Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

«Αλλαγή φρουράς» στον «καθαρό διάδρομο» των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων» του ΣΥΡΙΖΑ

2019-07-09 10:48

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

«Αλλαγή φρουράς» και σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων»

...στον «καθαρό διάδρομο» που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ατζέντα της επόμενης μέρας

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ESM έρχονται να «θυμίσουν» την αντιλαϊκή ατζέντα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις και τα προαπαιτούμενα, επιβεβαιώνοντας το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών:

  • Η έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει νέα και τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η αντιλαϊκή σούμα για τη διετία 2019-2020 υπολογίζεται από 4,6 δισ. μέχρι 5,8 δισ. ευρώ.
  •  Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: Επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», αλλά και ότι τα υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.
  •  Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019.Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
  • Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή».
  • «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας,με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» λένε οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Τη βεβαιότητά τους ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχίσει στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φορείς του κεφαλαίου, που παράλληλα υπενθυμίζουν τις απαιτήσεις του για την επόμενη μέρα

Νέος συσχετισμός - αντιλαϊκή συνέχεια

Τον νέο πολιτικό συσχετισμό που αποτύπωσαν οι εκλογές, με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση της ΝΔ και την κυβερνητική εναλλαγή, καταγράφουν τα ΜΜΕ από προχτές. 

Και πέρα από τις υπερβολές, είτε για τη ΝΔ είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία τους συμφωνούν πως η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμφωνούν όμως και στο εξής: 

Οτι με το αποτέλεσμα που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει όλο το πεδίο ανοιχτό για να ολοκληρώσει την αναμόρφωσή του σε ένα «καθαρόαιμο» κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, που θα ασκεί «εποικοδομητική αντιπολίτευση» και ταυτόχρονα θα αποτελεί τον έτερο πόλο στην κυβερνητική εναλλαγή, συμβάλλοντας έτσι στην «κανονικότητα» και στη «σταθερότητα» του πολιτικού συστήματος.

Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι χαρακτηριστικοί της προσπάθειας να αποτυπώσουν και κυρίως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον διπολισμό: «Μεγάλη νίκη δίχως αντίστοιχη συντριβή» αναφέρει η «Καθημερινή», «Η αριστερά είναι εδώ» γράφει η «Αυγή», «Διεσώθη ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η «Δημοκρατία». Αντίστοιχα, το «Εθνος» λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε στην κάλπη», ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» διαπιστώνει: «Η δεξιά επέστρεψε, ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ»...

Από τα πολλά δημοσιεύματα ξεχωρίζει η αρθρογραφία της «Καθημερινής», που χαιρετίζει ως εξής το αποτέλεσμα των εκλογών: 

«Το αποτέλεσμα δίνει το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να κινηθεί σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας (...) είναι σημαντικό ότι ο νέος πρωθυπουργός πέτυχε αυτή την πλειοψηφία χωρίς να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις (...) η πορεία δεν θα είναι εύκολη...».

Επιχαίρει δηλαδή για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης χωρίς να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλές προσδοκίες από την πλευρά του λαού, γεγονός που της επιτρέπει να «τρέξει» πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. 

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ο κόσμος ψηφίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με «κομμένα φτερά», ενώ αναγνωρίζεται και η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο χαμήλωμα της απαιτητικότητας του λαού.

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα διαπιστώνει ότι ο λαός ψήφισε «σοφά», επειδή διατήρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον δεύτερο ισχυρό πόλο του συστήματος και «έδωσε στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να αποφασίσει σε τι κόμμα θέλει να ηγείται. 

Αν θα αφήσει πίσω του για πάντα τα βαρίδια του 3% και θα μεταλλαχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας. Κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει, το παιχνίδι είναι δικό του».

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για το πολιτικό σύστημα να υπάρχει ένα σταθερό δίπολο που θα εναλλάσσεται στη διακυβέρνηση, στη θέση του παλιού δικομματισμού, με κόμματα - συμπληρώματα στη μία ή στην άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, η «Καθημερινή» βάζει πιο ψηλά τον πήχη για τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, από εδώ και πέρα, στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Διαβάζοντας βέβαια κανείς την «Αυγή», καταλαβαίνει ότι όσοι «υποδεικνύουν» τα παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα «παραβιάζουν ανοιχτές θύρες». 

Ετσι, η «Αυγή» χαρακτηρίζει «παρελθόν» την εποχή που «μοιραζόταν τον ίδιο χώρο με αριστεριστές» και σημειώνει ότι τώρα πια δεν χρειάζονται «δεκανίκια» και «βαρίδια».

Αναφέρει μάλιστα ότι σ' αυτήν την πορεία επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι αναγκαία η «πολιτική και οργανωτική διεύρυνση», ώστε να αντιστοιχηθεί με τη νέα «κοινωνική βάση» των ψηφοφόρων του, που σημαίνει ευρύτερο «άνοιγμα» στο χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης κεντροδεξιάς. 

Χρειάζεται όμως και η «ωρίμανση της αριστερής του ταυτότητας», που παραπέμπει στην «αριστερή πτέρυγα» της σοσιαλδημοκρατίας, πάντα αναγκαία για το ξεγέλασμα του λαού.

Η τράπουλα λοιπόν μπορεί να ανακατεύτηκε ανάμεσα στα αστικά κόμματα, οι διεργασίες όμως στο πολιτικό σύστημα συνεχίζονται και μετά τις εκλογές. 

Με καταλύτη το εκλογικό αποτέλεσμα και με καταμερισμένους ρόλους ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος προχωράει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του διπολισμού, όπου οι δύο πόλοι θα εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση, παραδίδοντας ο ένας στον άλλο την αντιλαϊκή σκυτάλη.

Να γιατί ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή,  να οργανωθούν ακόμα πιο μαχητικοί αγώνες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης αλλά και στο «χαλί» που της στρώνουν ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, προαναγγέλλοντας «εποικοδομητική αντιπολίτευση» στη βάση της κοινής τους στρατηγικής...