".

Ειλικρινά δεν το κατανοούμε.

Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται μόνο τα οριζόντια γενικά μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση:

1. Εχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;

2. Αν το τεστ διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;

3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για τη διασπορά όσο και για την "άσκοπη σπατάλη" της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων, αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το τεστ θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;

Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα "εντός κοινότητας" (όπως σε χώρες π.χ. Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κ.λπ., "μοντέλο" που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό έως τώρα) τότε και μόνο τότε, έχει νόημα η μαζική διενέργεια του τεστ σε ασυμπτωματικούς.

Σε αυτήν την περίπτωση:

1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.

2. Τα τεστ πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό που εξυπηρετεί το "οποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά", είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων».

Χρειαζόμαστε στρατιώτες και όπλα για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία

Η ΟΕΝΓΕ καταλήγει στην επιστολή της:

«Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που "χθες" θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε τη φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν τη στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον "αόρατο εχθρό" χωρίς όπλα, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μη διαμαρτύρονται δημόσια.

Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι "φίμωτρα" για να μη μιλάμε.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι "ένα οικονομικό αντάλλαγμα" που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.

Στη μάχη ενάντια στον "αόρατο εχθρό" χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Eσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα. Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς. Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα».

   

Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός για να μπορούμε να δώσουμε τη μάχη!

Αλλο ήρωες και άλλο μάρτυρες...

«Οι γιατροί μας είναι ήρωες...». «Ενα χειροκρότημα για τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή...». «Μπράβο σας που αντέχετε...». «Κρατήστε γερά, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...».

Αυτά και πολλά άλλα ακούμε καθημερινά εμείς οι γιατροί που δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά σε ειδικότητες και τμήματα που πρώτα θα υποδεχθούν και θα διαγνώσουν τους ασθενείς με πιθανό COVID-19.

Να διευκρινίσουμε όμως: Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.

Μόνο τη βδομάδα που διανύουμε:

Βγαίνει θετική για COVID-19 λοιμωξιολόγος επιμελήτρια του «Αττικού», απομακρύνονται και οι ειδικευόμενοί της εν αναμονή των αποτελεσμάτων και δέχονται τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας που συνέχισε να δουλεύει η κλινική κανονικά.

Στο «Γεννηματάς» βγαίνει εκτός η μισή διοικητική υπηρεσία, σταματούν εισαγωγές και εξιτήρια.

Αντίστοιχα συμβάντα σε πολλά άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Στο «Λαϊκό», όπου εκτάκτως βγήκε από τη γενική εφημερία, στον «Αγ. Σάββα» που χτύπησε συναγερμός λόγω και του ειδικού χαρακτήρα του ως αντικαρκινικού.

Το ίδιο και σε νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μαθαίνουμε επίσης ότι στον ΕΟΔΥ, στις αναγκαίες προσαρμογές στις οδηγίες που βγάζει κάθε τόσο (με βάση τα κάθε φορά νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το πώς ορίζει το ύποπτο κρούσμα), αλλάζουν και τις οδηγίες για το τι κάνουμε αν εργαζόμενος του νοσοκομείου έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

 

 

Αρχικά, στα πρώτα περιστατικά έκθεσης (όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο του Ρίου) με βάση τις εκτιμήσεις για το χρόνο επώασης και εμφάνισης συμπτωμάτων, οι οδηγίες για καραντίνα ήταν 14 μέρες από τη μέρα έκθεσης. Αυτήν τη βδομάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 7 μέρες, όχι γιατί άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά γιατί, όπως ομολόγησαν στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει δυνατότητα να λείψει εργαζόμενος νοσοκομείου παραπάνω μέρες. Για να μην «αδυνατίσουν τα νοσοκομεία»... Και το αποκορύφωμα, όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ότι και να έρθει κάποιος σε υψηλού κινδύνου έκθεσης επαφή, αν αυτός είναι σε ζωτικής σημασίας τμήμα του νοσοκομείου, δεν θα απομακρύνεται καν, αλλά θα συνεχίσει να δουλεύει... φορώντας τη μάσκα του! Ε, όχι κι έτσι κύριε Τσιόδρα!

Στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Πάση θυσία πρέπει να παραμείνουν.

Και αυτό σημαίνει πολύ απλά πράγματα:

1) Εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης αναφέρουν επακριβώς:

«Ολα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:

-- Μάσκα FFP2

-- Οφθαλμική προστασία / προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)

-- Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια

-- Γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)».

Σε όλα τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή γίνονται σοβαρές καταγγελίες για τις εγκληματικές ελλείψεις σε όλα αυτά. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, με προτεραιότητα φυσικά τα τμήματα που υποδέχονται και νοσηλεύουν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Βλέπουμε και ακούμε ακραία πράγματα.

Μπορεί ο κ. Χαρδαλιάς να δηλώνει ότι «μάσκες υπάρχουν», αλλά η δική μας καθημερινότητα λέει άλλα. Η μάσκα μιας χρήσης να φοριέται για ώρες ολόκληρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια γιατί δεν έχει άλλη να την αντικαταστήσουμε. Να δίνεται οδηγία για τις δυσεύρετες FFP2 ή FFP3 να την... αερίσουμε και να την κρατήσουμε κάπου για την επόμενη χρήση. Να μην υπάρχουν προστατευτικά γυαλιά πουθενά και να πρέπει να εξετάσουμε ασθενή πιθανό κρούσμα. Να μη βρίσκουμε τις κατάλληλες αδιάβροχες ρόμπες πουθενά και να φοράμε άλλες, που δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία.

Αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουμε πόλεμο και μάλιστα με αόρατο εχθρό, τότε πρέπει να μας δώσει όπλα.

2) Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων. Χωρίς καμιά καθυστέρηση προσλήψεις προσωπικού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών.

Αμέτρητες φορές, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαμε καταγγείλει τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού. Οι οποίες καθιστούσαν οριακή, ακόμα και επισφαλή τη λειτουργία ολόκληρων κλινικών. Πόσο μάλλον τώρα, με αυτές τις εξελίξεις.

Ας αναρωτηθεί κανείς: Θα ήταν ίδιες οι οδηγίες αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό να καλύψει έναν συνάδελφο που εκτέθηκε σε κρούσμα; Οι ίδιοι που τις ανακοίνωσαν ομολογούν πως όχι. Γιατί αν μπαίνει σε καραντίνα μία κλινική, να μην υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους; Πού πήγε η προπαγάνδα σας για «υπερπληθώρα» γιατρών, κ. Μητσοτάκη;

Ο κίνδυνος έκθεσης των υγειονομικών πρώτης γραμμής είναι μεγάλος. Στην Ιταλία, που επίσης παλεύουν με ελλείψεις σε υλικά και υποδομές, 1.700 υγειονομικοί έχουν νοσήσει από COVID-19, αποτελώντας ένα σεβαστό ποσοστό των συνολικών περιστατικών.

Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός. 

Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.

Δήμητρα ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
Ειδικευόμενη Παθολογίας ΓΝ Νίκαιας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Λοιμωξιολογία,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ