Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Αίσχος 12 θύματα και το κρύο βρίσκεται μπροστά

2020-01-21 11:38

Η ενεργειακή φτώχεια ... σκοτώνει!

 

Τείνει να γίνει συνήθειο ανά μέρα ή βδομάδα να μετράμε τους νεκρούς - θύματα της ενεργειακής φτώχειας. 

Τους φτωχούς δηλαδή και εξαθλιωμένους που είτε πεθαίνουν από αναθυμιάσεις είτε από πυρκαγιές εξαιτίας κακής λειτουργίας από σόμπες υγραερίου ή ακόμα και αυτοσχέδιων μέσων θέρμανσης. 

Ετσι και χτες προστέθηκε ένα ακόμα θύμα, αυτήν τη φορά στου Ρέντη, σε εγκαταλελειμμένη κατοικία, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά από κάποιο - προφανώς αυτοσχέδιο - μέσο θέρμανσης. 

Ο απολογισμός είναι τραγικός: 

Τα θύματα έχουν φτάσει τα 12 και το κρύο βρίσκεται μπροστά μας. 

Θυμίζουμε τα εξής:

Στο Μεταξουργείο, σε διαμέρισμα 5ου ορόφου, αρχές του Γενάρη, έχασαν τη ζωή τους ένα ανδρόγυνο Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας. 

Το άτυχο ζευγάρι φέρεται να είχε στην κρεβατοκάμαρα σόμπα υγραερίου, γι' αυτό εκτιμάται ότι ο θάνατος οφείλεται σε διαρροή του αερίου.

Ανάλογη τραγωδία σημειώθηκε στην Κομοτηνή, όπου κοριτσάκι απανθρακώθηκε σε πρόχειρη κατασκευή την οποία χρησιμοποιούσε η οικογένειά της για κατοικία. Πιθανολογείται ότι η φωτιά ξέσπασε από θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούσε η πολυμελής οικογένεια για να ζεσταθεί.

Ακόμα, τραγικό θάνατο από το κρύο βρήκε την Πέμπτη 63χρονη γυναίκα από την Κέρκυρα. 

Οπως επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής Κέρκυρας, «ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από κρυοπληξία». 

Η σορός της εντοπίστηκε από τους γείτονές της όταν την αναζήτησαν, καθώς για ώρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Mέσα στο Δεκέμβρη βρέθηκαν ένας γέροντας νεκρός και ένας 66χρονος σε κρίσιμη κατάσταση μέσα στο σπίτι τους στις Πλαταιές Βοιωτίας, από αναθυμιάσεις σόμπας γκαζιού - πετρελαίου την οποία άναψαν για να ζεσταθούν από το κρύο, αφού είχε διακοπεί το ρεύμα.

Τον ίδιο μήνα, τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε κτηνοτροφική μονάδα στα Καλύβια Αττικής. 

Οι τέσσερις εργαζόμενοι μετανάστες, πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκαν νεκροί στο δώμα της μονάδας. 

Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες είχαν φτιάξει αυτοσχέδια θερμάστρα, από την οποία φαίνεται ότι υπήρχε διαρροή υγραερίου. Ο θάνατός τους φέρεται να προκλήθηκε από αναθυμιάσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική λίστα, με το 22,7% των νοικοκυριών να μην μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο τον περασμένο Ιούλη, το 38,5% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετώπιζαν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που σχετίζονταν με τη θέρμανση του σπιτιού τους (κοινόχρηστα πετρελαίου, λογαριασμοί ΔΕΗ - φυσικού αερίου). 

Και φυσικά η φορομπηχτική κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται απαρέγκλιτα, αφού η κυβέρνηση φροντίζει να διατηρήσει στα ίδια ληστρικά επίπεδα (24%) τον ΦΠΑ, αλλά και στα 28 λεπτά ανά λίτρο τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων.

Πότε συμβαίνουν όλα αυτά; 

Μα την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει «ενεργειακός κόμβος», την ώρα που ανοίγουν δρόμοι για μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, την ώρα που παίρνει μέρος σε σχέδια ενεργειακά και εμπλέκεται σε ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι, την ώρα που στον «απελευθερωμένο» τομέα της Ενέργειας ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας, την ώρα που η ΔΕΗ αναδιαρθρώνεται.

Είναι μία ακόμα απόδειξη - με τραγικό βέβαια τρόπο - ότι η ανάπτυξη προς όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά αναπαράγει φαινόμενα φτώχειας, εξαθλίωσης, μη ικανοποίησης στοιχειωδών αναγκών.

Είναι βεβαίως απαραίτητο να σημειώσουμε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αλλά θα οξύνουν περισσότερο τέτοια φαινόμενα, καθώς βέβαια και η συνολικότερη πολιτική, που κρατάει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα στα τάρταρα, η πολιτική της φοροληστείας κ.λπ.

 Όμως εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν είναι «αθώος του αίματος» ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να νομίζει ότι ο λαός έχει αμνησία, γιατί είναι προκλητική η προσπάθεια δυνάμεών του να ξεπλυθούν από τις δικές τους ευθύνες για αυτήν την εγκληματική πολιτική. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου προώθησε ακόμα παραπέρα την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, κυνήγησε λυσσαλέα τα χρέη μικρών οφειλετών στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση που περηφανεύεται για την είσοδο της Ελλάδας στις μεγάλες ενεργειακές μπίζνες και βέβαια η κυβέρνηση που καθήλωσε ακόμα περισσότερο το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. 

Άλλωστε, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν που «τσεκούρωσε» το επίδομα θέρμανσης, από τα 206 εκατ. ευρώ το 2014 στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκατ. το 2016, στα 112 εκατ. το 2017 και στα 57,5 εκατ. ευρώ το 2018 και το 2019.

Αν κάτι επιβεβαιώνει αυτή η κατάσταση είναι η ανάγκη σήμερα να δυναμώσει όχι μόνο ο αγώνας ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και η αντίσταση απέναντι στο ενδεχόμενο λαϊκά σπίτια να μένουν χωρίς ρεύμα, η διεκδίκηση κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε θέρμανση - ηλεκτροδότηση, η πάλη για την άνοδο του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, σε αντιπαράθεση με την πολιτική κυβερνήσεων - κεφαλαίου - ΕΕ.