Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

26 Γενάρη η επόμενη μέρα υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ)

2015-01-26 12:09
 
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση και την «επόμενη μέρα»...

Σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες

 

Την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και για την επόμενη μέρα προαναγγέλλουν τα επιτελεία της ΕΕ, ενώ «στάση αναμονής», προφανώς ενόψει ολοκλήρωσης του τελικού αποτελέσματος, τηρούσε μέχρι αργά χτες το βράδυ η πλευρά του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν «εντός των τειχών» της εξουσίας και των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου, με πρώτο διαφαινόμενο βήμα την παράταση του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του.

 

Σε αυτό το φόντο, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη. Στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου Γιούρογκρουπ βρίσκεται η «ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα στην Ελλάδα.

Σε παράταση του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του και μετά το τέλος Φλεβάρη παραπέμπουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εκτιμήσουν τα χρονικά περιθώρια, έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση «να είναι σε θέση να προχωρήσει στο διάλογο», δηλαδή στα παζάρια για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει και εκτίμηση της κατάστασης με επίκεντρο το «έως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη επάρκειας ρευστότητας», με τον Γάλλο υπουργό να διερωτάται για το κατά πόσον η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους στο τέλος του Μάρτη.

«Μόνο εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες...»

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη στήριξη μέσω ενός προγράμματος βοήθειας και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες», είναι το μήνυμα που έστειλε χτες ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Βάιντεμαν. Παράλληλα, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να μην καλλιεργεί απατηλές υποσχέσεις» και επίσης «να μη θέσει υπό αμφισβήτηση όσα έχουν επιτευχθεί». Στην πρώτη γερμανική αντίδραση που καταγράφεται, ο Γ. Βάιντεμαν έδωσε την έμφαση στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα για «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

«Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δεν σχεδιάζει να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα»,δήλωσε από την πλευρά του χτες το βράδυ εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φλεβάρη.

Στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Μ. Βίσκο, στάθηκε «κριτικά» στο ζήτημα του επιμερισμού τυχόν κινδύνων για τις αγορές κρατικών ομολόγων (80% στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και 20% στην ΕΚΤ). Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα έπρεπε να αναλάβει το σύνολο του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «εντεινόμενο κατακερματισμό της Ευρωζώνης, την ώρα που αντιθέτως θα έπρεπε να επιδιώκεται η περαιτέρω ολοκλήρωσή της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, σημείωσε ότι «σύντομα θα καταστεί σαφές ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον ελληνικό λαό από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο από εκλογικά ψέματα».

Οι πρώτες αντιδράσεις από Ολάντ - Κάμερον

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την«επιθυμία του να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, σε μια δήλωση που αντανακλά πιο καθαρά και τις εντεινόμενες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον σχολίασε ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στο δικό μας σχέδιο, το οποίο εγγυάται την οικονομική ασφάλεια στο εσωτερικό» της χώρας.