Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Aν οι αποζημιώσεις ήταν μεγάλες «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ

2014-08-21 11:06
«Βγάζουν λάδι» την ΕΕ
 

Για «ψίχουλα και εμπαιγμό» των αγροτών έκανε λόγο η «Αυγή» (19/8/2014), με αφορμή τις αποζημιώσεις για απόσυρση αγροτικών προϊόντων από την αγορά, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, μετά τα οικονομικά μέτρα εναντίον της από την ΕΕ. Δηλαδή, αν οι αποζημιώσεις ήταν μεγάλες «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρώτη φορά που, κριτικάροντας δήθεν την ΕΕ, αθωώνουν τη στρατηγική της. Γιατί, ενώ η απόφαση της ΕΕ οδηγεί στην καταστροφή αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να διατεθούν πάμφθηνα στο λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την καταστροφή και ζητά να δοθούν πιο πολλά λεφτά στους αγρότες για την καταστροφή! Ταυτόχρονα, «βγάζει λάδι» την ΕΕ, όταν θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση για την καταστροφή. Να τι γράφει: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και ελάχιστο δυναμισμό για να διεκδικήσει μερικά εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από το "χαλάζι" της ουκρανικής κρίσης που καταστρέφει την ελληνική παραγωγή». Τα ίδια, βεβαίως, επανέλαβε προχτές στους ροδακινοπαραγωγούς ο Αλ. Τσίπρας: «Κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφικής για τα ελληνικά συμφέροντα κρίσης στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που σήμερα βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, είναι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε.

 

Οι επιλογές ΕΕ - κυβέρνησης καταστρέφουν 
τους μικρομεσαίους αγρότες

Πολύς θόρυβος έχει ξεσηκωθεί - και δικαίως - με αφορμή το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές φρούτων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και από τη χώρα μας - για τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέρχονται κυρίως για τα ελληνικά φρούτα. Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να «ξορκίσουν το κακό» υποσχόμενοι, δήθεν, αποζημιώσεις των παραγωγών που πλήττονται καίρια και οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή αφού δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Προβάλλει η κυβέρνηση τις, δήθεν, αποζημιώσεις που δίνει η ΕΕ, μέσω, κυρίως, των χωματερών που ανοίγουν για τα αγροτικά προϊόντα που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά της Ρωσίας. Από κοντά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ' όλα, κατηγορούν την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ημίμετρα: Είτε γιατί δεν διαφοροποιήθηκε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα διαβούλια της ΕΕ απέναντι στη στάση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, είτε ότι πρόκειται για τα ψίχουλα, στην καλύτερη περίπτωση, που αναμένεται να δοθούν ως αποζημιώσεις - και όποτε - στους πληττόμενους μικρομεσαίους αγρότες.

Μόνο το ΚΚΕ, στοχεύοντας στην ουσία της υπόθεσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων τους δε διστάζουν να ξεπουλάνε και τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία καταστρέφεται εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν στην καπιταλιστική Ρωσία. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που ταυτίζεται με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές της ΕΕ (και των ΗΠΑ) αλλά και γιατί επιχειρεί να εξαπατήσει, για μια ακόμα φορά, τους αγρότες υποσχόμενη αποζημιώσεις στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κανονισμών. Γιατί οι αποζημιώσεις που δίνονται μέσω των χωματερών είναι εξευτελιστικές, ελάχιστες για να καλύψουν τη ζημιά που υφίστανται οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι με την υποκατάσταση των εξαγωγών των φρούτων με τις χωματερές οδηγεί, μακροπρόθεσμα, σε βέβαιη καταστροφή την αγροτική παραγωγή της χώρας και τους μικρομεσαίους αγρότες μας. Γιατί πρέπει να είναι καθαρό ότι όποιες κι αν θα είναι, για φέτος, οι αποζημιώσεις με τις χωματερές, τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει και αποζημιώσει το κόστος από το οριστικό χάσιμο της αγοράς της Ρωσίας.

***

Αυτό το επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα. Και αξίζει να θυμίσουμε το γεγονός πως η χώρα μας πριν την ένταξή της στην ΕΟΚ (τότε) των μονοπωλίων, το 1981, ήταν πλεονασματική στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, κατά 6 και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές, χάρη στις εξαγωγές που γίνονταν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και πρώτ' απ' όλα στην ΕΣΣΔ. Ομως, με την ένταξη στην ΕΟΚ, εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε η Κοινότητα στις εξαγωγές μας, τα φρούτα οδηγούνταν μαζικά στις χωματερές. Μάλιστα, για «να χρυσώσουν το χάπι» οι ΕΟΚικοί, εν γνώσει τους, αποζημίωναν την καταστροφή αγροτικών προϊόντων για να εξαγοράσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και να μην αντιδρούν στις χωματερές και την αντιαγροτική ΚΑΠ. Που ενίσχυε αφενός την καπιταλιστική αγροτική παραγωγή, αφετέρου κατέστρεφε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που εισάγονταν με συμφωνίες από τρίτες χώρες φτηνότερα, ενώ εξάγονταν σ' αυτές βιομηχανικά προϊόντα και κεφάλαιο για καπιταλιστικές επενδύσεις από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΟΚ που έγινε ΕΕ.

Τότε τα αστικά κόμματα του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) κατηγορούσαν το ΚΚΕ που προειδοποιούσε τους αγρότες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η πολιτική των χωματερών της ΚΑΠ. Ομως, στη συνέχεια, ήρθε η «λυπητερή» για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τους μικρομεσαίους αγρότες. Ηρθαν οι αποφάσεις της ΕΟΚ - ΕΕ, που ψήφιζαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που επέβαλαν δραστικό περιορισμό και εγκατάλειψη καλλιεργειών και αγροτικής γης με τη δικαιολογία δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται «πλεονασματικά» προϊόντα που δεν μπορεί να διατεθούν στις αγορές. Αλλά προηγουμένως είχαν χαθεί οι αγορές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Τώρα, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που προκαλούν τα αντίποινα της τελευταίας, χάνονται αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα και αυτό θα συμβάλει σε νέα εγκατάλειψη καλλιεργειών φρούτων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών σε όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων τροφίμων της ΕΕ. Ετσι, αποδείχνεται, για μια ακόμα φορά, πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ. Αλλά και οι τεράστιες ευθύνες των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και όλων των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη λογική του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κοροϊδεύουν τους αγρότες πως, τάχα, μπορεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ και της ΕΕ να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται, διαχρονικά, το ΚΚΕ που έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή της ένταξης στην ΕΟΚ και τώρα, ενημέρωσε και ενημερώνει, προειδοποίησε και προειδοποιεί τους μικρομεσαίους αγρότες για την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, για την ανάγκη ανατροπής της.

***

Σήμερα, με βάση τη συγκεκριμένη εμπειρία τους, για τα καταστροφικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που «δεν παίρνει γιατριά» με τίποτα, οι μικρομεσαίοι αγρότες οφείλουν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Να αγωνιστούν όχι μόνο για να αποζημιωθούν τον κόπο τους, εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση, αντί να περιμένουν τα όποια ψίχουλα πιθανόν δώσει η ΕΕ, αλλά και να εναντιωθούν συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ευρωμονόδρομου.

Πάνω απ' όλα, οι μικρομεσαίοι αγρότες για να έχουν μέλλον οφείλουν να παλέψουν με την ΠΑΣΥ και το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ κ.λπ. για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ που σταθερά βρίσκεται δίπλα τους και στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, που δίπλα θα έχει τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Και με πανεθνικό σχεδιασμό θα αναπτύσσουν την παραγωγή φθηνών και καλών αγροτικών προϊόντων για το λαό. Προϋπόθεση γι' αυτήν την προοπτική αποτελεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ολόπλευρη ενίσχυσή του.