Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

26 Φλεβάρη Ανοίγει ο κύκλος 4ης «αξιολόγησης»

2018-02-10 12:38

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Ανοίγουν τον κύκλο της 4ης «αξιολόγησης»

Η επίσπευση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος ενόψει του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης» και των άλλων παρεμβάσεων γύρω από τη διαχείριση του κρατικού χρέους και του «αναπτυξιακού» πακέτου για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους «κλείδωσε» στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη, ενώ, παράλληλα, οι όποιες «εκκρεμότητες» από την 3η «αξιολόγηση» αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 19 Φλεβάρη.

Η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών «πακέτων» της προηγούμενης περιόδου. 

Επιπλέον, επαναλαμβάνεται ότι οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά ένα χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020, για το 2019 (περαιτέρω καρατόμηση αφορολόγητου ορίου), σε περίπτωση που εντοπιστούν «αποκλίσεις» από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019.

Σε αυτό το φόντο, οι παρεμβάσεις της «επόμενης μέρας» εστιάζουν και στα παρακάτω:

-- ΔΕΗ: Με «ορόσημο» το Φλεβάρη κατατίθεται ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

-- ΕΝΦΙΑ: Μέχρι το Μάρτη, προβλέπονται οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων, με κατεύθυνση την εξομοίωση με τις εμπορικές τιμές. Η τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπράττονται τα προβλεπόμενα χαράτσια (2,65 δισ. σε ετήσια βάση).

-- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές λαϊκών νοικοκυριών στο Δημόσιο από την 1η Μάη.

-- Συντάξεις: «Επανυπολογισμός συντάξεων», ενόψει της περαιτέρω κατακρεούργησης από το 2019.

-- «Κόκκινα» δάνεια: Οι τράπεζες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της 1ης και της 2ης «αξιολόγησης» του 3ου προγράμματος, ενώ σημειώνεται ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους το 2018 και το 2019».

-- ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνη, προβλέπεται η υπουργική απόφαση για το νέο συντριπτικό χτύπημα.

-- ΦΠΑ στα νησιά: Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο τέλος Ιούνη 2018.

-- Κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη» για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

-- Κρατική διοίκηση. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού, προωθείται η λεγόμενη «αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης», με προκηρύξεις διαγωνισμών σε επιτελικές θέσεις όλων των υπουργείων.

-- Ιδιωτικοποιήσεις. Επιβεβαιώνεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα που «τρέχει» η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, επέκταση σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό κ.ά.

Αναπτυξιακά «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, και τον αναπληρωτή υπουργό, Αλ. Χαρίτση, με ατζέντα τη λεγόμενη «αναπτυξιακή στρατηγική», που συνδιαμορφώνουν με τον ΣΕΒ και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, «συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε πλήρως, ώστε αυτή η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις», λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαμόρφωση της «εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, το «αναπτυξιακό» σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα, προκειμένου όπως διατυμπάνισε «να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του. Πρόκειται γι' αυτά που θέλουμε να κάνουμε»...