Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ακρόαση φορέων στην Βουλή συζήτηση πολυνομοσχεδίου «σκούπα»

2020-09-10 10:50

Οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει

 

Στην ακρόαση φορέων στην Βουλή είχε τοποθετηθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Κουμπούρης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι 10 χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι έχουν τσακιστεί σε όλα τους τα δικαιώματα, καθώς απ' αυτούς το κράτος εισπράττει 7,5 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο! 

Κατήγγειλε την προσπάθεια να ενοχοποιηθούν και να στραφούν νεότεροι εργαζόμενοι εναντίον τους και αναφέρθηκε στις δικαστικές αποφάσεις απ' το 2015 έως σήμερα που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιούνται απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ετσι και η σημερινή κουτσουρεύει μια απόφαση για επιστροφή 4 δισ. στους συνταξιούχους.

«Τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται, με αποτέλεσμα να παίρνουν από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, που είναι πολιτική απόφαση και να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, γιατί σε αυτούς έγιναν οι περικοπές - κύρια και επικουρική 1.300 ευρώ - και να μην αποδίδονται ούτε σε αυτούς βέβαια τα δώρα και οι επικουρικές, αλλά και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους να μην αποδίδεται τίποτα». 

Κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση χωρίς προαπαιτούμενα και να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους - ανεξάρτητα αν έκαναν ή δεν έκαναν αγωγές, εάν προσέφυγαν στο ΣτΕ - όλα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση των 11 μηνών, δηλαδή τα αναδρομικά στις κύριες, στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Τέλος, ζήτησε η πρόβλεψη για παράταση στις θητείες συνδικαλιστικών οργανώσεων να ισχύσει και για τις συνταξιουχικές.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «όλα αυτά θα τα διεκδικήσουμε δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, με οποιεσδήποτε συνθήκες, με όλα τα μέσα που χρειάζονται για την πανδημία, θα δώσουμε μάχη, δεν γίνεται διαφορετικά, για αυτή την υπόθεση».

Ταξικό το πρόσημο της διαχείρισης της πανδημίας
 

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης επανέλαβε το αίτημα για απόσυρση τώρα των άρθρων 10 και 17, με τα οποία επιβάλλονται οι απλήρωτες υπερωρίες σε εργαζόμενους και μειώνεται το Δώρο Χριστουγέννων.

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε συνολικά σε όλες τις πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αξιοποιείται για να σαρωθεί ό,τι έχει μείνει όρθιο από εργατικά δικαιώματα.

Επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, κατήγγειλε την επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», με το οποίο διευκολύνεται η παραπέρα γενίκευση της ευελιξίας και μειώνεται κι άλλο ο μισθός, την επέκταση του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων, τη διεύρυνση των μπαλωμάτων για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας αντί της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τις αστικές συγκοινωνίες υπογράμμισε την άθλια κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και την άμεση εμπλοκή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, όταν αυτό που απαιτείται είναι η άμεση κρατική χρηματοδότηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ουσιαστική ενίσχυση του στόλου.

Για την καθαριότητα των σχολείων επισήμανε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει «νέες προσλήψεις» την εργασία των ίδιων εργαζομένων και δεν δίνει λύση στα οξυμένα προβλήματα, δυναμώνοντας το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας, αφού η αναλογία χώρων σε κάθε καθαρίστρια απαγορεύει να υπάρξει αποτελεσματική κάλυψη.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σημείωσε την εκφρασμένη αντίδραση των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι η ρύθμιση δεν πατά σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει προσωπικά δεδομένα καθηγητών και μαθητών.

Για την καταστροφή στην Εύβοια επισήμανε τις ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης για την απουσία μέτρων προστασίας της περιοχής, χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση όπου τα μισθωμένα οχήματα καθαρισμού της περιοχής σταμάτησαν να λειτουργούν αφού δεν έχουν καύσιμα, ενώ δεσμεύτηκε για αναλυτική παρουσίαση των αιτημάτων των κατοίκων στην Ολομέλεια σήμερα.

Κατήγγειλε ακόμα το παραπέρα πετσόκομμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τη θέσπιση προϋποθέσεων για να λάβουν εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό επίδομα ανεργίας, τα ημίμετρα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οπως είπε, το νομοσχέδιο υπηρετεί τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. «Αυτή η πολιτική γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική καίει και πνίγει το λαό, γιατί δεν δαπανάτε τίποτα για τα αναγκαία αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα»